Kawowe perypetie - wybór ziaren

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
majkel27
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: pt 12 gru 2014, 0:14
Sprzęt: moka

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: majkel27 » czw 12 lut 2015, 13:41


Pytanie do was: czy to, czy kawa jest bardziej sucha/sypka po zmieleniu czy bardziej bryłkująca się zależy od stopnia wypalenia? Kawy mocno wypalone są takie suche, a te mniej są jakby oleiste, stąd zmielona lekko się klei w bryłki (z moich obserwacji).
Ponawiam ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: antonio » czw 12 lut 2015, 14:01

Dużo zależy od stopnia wypalenia. Jasne kawy są bardziej suche, tzn. oleiste substancje są rozproszone w treści ziaren. W przypadku ciemnego palenia, te oleje wydobywają się na powierzchnię. Jasne kawy są bardziej gęste -- może dlatego obserwujesz ich zbrylanie się. Ciemne kawy są natomiast lekkie niczym popiół ;).

wrq
Posty: 3
Rejestracja: pn 09 lut 2015, 12:43
Sprzęt: Porlex Tall
kawiarki Tadar MODERNO i Florentyna;
Phin 220 ml
czajnik francuski;

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: wrq » pt 13 lut 2015, 23:00

Dużo zależy od stopnia wypalenia. Jasne kawy są bardziej suche, tzn. oleiste substancje są rozproszone w treści ziaren. W przypadku ciemnego palenia, te oleje wydobywają się na powierzchnię. Jasne kawy są bardziej gęste -- może dlatego obserwujesz ich zbrylanie się. Ciemne kawy są natomiast lekkie niczym popiół ;).
Popiół kojarzy mi się z maksymalną suchością, stąd mam opory przed przyjęciem powyższego jako prawdy bez żadnych wątpliwości.

O tym bowiem, że ciemniejsza kawa po zmieleniu jest „lekka niczym popiół”, mam wrażenie, że się przekonałem w mojej ekstremalnie krótkiej przygodzie kawowej. Rozwiązaniem tej laickiej zagwozdki może być zmienny punkt odniesienia — jasna kawa w ziarnach jest bardziej sucha, co też z kolei mieloną cechuje z rodzaju mocniej palonych. Jeśli tak jest, proszę o potwierdzenie.

Kotlaro
Posty: 2
Rejestracja: śr 25 mar 2015, 19:47
Sprzęt: Bialetti Moka Express

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: Kotlaro » śr 25 mar 2015, 19:54

Dobry wieczór wszystkim,
Pozwoliłem sobie na podłączenie się pod post autora. Otóż rozpoczynam przygodę z kawiarką , posiadam Bialetti MOka express 2, oraz młynek hario mill. Otóż z tego co przeczytałem w tym poście zalecacie przetestowanie moki i młynka na tańszej kawie. Czy moglibyście polecić jakąś niedrogą i dużo objętościową kawę, na której mógłbym się nieco wprawić i oczywiście, którą da się wypić ( dodam, że do tej pory piłem zalewajkę kawy rozpuszczalnej Caffe D'or ;)), więc chyba przełknę większość kaw.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Przemysław

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: manfred » śr 25 mar 2015, 20:24

Wszystkie ciemno palone. np Santos Brazylia

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: pafcio0 » pt 27 mar 2015, 9:14

zalecacie przetestowanie moki i młynka na tańszej kawie.
Kto zaleca ten zaleca. Moim zdaniem kupowanie śmieciowej kawy jest bez sensu. Na przetestowanie i przeczyszczenie kawiarki zmarnujesz może kilkadziesiąt gramów - lepiej to wliczyć straty i delektować się resztą paczki niż wlewać w siebie całą paczkę kwaśnej lawancy

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Kawowe perypetie - wybór ziaren

Postautor: daniels1 » pn 30 mar 2015, 10:32

Co można testować w kawiarce, i tak zawsze kawa, którą zrobimy jest inna, szkoda męczyć się na jakiejś badziewiastej kawie.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość