Ascaso STEEL UNO PROF PID

papik
Posty: 5
Rejestracja: pn 21 paź 2013, 22:41
Sprzęt: Ascaso uno prof pid

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: papik » pt 01 lis 2013, 10:35

Postanowiłem zasięgnąć informacji u producenta. Myślę, że warto podzielić się zdobytą wiedzą. Zacytuję technika z Ascaso:

"The parameter b is the range where the PID control is active.

For example, if the requested temperature is 95 ºC, and b parameter is 15, it means that the heating element will be ON if the temperature measured by the gauge is less than 95-15=80ºC, or if it is more than 95+15=110ºC. In the range between 80ºC and 110ºC we have the heating element working not continuously, like if it worked by pulses, which are set by the PID system.

While making coffee, you can check if the heating element is working or not. If it is ON continuously, and the temp. is down it is not an electronic problem, but probably a heating element one. You can try to reduce the b parameter to 8, for example, in order to check if the temperature shows a lower difference."

To część naszej korespondencji. Postanowiłem trochę pobawić się ustawieniami. Po zmianie wartości b na 5 grzałka rusza pełną mocą praktycznie od razu po uruchomieniu pompy. Wady: początkowe przesterowanie o ok. 7 stopni C (przy rozgrzewaniu bojlera), i ustabilizowanie się temperatury powyżej 2 stopni C niż zadana.
Ponadto zmieniłem F0.4 z 20 C na 10 C. Przy takich ustawieniach sprawdzałem temperaturę wody wypływającej z wylewki termometrem o bardzo małej inercji (szybko osiągał temperaturę otoczenia). Przy rozgrzanym zestawie (powiedzmy stan ustalony) temperatura wypływającej wody miała 92 C i tyle samo pisało na wyświetlaczu (ustawione 90 - ale jak wcześniej pisałem przesterowane o 2 stopnie). Był to pomiar temperatury wody, bo z kawą jest trochę inaczej - część ciepła wytraca się na kawie i było coś ok 87 - dokładnie nie pamiętam.

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: thesiu » ndz 29 gru 2013, 20:36

Moje pytanie nie dotyczy konkretnie ekspresu z PID ale samego UNO PROF. Czy jest to prawidłowe, że po włączeniu pompy podaje ona z początku niższe ciśnienie a po około 10 sekundach wyższe? Ekspres nowy, używany od tygodnia, espresso jak najbardziej wychodzi, jednak pierwsze krople pojawiają się po tych 10 sekundach (przy poprawnym doborze zmielenia). Gdy zmieli się za grubo to kawa leci wcześniej, mniejszym strumieniem a po tych 10 sekundach zaczyna lecieć szybciej. Taki wzrost ciśnienia słychać wyraźnie w pracy pompy. Czy jest to po prostu 'automatyczna' preinfuzja? :)

krist
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
Lokalizacja: Mikołów

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: krist » wt 31 gru 2013, 12:32

Pompa tylko podaje wodę (w ilości ok 20 ml/sekundę przy braku oporu). Kawę w wylewce zobaczysz, gdy ciastko nasiąknie wodą. Ciśnienie narasta wraz ze zmianami oporu ciastka kawowego w sitku. Opór jest zmienny i narasta w pierwszych sekundach, ponieważ drobiny kawy pęcznieją pod wpływej wody. Jeśli opór jest zbyt mały (kawa grubo zmielona lub kanałowanie), to ciśnienie nie narasta zbyt mocno i kawa szybko wypływa z wylewki. Oczywiście przy zbyt szybkim wypływie kawy, jej smak jest paskudny, crema zbyt jasna blada, coś jak z taniego ekspresu automatycznego.
Dla mnie optymalnym czasem, po którym kawa wypływa z wylewki, jest 5-7 sekund od włączenia. W czasie ok. 25 sekund od włączenia mam przepisową ilośc naparu, przy czym jest to około 27-30 ml (sitko ascaso prof mieści nieco więcej kawy niż przepisowe 14g).
Ten ekspres nie ma preinfuzji, nawet "automatycznej". Ascaso Steel Uno Prof (a przynajmniej mój, z początku produkcji) dość stanowczo traktuje kawę w sitku, lubi dokładnie wymierzoną ilość kawy i dokładnie ustawiony młynek. Za wszelkie błędy i brak staranności "odwdzięcza się" cierpkim lub kwaśnym naparem.
ascaso i-steel uno.13

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » śr 10 wrz 2014, 10:48

Moje pytanie nie dotyczy konkretnie ekspresu z PID ale samego UNO PROF. Czy jest to prawidłowe, że po włączeniu pompy podaje ona z początku niższe ciśnienie a po około 10 sekundach wyższe? Ekspres nowy, używany od tygodnia, espresso jak najbardziej wychodzi, jednak pierwsze krople pojawiają się po tych 10 sekundach (przy poprawnym doborze zmielenia). Gdy zmieli się za grubo to kawa leci wcześniej, mniejszym strumieniem a po tych 10 sekundach zaczyna lecieć szybciej. Taki wzrost ciśnienia słychać wyraźnie w pracy pompy. Czy jest to po prostu 'automatyczna' preinfuzja? :)
Mam pytanie bo być może ja nie robię tego tak jak trzeba. Włączam ekspres. Po około 30 minutach robię pierwszy spust wody poprzez grupę i dyszę. Gdy woda leci jednocześnie wyłączam spust wody oraz zakręcam kółko dyszy do spieniania mleka. Mielę kawę do sitka w moim przypadku (ascaso steel uno prof) idzie ok 16 gr kawy. Gdy zgaśnie lampka temperatury czekam jakieś 10-15 sekund i włączam ekstrakcję. Rózie otrzymuje ale póki co mam dużo więcej naparu czyli 25 s 16 gr łącznie ok 60 gr naparu.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » śr 10 wrz 2014, 23:07

Mam pytanie...
No i gdzie ono jest? ;)

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » śr 10 wrz 2014, 23:16

Czy przyrzadzacie kawę w taki sposób jak opisałem czy może w inny?

krist
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
Lokalizacja: Mikołów

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: krist » śr 10 wrz 2014, 23:27

Nie musisz czekać 30 minut na rozgrzanie ekspresu. Moim zdaniem 15-20 minut wystarcza w zupełności. Ja robię niewielki zrzut wody, głównie w celu podgrzania filiżanki, z grupy lub z dyszy zależnie od wielkości filiżanki. Ostatnio nie czekam już na zapalenie czy zgaśnięcie lampki temperatury. Ilość kawy dobieram doświadczalnie, w oparciu o jakość i smak naparu, zwykle ok. 18 g do podwójnego sitka i 9-10g do pojedynczego sitka. Ilość kawy w sitku musi być taka, aby tamper wszedł dokładnie na taką głębokość, aby sitko dociskało do kawy. Gdy wejdzie zbyt głęboko - po ekstrakcji otrzymam błotko w sitku, gdy zbyt płytko - nie założę kolby. Ilość naparu dla pojedynczego espresso wychodzi w granicach 27-30 ml, przy czasie ekstrakcji w okolicach 25s.
Mój Ascaso niezbyt dobrze dogaduje się ze 100% arabikami. Kawy z domieszką robusty (10%-20%) wychodzą i smakują o niebo lepiej.
Ostatnio zmieniony śr 10 wrz 2014, 23:52 przez krist, łącznie zmieniany 1 raz.
ascaso i-steel uno.13

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » śr 10 wrz 2014, 23:31

Wodę w bojlerze uzupełniaj tuż po włączeniu - odkręć pokrętło zaworu pary i naciśnij przycisk wody.
Czas oczekiwania po wyłączeniu grzałki zależy od kawy i Twoich preferencji.
60 g ekstraktu to już potrójne espresso. Spróbuj mielić drobniej lub zwiększ dozę. Na początek zejdź do 35 - 40 g, potem kieruj się smakiem.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » czw 11 wrz 2014, 6:54

Ilość kawy w sitku musi być taka, aby tamper wszedł dokładnie na taką głębokość, aby sitko dociskało do kawy. Gdy wejdzie zbyt głęboko - po ekstrakcji otrzymam błotko w sitku, gdy zbyt płytko - nie założę kolby. Ilość naparu dla pojedynczego espresso wychodzi w granicach 27-30 ml, przy czasie ekstrakcji w okolicach 25s.
Nie rozumiem tego pierwszego zdania. Dziś dla podwójnego espresso bo tylko takie robię z 17 gr wyszło mi dokładnie 54 gr ekstraktu. Wole mierzyć na wadze bo nie chce potem przelewać espresso do filiżanki.

krist
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
Lokalizacja: Mikołów

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: krist » czw 11 wrz 2014, 11:05

Staram się tak dobrać ilośc kawy, aby tamper przy umiarkowanym nacisku wszedł odpowiednio głęboko i aby poczuć opór przy zakładaniu kolby. Tamper (przy odpowiednim docisku) powinien zagłębić się w sitku portafiltra o ok. 1 mm płycej niż wynika to z grubości mosiężnego krążka z sitkiem grupy. Po ekstrakcji ciastko kawowe powinno być półsuche i sprasowane. Mam nadzieję, że trochę wyjasniłem :)
Gdy wsypię za dużo kawy, to sprawa jest oczywista - będą problemy z założeniem kolby.
Gdy kawy jest za mało lub jest za słabo ubita, to mam na 100% kanałowanie i błotko w sitku. Efekt jest wtedy oczywisty - za dużo ekstraktu o kiepskim smaku oraz słabą, jasną cremę. Sporo zależy od doboru mieszanki kawy, bo jedne są "łatwiejsze" i pozwalają na większe tolerancje, inne wymagają dokładnej dozy, temperatury itp. Są też mieszanki, z którymi nie potrafiłem się wcale dogadać.

Skoro z 17 gram kawy w podwójnym sitku uzyskałeś 54 g naparu, to jest to podwójne espresso, czyli wielkość normie. Ja używam przezroczystej filiżanki z napisem, górna krawędź napisu oznacza 27 ml. Oczywiście poprawna objętość nie oznacza poprawnej ekstrakcji - czasem są potrzebne drobne korekty młynka i ilości kawy.

Pozdrawiam,
Krystian Karpeta
Ostatnio zmieniony czw 11 wrz 2014, 22:14 przez krist, łącznie zmieniany 1 raz.
ascaso i-steel uno.13

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » czw 11 wrz 2014, 11:10

Dziękuję serdecznie za wyjaśnienie. Dziś pozwolę sobie zrobić 18gr i zrobię test z monetą.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » czw 11 wrz 2014, 17:08

Skoro z 17 gram kawy w podwójnym sitku uzyskałeś 54 g narparu, to jest to podwójne espresso, czyli wielkość normie.
To nie jest podwójne espresso. 1 g espresso ≠ 1 ml espresso.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » czw 11 wrz 2014, 17:12

Skoro z 17 gram kawy w podwójnym sitku uzyskałeś 54 g narparu, to jest to podwójne espresso, czyli wielkość normie.
To nie jest podwójne espresso. 1 g espresso ≠ 1 ml espresso.
To jak to w końcu jest bo co chwile inne informacje do mnie docierają. 1 g odpowiada 1 ml ?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: jtk » czw 11 wrz 2014, 17:20

Nie w przypadku espresso.

manfred
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 190
Rejestracja: wt 10 cze 2014, 9:21
Sprzęt: Kawiarka plus bzyczek

Re: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: manfred » czw 11 wrz 2014, 17:27

1 g espresso ≠ 1 ml espresso.[/quote]
To jak to w końcu jest bo co chwile inne informacje do mnie docierają. 1 g odpowiada 1 ml ?[/quote]
Nie w przypadku espresso.
:roll:


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości