Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa od antonia

Postautor: Crom » wt 25 sie 2015, 17:10

Jeśli cena jest priorytetem to może... >>>KLIK<<< ;)
tylko że ja nie napisałem 40zł/kg ale 80-100zł, czyli podobnie jak w kilku innych polskich palarniach kawy wysokogatunkowej np. Harmonia, Apro-Trade, CoffeeProficiency.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 25 sie 2015, 18:05

Większość ludzi zainteresowanych dobrą kawą, wybiera małe opakowania... Nie wiem co zrobiłbym z torbami 1kg pełnymi Kenii albo Etiopii ;). Jakie to kawy można dostać w CP za 80 zł albo 100 zł?

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa od antonia

Postautor: Crom » śr 26 sie 2015, 22:41

nie chodziło mi o to żeby były przygotowywać torby 1kg, większość palarni ma opakowania 0,25-0,5kg ewentualnie różne opakowania w zależności od tego ile się zamawia. Cena za kg podana jedynie orientacyjnie, żeby można było porównać koszty.
Jakie to kawy można dostać w CP za100 zł?
w stałej sprzedaży są np. takie: http://www.caffegaleria.pl/kawy_polskic ... roficiency

Fajnym rozwiązaniem byłaby cena uzależniona od łącznej wielkości zamówienia, coś podobnego stosuje palarnia Harmonia gdzie ceny większości kaw to : 250g/25zł i 1000g/80zł http://www.palarniaharmonia.pl/index.ph ... mitstart=0

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » czw 27 sie 2015, 6:24

Ale jakie to kawy?
O cenach zawsze można porozmawiać w przypadku większych zamówień. Czemu nie? ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » sob 26 wrz 2015, 12:45


Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa od antonia

Postautor: Crom » ndz 27 wrz 2015, 14:32

bardzo fajnie że pojawiły się takie zestawy, zawsze to zachęca do większych zakupów. Czy można wymienić kawy z zestawu na inne, które aktualnie także są w ofercie w tej samej cenie, albo po prostu korzystając z promocji skomponować własny zestaw 4x250?

Jeśli chodzi o kakao to czy możecie zmielić je na pył, tak żeby nadawało się do picia np. z mlekiem? Czy kakao tak samo szybko traci świeżość jak kawa?

Zauważyłem, że jako producenta niektórych Waszych wyrobów podano "MastroAntonio" a innych "Synestezja". Na czym polega różnica?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » ndz 27 wrz 2015, 15:02

Różnica to palacz: Andrzej czy Ela.

Mumi
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: ndz 01 gru 2013, 21:26
Sprzęt: Był Torrido. Obecnie Gaggia Classic, GAT Carmen, V60, Wega 5.8 Instant.
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa od antonia

Postautor: Mumi » ndz 27 wrz 2015, 15:22

Jeśli chodzi o kakao to czy możecie zmielić je na pył, tak żeby nadawało się do picia
Na tema mielenia kakako poczytaj sobie,bo to nie tak łatwo jak z kawą. Podczas mielenia Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy za pomocą jednej z dwóch metod:
- za pomocą prasy, co w połączeniu z alkalizacją ziaren stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej;
- metodą Bromy, czyli wieszając worek z kakaową miazgą w ciepłym pomieszczeniu, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów i zachowuje wyraźniejszy smak kakaowego proszku.
To z wiki.
M.
Testament... wszystkie marzenia - to wszystko, co miałem... oddaj je tym, którzy je kochali...
mówisz, że nie masz komu? nie przepraszaj... spal...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pn 28 wrz 2015, 7:54

Tak, jak Piotr już wyjaśnił, MA to ja, a Synestezja to Ela :). Proszę o e-mail lub PW w sprawie zamówienia...

Kakao zawiera 50% tłuszczu. Wydaje mi się, że nie jest jednak tak wrażliwe na procesy wietrzenia jak kawa, bo po paleniu nie traci dwutlenku węgla. Ziarenka kakao można spokojnie zjeść kilka miesięcy po wypaleniu i chyba trudno odkryć jakąś negatywną zmianę. Z czekoladą jest podobnie: trzeba tylko zadbać o odpowiednią temperaturę przechowywania.

Palone ziarna kakao są surowcem do wyprodukowania proszku odtłuszczonego kakao, jakie znamy ze sklepowych półek i z dzieciństwa, ale jest to poza zasięgiem moich możliwości. Ponieważ ziarna kakao mają 50% tłuszczu, to jakiekolwiek zmielenie analogiczne do mielenia kawy jest karkołomne. Można ziarna rozdrobnić np. w moździerzu lub w młynku ostrzowym (ryzykując jego totalne zabrudzenie kakaową masą). Rozdrobnione ziarna można zaparzyć jak herbatę, zalewając je wrzątkiem na kilka minut. Taki napar ma dużo uroku (dużo aromatu i tłuszczu na powierzchni), jeśli ziarna były dość mocno wypalone. Nie wiem jak to jest tym akurat paleniem, ale chyba nie było dostatecznie mocne, więc polecam ziarna po prostu zjeść :).

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 06 paź 2015, 16:55

Dla przypomnienia świetne single: Etiopia naturalna -- obłędna; Kostaryka -- lekka; Kolumbia -- Cup of Excellence; Indonezja Sulawesi -- genialna; Kenia -- doskonała :).

Obrazek

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Kawa od antonia

Postautor: RAF77 » śr 07 paź 2015, 7:33

Uwielbiam single.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

tcp
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 13:43
Sprzęt: Ascaso Uno Pid, Graef CM80
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kawa od antonia

Postautor: tcp » śr 07 paź 2015, 11:14

Od Etiopii nie mogę odczepić się od kilku miesięcy :) .

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » czw 08 paź 2015, 19:07

Etiopia króluje: ma najbardziej charakterystyczny aromat, najbardziej też trwały, nie poddaje się próbie czasu, nie wietrzeje przez długie miesiące. Dziś zaparzyłem sobie trzy różne kawy w dripie, mniej więcej tak samo: 20-23g kawy na 330-350ml dość gorącej wody (96 stopni); czas zaparzania trwał ok. 2-2:15 minuty. Były to: Kostaryka El-Balar, Kolumbia CoE El Diviso - Sanjon, Indonezja Sulawesi Tana Toraja PB. Kostaryka rano, Kolumbia po południu, Indonezja teraz. Wszystkie świetne w takiej przelewowej formie. Kostaryka najlżejsza, dość zrównoważona, słodka, z aromatami żółtych owoców. Kolumbia najbardziej bogata, delikatna, ciekawa. Indonezja najbardziej wyrazista, jaskrawa, z aromatami czerwonych owoców. W każdej z tych kaw jest mniej więcej podobna kwaskowatość wynikająca z jasnego palenia, bez gorzkiego dysonansu...

Awatar użytkownika
rusek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 17:01
Sprzęt: VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T
Lokalizacja: Konin

Re: Kawa od antonia

Postautor: rusek » pt 09 paź 2015, 10:22

Etiopia ma wiele twarzy i tyluż samo wielbicieli, co przeciwników. Mimo wielkiego zapału, przyzwoitego warsztatu i wrażliwości sensorycznej za nic nie mogę przekonać się do owocowych nut w naparze. Ela zaraz mi tu wymarzy elaborat :)
VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T (R-C18) = :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pt 09 paź 2015, 17:41

Dla Ciebie też mam coś ekstra: Espresso #1 :kwiat:.


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości