Witam.
Jako, że kawę piję coraz częściej, postanowiłem zainteresować się czymś więcej niż tylko tą zmieloną dostępną w każdym markecie.
Mam więc dwa pytania do doświadczonych forumowiczów:
1) Gdzie można kupić dobrą kawę (ziarnistą, paloną) w Szczecinie?
2) W ramach alternatywy, które masowe produkowane kawy dostępne w zwykłych sklepach można uznać za przyzwoite (ziarniste, oczywiście)?
Za kawą wciąż nie przepadam. Piję jedynie kawę zmieloną, parzoną wrzątkiem w kubku (barbarzyństwo, wiem). Jedyne dwie kawy które wypiłem z względną przyjemnością to Lavazza Espresso oraz Tchibo Espresso Sicilia Style.
Co do sprzętu - posiadam jedynie stary młynek elektryczny (ostrza). Wciąż waham się między AeroPress'em (szybkość przyrządzenia, łatwość mycia) a French Press'em (kawa dla całej rodziny za jednym zamachem). Myślę też o zakupie ręcznego młynka żarnowego, np. Hario Mini Mill.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kupno kawy w Szczecinie
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Re: Kupno kawy w Szczecinie
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "palarnie kawy Szczecin", to znajdziesz kilka tamtejszych palarni. Także takie, gdzie na miejscu można się napić kawy, oczywiście świeżo palonej.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: nie mam
Kupno młynka żarnowego Hario to bardzo dobry pomysł.
Jeśli chodzi o Szczecin mogę polecić palarnię Era Kawy;). jakość i cena są bardzo zadowalające jak dla mnie.
pozdrawiam!
Jeśli chodzi o Szczecin mogę polecić palarnię Era Kawy;). jakość i cena są bardzo zadowalające jak dla mnie.
pozdrawiam!
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Ja mogę polecić Fabrykę na Księcia Bogusława, gdzie można się zaopatrzyć w ziarna z palarni Michello Caffe.
-
- Sprzęt: Aeropress + Hario Slim
Dziękuję za odpowiedzi.
Właśnie zamówiłem Aeropress oraz młynek Hario Slim, do tego 250g kawy Columbia Supremo.
Do Ery Kawy oraz Fabryki z pewnością się wybiorę w wolnym czasie, gdy już skończy mi się kawa
Właśnie zamówiłem Aeropress oraz młynek Hario Slim, do tego 250g kawy Columbia Supremo.
Do Ery Kawy oraz Fabryki z pewnością się wybiorę w wolnym czasie, gdy już skończy mi się kawa

-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Philips Saeco Exprelia HD
Dołączam się do wypowiedzi kolegi skarbimirek, miałem okazję pić właśnie z tej palarni kawę, była bardzo dobra i odpowiednio tłusta. Na tle innych palarni w Polsce maja nawet ok ceny.
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Re: Odp: Kupno kawy w Szczecinie
Jak to juz raz w pewnym miejscu napisalem. Light roast rulez 

Ja osobiście polecam Qualia Cafe. Posiadają oni duży asortyment świeżej oraz włoskiej kawki.
Ale, że jak tłusta..."zjarana" do tego stopnia, że ziarna są czarne jak węgiel i tłuste jak smalec...toż to jest nie dobre tak samo jak nie dobry jest spalony sernik.