Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: buki » śr 28 lis 2012, 18:38

Chciałbym wrócić do wspomnianej przez Antonia - Manufaktury. Próbowaliśmy właśnie ich wyrobów, ponieważ chcieliśmy wprowadzić do sklepu. No i rzeczywiście rewelacyjne są, niestety tanie to już nie...
Spróbowaliśmy nowości - czekoladowe espresso - kubeczek papierowy z czekoladą + naturalne suszone owoce - dolewa się gorącego mleka i miesza, miesza, miesza i... wychodzi prawdziwa czekolada do picia. Ma specyficzny smak, nie jest słodka, gęsta. Na razie zdecydowaliśmy się na wprowadzenie porcji pokruszonej, kawałkowanej czekolady, którą wsypuje się po prostu do kubka i rozpuszcza w mleku, to samo co espresso czekoladowe, ale nie ma papierowego kubka. Tanie to nie będzie... ale za to prawdziwe. Duża zawartość kakao.
Zresztą - prawdziwa czekolada nie jest tania - polecam odwiedzić w Krakowie na ul. Szewskiej - Lwowską Fabrykę Czekolady (jakoś tak się nazywają).... Zamówcie tam filiżankę czekolady, najlepiej mix.... cudo!
Szczególnie interesujące dla mnie jest przygotowanie z wykorzystaniem dyszy parowej ekspresu.
Było tam wcześniej... ktoś opisał... po prostu wsypujesz proszek do mleka, mieszasz, żeby pozbyć się grudek i podstawiasz pod dyszę i siup - podgrzewasz. Uwaga bo nieźle chlapie, no i dysza jest potem nieźle "upaprana"... :)
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: rafla » czw 29 lis 2012, 12:31

Chlapie to raz, dwa to to chlapanie ma dobrze ponad 100 stopni... potem zostają ślady na skórze, a nadużywanie brzydkich słów przy dzieciach też za dobre nie jest. :D Trzeba operować zaworem pary tak by tylko lekko bulgotało.
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » czw 29 lis 2012, 12:43

Dlatego lepiej jest zacząć od podgrzania mleka. W ciepłym, a nawet gorącym mleku, ten proch łatwiej się rozpuszcza.

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: pytlakos » czw 29 lis 2012, 18:04

Ale czy dysza nie ma właśnie służyć jako maszynka do rozbijania tych grudek?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » czw 29 lis 2012, 18:10

Może i ma, ale znacznie łatwiej ogrzewa się czyste mleko, a potem znacznie szybciej doprowadza się taką miksturę do właściwej konsystencji.

Awatar użytkownika
picasso83
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 16:52
Sprzęt: Ekspres: Ascaso Dream :)
młynki:Eureka Mignon niebieska, Hario Slim, Tiamo Slim
Clever Dripper, filtr wietnamski Phin, Aeropress, Tygielek, Chemex, Bialetti Moka Exress
Lokalizacja: Łuków

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: picasso83 » sob 01 gru 2012, 10:10

Na allegro można znaleźć różne gatunki Callebaut.
Ciekaw jestem, czy pitnna czekolada Callebaut , np.http://allegro.pl/czekolada-mleczna-cal ... 42288.html
nadaje się wyłącznie do fontann czekoladowych, czy również w warunkach domowych, przy użyciu dyszy parowej ekspresu można przygotować równie dobrą (ew.niewiele gorszą) czekoladę. Próbował ktoś przygotować tą czekoladę przy użyciu dyszy parowej?
Espresso: Meraviglioso od Antonia
do dripa: ambrozja Etiopia Yirga Cheffe Kochere od Antonia

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » sob 01 gru 2012, 10:39

Z mleczną nie mam doświadczenia, ale Callebaut gorzką można przygotować pod dyszą, ale będzie to tylko faza wstępna i wypadałoby ją trochę pokręcić w czekoladziarce lub fontannie.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
picasso83
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 16:52
Sprzęt: Ekspres: Ascaso Dream :)
młynki:Eureka Mignon niebieska, Hario Slim, Tiamo Slim
Clever Dripper, filtr wietnamski Phin, Aeropress, Tygielek, Chemex, Bialetti Moka Exress
Lokalizacja: Łuków

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: picasso83 » sob 01 gru 2012, 14:59

Co to znaczy faza wstępna? Czym taka czekolada będzie się różnić od tej kręconej w czekoladziarce lub fontannie?
Espresso: Meraviglioso od Antonia
do dripa: ambrozja Etiopia Yirga Cheffe Kochere od Antonia

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » sob 01 gru 2012, 16:23

Nie bedzie tak "aksamitnie" gładka.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość