Gaggia Baby Twin — dla opornych...

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » ndz 30 sty 2011, 21:48

Ogólnie do Gaggi - >klik<
lub - >klik<. Ale czy do Baby...? :roll:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » ndz 30 sty 2011, 21:56

Aaano właśnie - pamiętam że ktoś podawał dokładne wymiary. Ale i tak dzięki za pomoc. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » ndz 30 sty 2011, 22:23

Zerknij jeszcze tutaj - >klik<.
Jakieś wymiary uszczelek, chyba "rzuciły mi się na oczy..."
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 31 sty 2011, 9:23

Średnica taka jak w linkach slavika, ale połowę cieńsza.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » pn 31 sty 2011, 22:24

Na przyszłość gdyby ktoś potrzebował - grubość to 8,5 :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Re:

Postautor: MichałM » wt 22 mar 2011, 14:12

Parę postów wyżej pisałem, że odmówił mi posłuszeństwa panel dotykowy. Spieszę donieść, że udało mi się go dostać w firmie Flint w Warszawie. Zamówiłem mailowo, dostałem kurierem do domu. To miłe, choć kosztowało mnie trzy stówki. Ale przyjemność picia espresso w domu - bezcenna!
Radość trwała krótko, 2 miesiące. Dzisiaj rano moja Gaggia BTwin umarła. Nie wiem co się stało, po prostu cisza i ciemność. A może to jeszcze nie trup? Czy GBT ma jakiś wewnętrzny bezpiecznik, który mógł się wyłączyć??? Ktoś coś wie?
Po dłuższym czasie szukania innego ekspresu postawiłem jednak na wskrzeszenie: wymieniłem całą płytę z elektroniką. Kolejne 200 zł. A ja i tak lubię ten ekspres. Kawa z niego doskonała.
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

szymcio
Posty: 2
Rejestracja: sob 12 lis 2011, 2:25
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: szymcio » czw 17 lis 2011, 22:46

Witam!

Tydzień temu, zakupiłem ekspres GBT. Niestety mam dziwny problem.

Mianowicie, z ekspresu, zamiast stróżki płynu, pryska i pluje piana na boki, obryzgując wszystko wokół.

Teraz więcej szczegółów.

Po włożeniu pod sitko, czarnej końcówki do creme, problem znika.

Wykonałem sporo eksperymentów, z ubijaniem i ilość kawy - ciągle to samo.

Zaznaczam, że młynkiem w tej chwili nie dysponuje - będzie do 2 tygodni...

Wykonałem też eksperyment bez kawy, i okazuje się, że problem tutaj także występuje - woda bryzga na boki.

Problem uwieczniłem na filmie: http://www.youtube.com/watch?v=bOXfWRkI1U0

W czym może tkwić przyczyna? Czy ekspres mam zawieźć do serwisu, czy to ja coś źle robię?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc...

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: Jogi » pt 18 lis 2011, 8:40

Poszukaj na forum tematów o zaworkach do sztucznej cremy. Nic tam nie widzę niezwykłego, poza tym, że jakiś idiota z "Filipsa" postanowił wsadzać do Gaggii właśnie takie sitka z zaworkami. :bat:
Tak się niestety zachowują takie zaworki, bo przecież w jakiś sposób muszą wytworzyć sztuczne ciśnienie. W czasie zbierania kasy na młynek możesz już kupić normalne sitka. Też znajdziesz taką informację, gdzie to jest możliwe, bo temat jest wałkowany na bieżąco.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

kita
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 25 sty 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia baby twin, caffettiera

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: kita » czw 02 lut 2012, 11:26

A mnie nie wyskakuje ciasteczko kawowe z mojej gaggi BT. Użytkuję ją już 2 m-ce i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona- crema w miarę przyzwoita (teraz gorzej bo zakupiłam same arabiki i wychodzi marna crema i to jeszcze z bąbelkami), mleko spienia super. Gorzej oczywiście ze wzorkami ( widzę "migotanie", skupienie na maksa i dupa zamiast serduszka- ale wiem, wiem -lata praktyki).
Natomiast to moje ciasteczko jest suche ( żadna breja!), zwarte, zbite ( może zbyt twarde?)- muszę go "naruszyć" czymś żeby wypadło ( ale resztki i tak pozostają w kolbie). Oczywiście sto razy zmieniałam ustawienia - grubość mielenia i siłę ubicia (młynek mam taki prosty krups a tamper "najwyższej klasy" oryginał od gaggi :D ) Aha, no i jeszcze myślałam, że może za słabo wystukuję to ciasteczko - skutkiem czego było szukanie tego czegoś małego plastikowego w pełnym kuble na śmieci ( wylatywało sitko razem e ciasteczkiem). I wodę spuszczam z grupy przed każdym zaparzaniem (co by obniżyć temperaturę).
Niestety nie mam porównania z innymi ekspresami i ciasteczkami, dlatego trudno mi znależć przyczynę mojego problemu.
Może ktoś miał podobnie - tylko plisss nie "poszukaj na forum", bo naprawdę szukam i czytam od wielu m-cy i nie sposób przeczytać wszystkiego!
Jakieś podpowiedzi?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: Jogi » czw 02 lut 2012, 11:37

Kup lub zbuduj odbijak (tu, niestety muszę nadmienić, że jeżeli nie wiesz, co to odbijak - poszukaj na forum :wink: ) albo odbijaj tak, żeby sitko nie wypadało uderzając brzegiem sitka o krawędź kosza, a nie samą kolbą (lub np. do jakiegoś plastikowego pojemnika itp.).
Gdybyś poszukała na forum to być wiedziała, że to częste i w miarę normalne zjawisko. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

kita
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 25 sty 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia baby twin, caffettiera

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: kita » czw 02 lut 2012, 13:15

Odbijak, wiem wiem - to takie coś co trzeba wyrzucić za burtę jak się wchodzi do portu :D ( no dobra odbijacz).
Też tak myślałam że dobrze by go było mieć. Może to "samowylatujące ciasteczko" jest nieistotne, bo najważniejsze że kawa gut, ale marzy mi się tak jak w rasowym barze -pyk i poleciało!
Jeszcze jedno - mój PF (grupa też, jak przecieram czasami) jest tak gorący że można się sparzyć dotykając go. To jest normalne?

Awatar użytkownika
qla
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 102
Rejestracja: czw 11 sie 2011, 13:17
Sprzęt: ASCASO Basic i i-mini
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: qla » czw 02 lut 2012, 13:29

To bardzo dobrze, że są gorące - PF i grupa powinny być dobrze rozgrzane przed ekstrakcją.
Mieszanka Blue Republic z COFFEE REPUBLIC

kita
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 25 sty 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia baby twin, caffettiera

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: kita » czw 02 lut 2012, 21:24

Dobra, grzebię więc dalej, bo mnie to normalne zjawisko intryguje.
Ale jak nic nie znajdę za parę miesięcy to mogę zapytać ponownie? :wink:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: Jogi » pt 03 lut 2012, 9:06

Chodzi o to odbijanie? Zależy to naprawdę od wielu czynników i nie jest wcale żadną regułą, że w rasowym barze kawowym to tak pyk i już. Różne są niestety rasy barów. :wink: Zależy to od samego ekspresu, kawy i jej zmielenia. Nie piszesz nic o młynku. To od niego najwięcej zależy. Jeżeli w ciastku jest dużo kleistego pyłu, ciastko się będzie przyklejać. Marna crema z bąbelkami jeszcze na dodatek - coś mi podpowiada, że z tym młynkiem to może być coś nie tak. :?:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

kita
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 25 sty 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia baby twin, caffettiera

Re: Gaggia Baby Twin - dla opornych...

Postautor: kita » pt 03 lut 2012, 10:34

I o to chodzi -właśnie dostałam potwierdzenie!
Jeśli zakładam że maszyna jest ok, ziarna też ( kupuję w waszym sklepie i od Antonia), la mano-nie jakieś lewe, to pozostaje młynek (pisałam wcześniej- zwykły Krups od idiotów ). Zakup młynka to będzie prawdziwe wyzwanie! (faktycznie mieli do d...y, widzę to).
Zbieram kasę i grzebię (tzn pogłębiam wiedzę) dalej :D
dzięki


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości