troszkę jest- właśnie skończyłem robotę - upchnąłem w komorę silnika (od spodu) i komorę żaren (od góry) watolinę a sam silnik osłoniłem obciętą tulejką z tworzywa i jest zdecydowanie lepiej! Ale fakt - ta konstrukcja tak ma.Myślę, że małe młynki z żarnami stożkowymi wyją, jak zarzynany prosiak i nie ma na to rady.
i-steel
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 72
- Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
- Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
- Lokalizacja: Cze-wa
Re: i-steel
- RAF77
- kawa w żyłach
- Posty: 776
- Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: i-steel
Ale wiesz, że silnik musi się chłodzić powietrzem...
Upewnij się lepiej, że mu nie odciąłeś dostępu do niego.
Upewnij się lepiej, że mu nie odciąłeś dostępu do niego.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 72
- Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
- Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
- Lokalizacja: Cze-wa
Re: i-steel
zastanawiałem się nad tym ale czy praca przez 6-7 s (tyle w 99% przypadków trwa u mnie namielanie) na jedną kawe wymaga chłodzenia? Jeśli tak to lipa bo obatuliłem go szczelnie. Mógłby się jakiś fachowiec wypowiedzieć? Nawet jeśli miele na drugą kawe to po kilku minutowej przerwieAle wiesz, że silnik musi się chłodzić powietrzem...
Upewnij się lepiej, że mu nie odciąłeś dostępu do niego.
- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: i-steel
poczekaj aż się przegrzeje to będziesz widział efekt " opatulenia " 
A tak serio to skoro młynek mieli ci te 6-7 sekund to czy tak krótki czas mielenia / hałasowania młynkiem jest aż tak denerwujący żeby coś z tym robić, lepiej się przyzwyczaić.

A tak serio to skoro młynek mieli ci te 6-7 sekund to czy tak krótki czas mielenia / hałasowania młynkiem jest aż tak denerwujący żeby coś z tym robić, lepiej się przyzwyczaić.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 72
- Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
- Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
- Lokalizacja: Cze-wa
Re: i-steel
no niestety - sytuacja rodzinna się zmieniłapoczekaj aż się przegrzeje to będziesz widział efekt " opatulenia "
A tak serio to skoro młynek mieli ci te 6-7 sekund to czy tak krótki czas mielenia / hałasowania młynkiem jest aż tak denerwujący żeby coś z tym robić, lepiej się przyzwyczaić.


- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: i-steel
Nikt nie udzieli ci takiej precyzyjnej informacji, czy takie "opatulenie" silnika będzie miało wpływ na młynek, sam to ocenisz po czasie. Pora zmienić młynek albo wymienić rodzinę bo mielenie wieczorem porcji kawy żeby rano ją zrobić to byłby kiepski pomysł 

Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
- RAF77
- kawa w żyłach
- Posty: 776
- Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: i-steel
Weź termometr z termoparą, włóż ją do młynka i zobaczysz jaką osiąga temperaturę.
Jak robisz pojedyncze kawy to może i nic mu nie będzie...
Jak robisz pojedyncze kawy to może i nic mu nie będzie...
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 72
- Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
- Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
- Lokalizacja: Cze-wa
Re: i-steel
lepiej żeby żonka nie zajrzała tu bo jak przeczyta co mi tu radzą odnośnie zmianNikt nie udzieli ci takiej precyzyjnej informacji, czy takie "opatulenie" silnika będzie miało wpływ na młynek, sam to ocenisz po czasie. Pora zmienić młynek albo wymienić rodzinę bo mielenie wieczorem porcji kawy żeby rano ją zrobić to byłby kiepski pomysł





-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 72
- Rejestracja: pt 25 lis 2011, 13:07
- Sprzęt: Francis Francis X1, Ascaso i-Steel
- Lokalizacja: Cze-wa
Re: i-steel
oooo, i to jest dobry pomysl - mam miernik z funkcją pomiaru temp, przykleje tam do stojana sonde to jakieś pojecie bedzie, może nie super dokładne ale +-1-2st. starczyWeź termometr z termoparą, włóż ją do młynka i zobaczysz jaką osiąga temperaturę.
Jak robisz pojedyncze kawy to może i nic mu nie będzie...
- RAF77
- kawa w żyłach
- Posty: 776
- Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: i-steel
Daj znać, jakie pomiary.
W sumie, dobrze by było, jak byś zrobił pomiar bez uszczelnienia i po uszczelnieniu.
Wiadomo by było o ile wzrosła temperatura.
W sumie, dobrze by było, jak byś zrobił pomiar bez uszczelnienia i po uszczelnieniu.
Wiadomo by było o ile wzrosła temperatura.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
- piomic
- Consigliere
- Posty: 1272
- Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Re: i-steel
Bo firma Ascaso musi brać pod uwagę klienta, który będzie chciał namielić np. paczkę kawy od strzału bo jedzie pod namiot i młynka nie bierze a jak wygłuszy to przegrzeje i upali.Aż dziw bierze że fabryka nic z tym nie zrobiła bo ja to zrobiłem na hardcora (szczelnie na chama utkana tkanina) ale bez problemu można to wyciszyć zostawiając jednocześnie całkowicie chłodzenie (miejsca jest) efekt byłby jakiś na pewno. Ale widać firma Ascaso jak większość firm patrzy tylko na zysk a ma w głębokim poważaniu klienta i waląc go w rogi oferuje za ok tysiaka trochę blachy, silnik i żarna - źle to o niej świadczy niestety ale chyba w obecnych czasach to standard.
-
- zagląda od święta
- Posty: 11
- Rejestracja: pt 29 lis 2013, 22:04
- Sprzęt: Gaggia Classic RI8161
Re: i-steel
Jakie żarna idą do i-1 steel? Za granicą doszukałem się czegoś o nazwie Ascaso MI..69, ale u nas chyba nie do dostania.
Faema wygląda podobnie, testował ktoś?
https://www.coffeeparts.pl/faema/600-za ... -54mm.html
Faema wygląda podobnie, testował ktoś?
https://www.coffeeparts.pl/faema/600-za ... -54mm.html
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: i-steel
Przecież masz bardzo dobrego przedstawiciela Ascaso w Łodzi.
-
- zagląda od święta
- Posty: 11
- Rejestracja: pt 29 lis 2013, 22:04
- Sprzęt: Gaggia Classic RI8161
Re: i-steel
To odpowiem sam sobie - tak pasują.
Pan Janusz też bardzo szybko odpowiada i ma na stanie, niestety zdążyłem tą Faemę już zamówić więc skorzystam przy następnej okazji.
A odnośnie samego młynka, to coraz bardziej męczy mnie zbrylanie się kawy i osadzanie na wylocie. Póki ja mielę nie ma dużego problemu bo odruchowo "strzepnę" to co zostało w lejku
Ale jak żona robi to ma to gdzieś i potem byle dotknięcie młynka powoduje że kawa jest rozwalona po całym blacie.
Próbował ktoś taki patent antystatyczny jak jest na przykład w Mazzerach?

Pan Janusz też bardzo szybko odpowiada i ma na stanie, niestety zdążyłem tą Faemę już zamówić więc skorzystam przy następnej okazji.
A odnośnie samego młynka, to coraz bardziej męczy mnie zbrylanie się kawy i osadzanie na wylocie. Póki ja mielę nie ma dużego problemu bo odruchowo "strzepnę" to co zostało w lejku

Ale jak żona robi to ma to gdzieś i potem byle dotknięcie młynka powoduje że kawa jest rozwalona po całym blacie.
Próbował ktoś taki patent antystatyczny jak jest na przykład w Mazzerach?

- Tedi
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 151
- Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
- Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
- Lokalizacja: Dolnosląskie
Re: i-steel
@Janisław, masz młynek taki a nie inny który powoduje, że robiąc przemiał do espresso często występuje zbrylanie, które żeby wyeliminować potrzebne jest np. zwiększenie dozy które samoczynnie zwiększy gradację przemiału a to przyczyni się do szybszego odprowadzenia zmielonego ziarna. Można również zmniejszyć ciśnienie wody, zmienić sitko na mniej dziurawe, które też wymusi stosowanie grubszego przemiału zachowując nie zmienny czas ekstrakcji.
Inaczej wygląda sprawa gdy stosuje się młynki powiedzmy stworzone do cięcia ziarna do espresso. Mam na myśli te z żarnami płaskimi min, 64mm napędzanych silnikiem o mocy 340 Wat.
Ja używam głównie Fiorka EVO 64 (żarna 64mm) i Macapa MXD ( 75mm). Na przykładzie wymienionych młynków nie ma mowy o zbrylaniu przemiału bo napełnianie sitka odbywa się w sposób płynny. Timer ustawiony poniżej 5s gwarantuje 15 g przemiału z ziarna ciemno jak i średnio palonego bez najmniejszego problemu.
Inaczej wygląda sprawa gdy stosuje się młynki powiedzmy stworzone do cięcia ziarna do espresso. Mam na myśli te z żarnami płaskimi min, 64mm napędzanych silnikiem o mocy 340 Wat.
Ja używam głównie Fiorka EVO 64 (żarna 64mm) i Macapa MXD ( 75mm). Na przykładzie wymienionych młynków nie ma mowy o zbrylaniu przemiału bo napełnianie sitka odbywa się w sposób płynny. Timer ustawiony poniżej 5s gwarantuje 15 g przemiału z ziarna ciemno jak i średnio palonego bez najmniejszego problemu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości