Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
Awatar użytkownika
kardamonka
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: czw 07 lut 2013, 22:02
Sprzęt: kafetierka aluminiowa z bazarku
oraz tygielek

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: kardamonka » pn 13 maja 2013, 21:28

Perfekcyjna pani domu poleca kwasek cytrynowy ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: antonio » pn 13 maja 2013, 21:40

Nie wiem co to za stwór, bo jej nigdy nie widziałem, ale dobrze poleca...

jim
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 04 maja 2009, 23:42

Odkamienianie ROCKET ESPRESSO Giotto Evoluzione

Postautor: jim » czw 14 lis 2013, 14:14

Hej.
Od sierpnia jestem użytkownikiem giotto.
Podpięty jest do bieżącej wody poprzez filtr sedymentacyjny oraz zmiękczający (w korpusach 10"). Teoretycznie jest zabezpieczony przed wapniem i magnezem ale..
Stąd pytanie: ktoś może już się bawił w odkamienianie rocketa?

Awatar użytkownika
Biff
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 112
Rejestracja: pn 03 gru 2012, 18:50
Sprzęt: nie mam

Re: Odkamienianie ROCKET ESPRESSO Giotto Evoluzione

Postautor: Biff » czw 14 lis 2013, 22:57

Wygląda jak każdy inny hx z grupą e-61. Można odkamieniac "in situ", można rozbierać. W Twoim przypadku na pewno bym nie rozbierał.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: ignacy » ndz 17 lis 2013, 22:13

Perfekcyjna pani domu poleca kwasek cytrynowy ;)
Czasami używam nawet soku z cytryny, ale tylko tam, gdzie nic nie może się zapchać (np. dzbanki do mleka) - świetnie usuwa osady i pozwala pozbyć się zapachu zjełczałego mleka czy w ogóle resztek tłuszczów. Poza tym nie ma ryzyka, że ktoś się takim kwaskiem zatruje.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

kfiatos
Posty: 3
Rejestracja: czw 07 lis 2013, 0:21
Sprzęt: Aeropress

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: kfiatos » sob 23 lis 2013, 12:52

To w końcu co polecacie go Gaggii Twin Baby? Bojler aluminiowy. NIe znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w tym wątku. Jedni piszą, że ocet a inni, że kwasek. I jeszcze jedno pytanie, czy można czymś zastąpić środek Cafiza? Mówię o bardziej domowych produktach? Soda? Czy po prostu zamówić online w jakimś sklepie proszek? Ew który sklep polecacie?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: ded » ndz 24 lis 2013, 14:14

Zdecydowanie kwasek w stężeniu 6%. Cafize zamówiłbym przy okazji zakupu ziarenek w jakimś sklepie. Zerknij do działu komercyjnego- sklepów nie jest tak dużo, żeby ich wszystkich nie przejrzeć. Do tego większość proponuje rabaty dla forumowiczów.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: antonio » ndz 24 lis 2013, 15:06

Do usuwania kawowego tłuszczu soda jest pewnie OK. Do odkamieniania, jak pisaliśmy wiele razy — kwas cytrynowy.

Xeper
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: czw 20 sty 2011, 14:56
Sprzęt: Graef CM80 | Gaggia Classic | Saeco ViaVeneto po tuningu | Britta

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: Xeper » czw 26 gru 2013, 20:41

Nie wiem czy to podchodzi pod odkamienianie...
Mianowicie, w moim Saeco Via Veneto woda, która wypływa z grupy ma dziwny, bardzo nieprzyjemny smak. Ten smak jest mieszaniną gorzko-kwaśną i jest na tyle intensywny, że trudno byłoby się zmusić, by taka wodę przełknąć. Sama woda ma też lekki kawowy aromat i lekko żółtawy kolor. Co z tym zrobić? Tradycyjnie odkamienić, czy do takiego przypadku potrzeba innego podejscia?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: ded » pt 27 gru 2013, 7:56

Odkamienić nie zaszkodzi, ale bez preparatu do usuwania osadów kawowych pewnie się nie obejdzie. Do tego umyłbym zbiornik na wodę, kolbę i prysznic. Jak to + przepuszczenie dużej ilości wody nie pomoże to trzeba rozbierać albo dać do serwisu.

Xeper
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: czw 20 sty 2011, 14:56
Sprzęt: Graef CM80 | Gaggia Classic | Saeco ViaVeneto po tuningu | Britta

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: Xeper » pt 27 gru 2013, 9:32

Kolba, sitko i zbiornik na wodę są myte regularnie. Odkręcę prysznic i wyczyszczę co się da.
Jeśli chodzi o odkamienianie, to w watku jest przepis: 30g kwasku cytrynowego na 1 litr wody. I tej mieszanki użyję, choć myślę, że kamienia nie powinno być dużo, bo do ekspresu uzywam wody z filtra Brity.
A jaki jest przepis na miksturę do usuwania osadów? Antonio pisze o sodzie (chodzi o spożywczą, tj sodę oczyszczoną?) ale nie wiem jakie proporcje powinienem użyć...
I jeszcze jedno pytanie: co zrobić jako pierwsze: odkamienianie czy usuwanie osadów?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: ded » pt 27 gru 2013, 20:09

Kup preparat Urnex Cafiza, korzystaj zgodnie z instrukcją.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: antonio » pt 27 gru 2013, 22:54

Albo PullyCaf, DustyCaf itp.

Awatar użytkownika
jackdent
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: wt 10 lip 2012, 0:30
Sprzęt: Ascaso Dream - Ascaso I-2 - black

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: jackdent » sob 28 gru 2013, 9:24

U mnie przez ekspress leci tylko woda filtrowana przez Britę. Jest to woda na tyle czysta, że szans na kamień, osad właściwie nie ma. Pojemnik na wodę nie posiada najmniejszego osadu , nie był myty od ponad roku.
Niedawno byłem zmuszony rozkręcić Ascaso i wymienić zawór. Rurki w środku są białe jak nowe , podobnie jak czystość elementu zaworka.
Oczywiście trzeba czyścić wszystkie elementy mające styk z kawą.
Zastanawiam się tylko czy Brita nie wpływa na smak wody, jeśli tak to jak ?
Dodam tylko, że czajnik od 6 lat nie był też odkamieniany :)

Xeper
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: czw 20 sty 2011, 14:56
Sprzęt: Graef CM80 | Gaggia Classic | Saeco ViaVeneto po tuningu | Britta

Re: Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Postautor: Xeper » wt 31 gru 2013, 18:37

Kup preparat Urnex Cafiza, korzystaj zgodnie z instrukcją.
W instrukcji jest opis robienia backflush przy użyciu npf. Mój ekspres nie ma zaworu 3 droznego ani npf. Czy zatem cafize rozpuścić w wodzie w zbiorniku i przelać ją przez boiler. I ile? Po zaciagnieciu roztworu do boilera zostawić ją na dłużej? Czy tylko przelać?


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości