ECM Casa - kanałowanie

Krakus
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pn 07 lut 2011, 23:31

ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Krakus » ndz 30 cze 2019, 21:37

Cześć!
Mam dziwny problem z ECM Casa V - na ciastku kawowym mam widoczne trzy wgłębienia w okolicy rowków w uszczelce grupy:
Obrazek.

Grupa wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uszczelka (nieorygnialna, z Vitonu) jest ciut cieńsza niż oryginalna:
Obrazek

Obrazek

A tak leży oring na dysku dyspersyjnym:
Obrazek

Jedno , co mnie niepokoi, to wygląda na to, że dysk dyspersyjny zachodzi na otwór przez który wydostaje się woda:
Obrazek

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Tedi » pn 01 lip 2019, 8:39

Krakus, fotki super. Jak masz pościągane uszczelki przyłóż krążek do grupy i sprawdź czy nie ma jakieś kołyski. Zrób to obracając krążkiem i naciskając na jego powierzchnię.
Na wyfrezowanych rowkach nie może być żadnych wgnieceń. Krążek gładki bez rys. Miejsce styku jest to główne uszczelnienie, sam oring tylko je wspomaga.
Później na krążku namaluj np. markerem koło w jego środkowej części przy śrubie montażowej krążka. Przykręć krążek do grupy bez oringa ani uszczelki. Dokręć z taką samą siłą jak dokręcasz krążek wraz z oringiem.
Podczas dokręcania krążka wykonaj mały obrót, później lekko dokręć i zrób małe przesunięcie krążkiem.
Po dokręceniu zdemontuj krążek i sprawdź w jakim stanie jest farba po pisaku.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Tedi » pn 01 lip 2019, 10:39

Jak to zrobisz powiedź co z farbą się stało. Gdy nie będzie na niej odcisku ani wytarcia, zrób to samo z zew. częścią odpowiedzialną za uszczelnienie.
W tym przypadku markerem pomaluj zew. cześć grupy. Zrób to samo co wcześniej.


PS. Woda napotykając na opór z kawy wyrównuje ciśnienie w układzie i przy braku szczelności znajduje ujście.
W Twoim przypadku na 99% woda przeciska się przez oring. Przy wpięciu kolby następuje nacisk na uszczelkę co w konsekwencji prowadzi do odkształcenie uszczelki zmniejszając jej wysokość, ale za to rozszerza się na boki dociskają miedzy innymi na krążek.
Mamy wtedy wolną przestrzeń dla wody. Jest ona miedzy oringiem a uszczelką kolby. Po osiągnięciu ciśnienia i braku szczelności woda płynąc wolną przestrzenią trafia na ujście w 3 nacięciach które są na uszczelce grupy.
No i mamy 3 kanały oddalone od siebie o 120 stopni.
Jeszcze jedno. Mam nadzieję, że najpierw montujesz krążek a później uszczelką kolby. :wink:

Krakus
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pn 07 lut 2011, 23:31

Re: ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Krakus » pn 01 lip 2019, 12:19

Jeszcze jedno. Mam nadzieję, że najpierw montujesz krążek a później uszczelką kolby. :wink:
Właśnie nie. Wpadłem na to dziś rano.
Co do szczelności - zmontowałem całość na silikon - bez rezultatu. Za chwilę kupię grubsze oringi (do eksperymentu NBR), zmontuję jak mówisz - najpierw prysznic, potem wcisnę uszczelkę - i zobaczymy.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Tedi » pn 01 lip 2019, 13:29

Gruszy oring może pomóc, tylko na jak długo :roll:
Mam na myśli to co wcześniej napisałem: "Miejsce styku jest to główne uszczelnienie, sam oring tylko je wspomaga"

PS. Krążek na jakiś odchudzony z wagi wygląda, gdy patrzę na jego wysokość. :roll:

Krakus
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pn 07 lut 2011, 23:31

Re: ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Krakus » pn 01 lip 2019, 14:31

PS. Krążek na jakiś odchudzony z wagi wygląda, gdy patrzę na jego wysokość. :roll:
To nie ja - taki był :(

A tak w ogóle, to się porobiło. Najpierw dokręciłem dysk, potem założyłem uszczelkę. Popatrz:
Obrazek

Trochę kanałów z boku i przede wszystkim dziura w centrum.

Wnioski:
1) Oringi 47x3 (5 szt - mogę się podzielić, w razie potrzeby) z silikonu spożywczego zamówione
2) Sitko, niestety, z powrotem ECM.

Sitko IMS stawia za duży opór i woda ucieka którędy może.

PS. Dzięki za pomoc - wkleję zdjęcie dysku i grupy po po próbie pisaka i ciastka z oringiem EPDM 47x3mm.
PS2. Jesteś pewien, że uszczelnienie odbywa się na powierzchni czołowej dysku i grupy? Popatrz sobie na uszczelnienia (tym razem dynamiczne) OmegaT - pierścień z teflonu i oring pod nim - tam tłok i cylinder nie są szczelne, uszczelnia wyłącznie uszczelka.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: ECM Casa - kanałowanie

Postautor: Tedi » pn 01 lip 2019, 15:00



A tak w ogóle, to się porobiło. Najpierw dokręciłem dysk, potem założyłem uszczelkę. Popatrz:
Spokojne, zaczyna nam się powoli kierunek wody zgadzać z zasadą działania ekspresu.


Wnioski:
1) Oringi 47x3 (5 szt - mogę się podzielić, w razie potrzeby) z silikonu spożywczego zamówione
2) Sitko, niestety, z powrotem ECM.
Miałem Casę stary model, mam jeszcze na stanie prysznic taki sam jak Ty masz. Ekspres sprzedałem ok. 2 lata temu z zwykłym prysznicem.
Krążek tuningowałem wiercąc w nim dodatkowe otwory mimo, że ja takich problemów nigdy nie miałem jakie Ty masz teraz.
Z tym wierceniem na razie Krakus nic nie kombinuj. :wink:



Sitko IMS stawia za duży opór i woda ucieka którędy może.
U mnie na tym sitku problemu nie było. Wolę oryginalne, mniej czyszczenia, lepsza drożność.

PS. Dzięki za pomoc - wkleję zdjęcie dysku i grupy po po próbie pisaka i ciastka z oringiem EPDM 47x3mm.
Tak zrób, wszystko po kolei.



PS2. Jesteś pewien, że uszczelnienie odbywa się na powierzchni czołowej dysku i grupy? Popatrz sobie na uszczelnienia (tym razem dynamiczne) OmegaT - pierścień z teflonu i oring pod nim - tam tłok i cylinder nie są szczelne, uszczelnia wyłącznie uszczelka.
Pewność miałbym gdyby miał ten ekspres w swoich rekach, a tak test pisaka ułatwi mi diagnozę.
Przykładów mogę wymienić sporo które bazują głównie na spasowaniu lub planowaniu powierzchni, ale podam ten który pasuje idealnie .
Bezzera Ellisse, krążek jest fabrycznie montowany do grupy bez oringu. No i działa, znaczy się, nie ma kanałowania. Chodź sam ekspres trochę bez głowy jest wykonany.
,


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość