Dlaczego barista woli doppio i co robi z nadmiarem mleka?

Dyskusje o problemach związanych z krzewieniem kultury picia kawy w Polsce
Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Dlaczego barista woli doppio i co robi z nadmiarem mleka?

Postautor: trickykid » pt 29 lip 2011, 12:21

Wątek wydzielony z tego.
A teraz pytanie laika. Dlaczego zamawiając espresso ładują kolbę podwójną porcją kawy i podstawiają filiżankę i kieliszek (shota?). Domyślam się, że robiąc podwójne robią to samo tylko wszystko spływa do jednej filiżanki.
Stawiam na to, barista nie czuje się mocny w obsłudze pojedyńczego sitka, które wymaga większej precyzji dozowania i siły ubicia. Podwójne sitko więcej "wybacza". Albo musiałby grzać na przemian kolby z pojedyńczym i podwójnym sitkiem jeśli to była maszyna jednogrupowa.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Jogi » pt 29 lip 2011, 12:35

Bardzo mnie ciekawi, co zrobił z tą kawą z shota?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Ines1977
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 08 mar 2011, 13:15
Sprzęt: Gaggia MDF, Ariete Roma de Luxe, Aeropress, kafietiera x2, dripper, FP

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Ines1977 » pt 29 lip 2011, 12:37

Też mnie to zastanawia. Poza tym w obu lokalach tak było.
No i jak to wychodzi z ekonomicznego punktu widzenia? Zużywa tyle samo kawy do pojedynczego i podwójnego a pojedyncze jest tańsze:)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Jogi » pt 29 lip 2011, 12:46

No to już spokojnie można zakwalifikować jako bandytyzm. Opisywałem to już kiedyś, jak nad morzem zamówiłem doppio, to najpierw musieli skonsultować ile kosztuje, bo chyba nikt nigdy nie zamawiał. Espresso kosztowało 4,5, więc za doppio kelnerka z baristką uzgodniła, że 6 zł. Po wypiciu okazało się, że jednak się bardziej skonsultowali i to wychodzi 9 zł (bo przecież zużyli dwa razy więcej kawy i dwa razy więcej wody :wink: ). Gdyby okazało się, że i tak wylewają jedną porcję przy zamówieniu pojedynczego, a za podwójne wołają dwa razy tyle, to tym z kieliszka można by z czystym sumieniem chlusnąć właścicielowi między oczy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Ines1977
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 08 mar 2011, 13:15
Sprzęt: Gaggia MDF, Ariete Roma de Luxe, Aeropress, kafietiera x2, dripper, FP

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Ines1977 » pt 29 lip 2011, 12:54

Jak będę następnym razem to się przyjrzę cenom. W Tree espresso 6 zeta a na tablicy właśnie ceny podwójnego nie zlokalizowałam (może tyle samo???). Byłam tam dwa razy i za każdym razem na życzenie "espresso proszę" było pytanie czy "pojedyncze" gdyby dodali "proponuję podwójne bo w tej samej cenie a tak to się połowa zmarnuje" to bym wzięła :smiech:

Awatar użytkownika
raff
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 419
Rejestracja: śr 15 sie 2007, 11:32
Sprzęt: NS Oscar + Compak K10 WBC
Aeropress, Hario V60, Chemex
Lokalizacja: 05-092

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: raff » pt 29 lip 2011, 12:57

Ja przyuwazylem w CH ze tez leja do shota, po czym shot czeka na zamowienie kawy mlecznej... Inna sprawa ze w CH widzialem tez wstawianie spienionego mleka spowrotem do lodowki, wiec zasadniczo nic mnie tam juz nie zdziwi.
Decaffeinated coffee is kind of like kissing your sister.

Ines1977
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 08 mar 2011, 13:15
Sprzęt: Gaggia MDF, Ariete Roma de Luxe, Aeropress, kafietiera x2, dripper, FP

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Ines1977 » pt 29 lip 2011, 13:04

A może to potem gratisowa kawa jak ktoś uzbiera naklejki/stempelki? :)

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: buki » pt 29 lip 2011, 14:27

widzialem tez wstawianie spienionego mleka spowrotem do lodowki
z powrotem.
Ale ja nie o tym. A co się powinno robić - co Ty robiłeś z mlekiem jak miałeś 1 klienta i została ci połowa mleka w dzbanku - do zlewu?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Jogi » pt 29 lip 2011, 15:16

Pewnie, że są i takie restauracje, które z niezjedzonych schabowych zrzuconych z talerzy robią później mielone. :wink: Ale czy to jest dobry pomysł?
Na jednego klienta dzbanek 0,3 wystarczy spokojnie. Wejdzie tam mleka do połowy, czyli dokładnie tyle, ile trzeba na jedno cappu. Zostanie w nim zawsze trochę mleka, ale czy przy cenie 2 zł za litr mleka i 9 zł za jedno cappuccino można myśleć o wstawianiu resztek mleka do lodówki?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
raff
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 419
Rejestracja: śr 15 sie 2007, 11:32
Sprzęt: NS Oscar + Compak K10 WBC
Aeropress, Hario V60, Chemex
Lokalizacja: 05-092

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: raff » pt 29 lip 2011, 15:27

z powrotem.
Racja. W koncu ktos mnie zmusil do zweryfikowania w SJP i bije się w piers, masz absolutna racje, dzieki.
Ale ja nie o tym. A co się powinno robić - co Ty robiłeś z mlekiem jak miałeś 1 klienta i została ci połowa mleka w dzbanku - do zlewu?
Wystarczy przeciez nalewac tyle mleka, zeby nie marnowac. Nie musisz do jednego cappu spieniac od razu calego litra w wiadrze. Capacity planning w wydaniu ho-re-ca ;)
Decaffeinated coffee is kind of like kissing your sister.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: buki » pt 29 lip 2011, 15:30

Już nie porównuj do schabowych, błagam.
Natomiast co do mleka, to zwróciłem na to uwagę, bo o schładzaniu mleka już wcześniej spienionego słyszałem/czytałem wielokrotnie i to od utytułowanych baristów, stąd uważam, że to nie jest takie straszne i nie można porównywać tego ze schabowym...
A uda ci się spienić 0,3l na jedną osobę? Jeśli tak, to gratuluję :) Mnie lepiej się spienia na 0,6.... połowa z 0,3 za szybko się gotuje...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Jogi » pt 29 lip 2011, 15:34

Nikt nie powiedział, że ma być łatwo. :wink:
A wracając jednak do kotleta, to bardzo łatwo odróżnić, czy jest on świeżo usmażony czy odgrzewany. Myślę, że z mlekiem jest podobnie. To znaczy jeżeli chce się coś robić dobrze i z klasą, to o odgrzewaniu nie ma mowy. A jeżeli po polsku :wink:, to czemu nie.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: kawcio » pt 29 lip 2011, 15:46

...A uda ci się spienić 0,3l na jedną osobę? Jeśli tak, to gratuluję :) ....
Nie wiem w czym problem, spokojnie się daje, ale nie w dużym dzbanku, 200ml mleka spieniam spokojnie w 0.35l Motta.

BTW, nie dalej jak przedwczoraj będąc w Arkadii w Empik Cafe, miło mnie zaskoczyła obsługa Lamy, kiedy to sama z siebie powtórzyła strzał. Nie wiem co oni za mieszankę teraz stosują, ale przeszło przez gardło... ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: Jogi » pt 29 lip 2011, 15:55

A jak "zaksięgować" taki przestrzelony strzał? To jest chyba większy problem dla szefa (i pracownika) niż wylewanie mleka. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kawiarnie w Warszawie

Postautor: buki » pt 29 lip 2011, 16:02

200ml mleka spieniam spokojnie w 0.35l Motta.
Czyli... robi ci się 300 ml.... nalewasz 150... a drugie 150 do zlewu.... :)
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.


Wróć do „Kultura kawowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości