Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: KrzychK » wt 27 lis 2012, 19:11

Aż zapodam cytat - "która dla uzyskania najlepszego smaku wymaga wielogodzinnego przygotowania w czekoladziarce".
Myślę (ale nie jestem specem w tej dziedzinie, na życie zarabiam inaczej) że coś w tym jest, oczywiście, z byle gie nie będzie nawet po 100 godzinach mieszania cuda.

Czekolada? No na pewno nie 100% kakao :dymek:
Pomijam już to, że lubię ciemne czekolady, ale Cluizel 99% był zbyt... suchy? Fajnie trzeszczał w zębach, jest wyrazisty, ale to już nie to.

PS. i jeszcze do kolegi Szelesta - zdarza się, że piję włoski produkt kupowany czy to w C.S. czy też w Karomie i nawet te sypkie czekolady można przygotować poprawnie lub koncertowo spartolić...
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » wt 27 lis 2012, 19:24

I prawdę mówiąc co najmniej dziwnym jest porównywanie czegoś co możemy uzyskać po 6 godzinach za pomocą profesjonalnego urządzenia do czegoś co możemy uzyskać w domu.
Zależy jaki jest cel porównań :)
Jeżeli porównujemy czekoladę pitną różnych firm i wrzucamy do porównania napój budyniowy, który nijak się ma do pitnej czekolady, to masz rację, nie można tego porównywać ;)
Technika sporządzania pitnej czekolady jest zupełnie innym zagadnieniem, a fakt, że do sporządzania czekolady używamy czekoladziarki (wystarcza urządzenienie za 500 zł), nie powinien stanowić przeszkody - do wykonania poprawnego espresso wymagany jest ekpsres ciśnieniowy, który jest tylko narzędziem do osiągnięcia celu.
Jeżeli chodzi o czas przygotowania czekolady, to zależy on tylko od naszych oczekiwań wobec gotowego produktu - dobry efekt można uzyskać już po kilkudziesięciu minutach przyrządzania.

Reasumując, możemy się zadowolić budyniem o smaku czekoladowym i różnym stopniu jego upodobniania do czekolady, a możemy też mieć nieco większe wymagania i spróbować uzyskać czekoladę pitną (cokolwiek by nie znaczyło to pojęcie) :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » wt 27 lis 2012, 19:25

Jakie sypkie czekolady? To są tylko budynie... Powiem dosadnie: to są włoskie paciorki dla indian. Koszt produkcji 1kg tego proszku wynosi max 2 euro. W Polsce osiąga 25 euro ;). Na litość boską, niech to ktoś w Polsce robi...
Ostatnio zmieniony wt 27 lis 2012, 19:33 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » wt 27 lis 2012, 19:32

ps. i jeszcze do kolegi Szelesta - zdarza się, że piję włoski produkt kupowany czy to w C.S. czy też w Karomie i nawet te sypkie czekolady można przygotować poprawnie lub koncertowo spartolić...
Próbowałem różnych półproduktów, określanych przez sprzedawców jako pitna czekolada - zarówno sporządzanych samemu, jak i w lokalach gastronomicznych - ale tak na prawdę tylko kilka produktów można było nazwać czekoladą pitną (po poprawnym sprządzeniu). Reszta to były napoje o konsystencji budyniu lub napoje pitne,nijak mające się do czekolady.

Przy zakupie czekoladziarki otrzymałem jako gratis paczkę czekolady w ... litrowych kartonach (jak mleko UHT) :) Po degustacji pierwszego kartonu, reszta poszła do "śmieci".
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: KrzychK » wt 27 lis 2012, 19:36

Rozumiem, że podajesz u siebie Callebaut? No to postaram się wpaść jak będzie Kraków grany. Zobaczymy :dymek:
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » wt 27 lis 2012, 19:39

Wcale się nie dziwię, te kartony uht (też włoski bełkot) są jeszcze górsze niż budynie...

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » wt 27 lis 2012, 21:47

Rozumiem, że podajesz u siebie Callebaut? No to postaram się wpaść jak będzie Kraków grany. Zobaczymy :dymek:
Zapraszam - szczególnie w Mikołajki - będą niespodzianki :)

Callebauta też zdarza nam się robić, ale mamy również inne produkty - priorytetem jest jednak kawa :)
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: nets » wt 27 lis 2012, 22:39

Piłem czekoladę w Wadlu w Złotych Tarasach jakiś czas temu i tego się pić nie dało, tanie nie było ale musiałem to odstawić i kupić herbatę

Ostatnio piłem Segafredo Hot Ciok i też tego zbytnio się nie dało pić

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: pytlakos » śr 28 lis 2012, 8:38

Próbowałem różnych półproduktów, określanych przez sprzedawców jako pitna czekolada - zarówno sporządzanych samemu, jak i w lokalach gastronomicznych - ale tak na prawdę tylko kilka produktów można było nazwać czekoladą pitną
Szelest, możesz powiedzieć co to były za produkty, które możesz nazwać czekolada pitna?

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » śr 28 lis 2012, 9:05

Na targach SweetExpo dostałem do sprawdzenia kilkanaście róznych produktów czekoladowych i spośród nich wyróżniał się Callebaut (jakość, cena oraz dostępność) i jeszcze może ze dwie czekolady o zbliżonym smaku, ale teraz nie pamiętam jakie to były firmy (zapewne gdzieś mam ulotki promocyjne, ale występował problem z łatwą dostępnością produktów) - wszystkie akceptowalne czekolady były sprzedawane w formie "pastylek". Te sprzedawane w formie proszku były dla mnie nie do zaakceptowania.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: antonio » śr 28 lis 2012, 9:08

Pijmy kawę, bo czekolada do picia marną jest ;).

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: pytlakos » śr 28 lis 2012, 9:45

Jakiś czas temu sprawdzałem ofertę Callebaut, ale ta chyba nie jest skierowana do indywidualnych użytkowników, bo w ofercie mieli najmniej 5kg worki.
Teraz jak patrzę na stronie to jest coś w 1kg, chyba odezwę się do nich z ciekawości, a nóż będą mieli coś w akceptowalnej wielkości.

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Szelest » śr 28 lis 2012, 10:54

Na allegro można znaleźć różne gatunki Callebaut.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
picasso83
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 16:52
Sprzęt: Ekspres: Ascaso Dream :)
młynki:Eureka Mignon niebieska, Hario Slim, Tiamo Slim
Clever Dripper, filtr wietnamski Phin, Aeropress, Tygielek, Chemex, Bialetti Moka Exress
Lokalizacja: Łuków

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: picasso83 » śr 28 lis 2012, 10:59

Kilka razy było wspomniane, że nawet te "czekolady" sprzedawane w saszetkach mogą być pijalne jeśli są przygotowane właściwie. Mam więc pytanie: jak przygotować je właściwie? Szczególnie interesujące dla mnie jest przygotowanie z wykorzystaniem dyszy parowej ekspresu.
Espresso: Meraviglioso od Antonia
do dripa: ambrozja Etiopia Yirga Cheffe Kochere od Antonia

Awatar użytkownika
rafla
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 22:46
Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Lokalizacja: Galicja

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: rafla » śr 28 lis 2012, 11:21

Przewróć stronę...

PS
Czekoladziarka fajna rzecz, ale nie dla 2 filiżanek na miesiąc. :D Jakoś sobie nie wyobrażam zbyt częstego picia czekolady, nawet tej najlepszej, co innego kawiarnia.
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość