Jaka kawa ekonomiczna do biura

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » pt 05 gru 2008, 21:25

A z jakiego grodu jesteście Siarzewski ? Znajdź sobie może jakąś palarnię na miejscu - przynajmniej będziesz miał świeżą kawę.
Kupię ekspres dźwigniowy.

djrobus
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 02 gru 2008, 20:52

Postautor: djrobus » czw 11 gru 2008, 22:42

Ponieważ jestem świeżym posiadaczem Nivona 710 (uzytkowany w domu), to od razu zacząłem się rozglądać za dobrą kawą w ziarnach.
Od tych nazw różnych gatunków mam mętlik w głowie.
Z racji, iż espresso z automatu nie dorówna jakością naparu z kolbowego, to odpuszczam sobie wyszukiwanie wymyślnych mieszanek.
Zależy mi jednak na smaku, aromacie i świeżości porannej filiżanki.
Tchibo otworzył mały salonik w Reducie (W-wa), zajrzałem tam kiedyś z ciekawości i zobaczyłem parę mieszanek w wielkich workach. Okazało się, że worki są na bieżąco uzupełniane przez panie, które otwierają fabrycznie pakowane mieszanki w paczkach 0,5 kilo i "sypią do wora" :?
Kupiłem więc jedną taką fabrycznie zapakowaną paczkę na próbę, na razie czeka na swoją kolej, gdyż testuje mieszankę kupioną w sąsiedniej kafetrii. Do cappucino jest ona ok, natomiast espresso jest takie sobie.
Tak się zastanawiam, że jak się ma automat, tu chyba nie ma sensu wygłupiać się z wyszukanymi mieszankami (to raczej zabawa dla kolbiarzy i dźwigniowych :lol: )
Automat nie "wyciągnie" tego coś, więc może ograniczyć się do zwykłego "jacobs kronung w ziarnach"?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 12 gru 2008, 8:27

Wszystko tylko nie jacobs, to kawa przeznaczona głównie do zalewajek i ekspresów przelewowych. Przejrzyj kawy oceniane w dziale subiektywnych opinii, są tam naprawdę niedrogie włoskie mieszanki, które będą się nadawały do ekspresu. Albo kupuj świeżo palone arabiki. Efekt smakowy gwarantowany.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

roberts66
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: pt 25 lip 2008, 14:20
Lokalizacja: Pleszew WLKP

Postautor: roberts66 » pt 12 gru 2008, 8:54

Djorbus, zmień jak najszybciej tok myślenia, kup sampler w jakiejś palarni a zobaczysz, przekonasz się że automat i "fajna" kawa dają dużo radości.
JURA F50

djrobus
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 02 gru 2008, 20:52

Postautor: djrobus » pt 12 gru 2008, 19:08

Dzięki za info!
O Jacobs już zapomniałem :wink:
Teraz zaczną się poszukiwania najbliższej palarni

iwi
Posty: 4
Rejestracja: ndz 04 sty 2009, 12:04

Postautor: iwi » ndz 04 sty 2009, 12:15

Witam,
Od ok. roku w pracy również używamy ekspresu Saeco Royal Capuccino. Przetestowaliśmy już kilka rodzajów kaw - najpierw takich z Makro, a później po odkryciu tego forum, kaw polecanych przez Was m. in Pellini Classic. Piłam też kawę Pellini w kawiarni, również z ekspresu automatycznego i była o niebo lepsza niż ta w pracy. Możecie podpowiedzieć jak poprawić smak już zaparzonej kawy? Jaka woda najlepsza, jaka grubość mielenia, ile gram kawy ? Ta z ekspresu w pracy ma taki tępy posmak i to bez różnicy jakiego gatunku kawy używamy. Chcieliśmy teraz kupić Pellini Oro ale czy jest sens jeśli smak i tak się niewiele różni ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 04 sty 2009, 14:52

Nie ma sensu. Jeśli gruntowne czyszczenie i sensowna regulacja nie pomogą, to najlepszym rozwiązaniem jest zakup bardziej profesjonalnego urządzenia oraz dobrego młynka.

iwi
Posty: 4
Rejestracja: ndz 04 sty 2009, 12:04

Postautor: iwi » ndz 04 sty 2009, 21:45

Sensowna czyli jaka ? Np. jaka grubość mielenia ? Lepiej drobniej czy grubiej? To mogę ustawić w tym ekspresie. Zakup nowego nie wchodzi w grę, dla księgowej ten jest jeszcze nowy. Piszecie tutaj, że dużo zależy od wody - jeśli nie z kranu i nie pseudo źródlana z dystrybutora to jaka najlepiej ?
Do tej pory nie przywiązywałam do tego zbytniej uwagi i będę wdzięczna za wszystkie konstruktywne rady.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 04 sty 2009, 22:06

Dobra, smaczna źródlana woda jest OK. Jeśli ma niedużo związków wapnia, to nie będzie problemów z kamieniem kotłowym.

Regulacja stopnia zmielenia jest najważniejszym elementem układanki ;-)
Kiedyś miałem do czynienia z pewnym poczciwym Saeco-macikiem i jego młynek ustawialiśmy w skrajnej pozycji na najdrobniejsze mielenie.

iwi
Posty: 4
Rejestracja: ndz 04 sty 2009, 12:04

Postautor: iwi » ndz 04 sty 2009, 22:14

Dziękuję za rady. Jutro będę eksperymentować z wodą i ustawieniami :)

Awatar użytkownika
jamiro
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: czw 22 sty 2009, 13:54

Postautor: jamiro » sob 24 sty 2009, 22:55

Wiem ze odkopuje temat
Ja do pracy (ekspres jura) kupuje raz na miesiac w pierwszy piatek miesiaca 1kg kawy w tchibo i dodatkowe 50% dostaje gratis, wychodzi kolo 40-50zl za poltora kilo przyzwoitej kawy jak na potrzeby automatycznego ekspresu do biura, polecam.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości