Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
A.Grabowski
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 paź 2010, 20:36

Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: A.Grabowski » pn 11 kwie 2011, 21:28

Ciezko mi znalezc odpowiedni dzial..... Jaka czekolade polecacie do kawiarni. Zalezy mi na jakosci i smaku. jak zapatrujecie się na marke ristora? Z gory dzieki za odpowiedzi i pomoc

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: czekolada do Picia :)

Postautor: Piotr » pn 11 kwie 2011, 21:41

W dziale: Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...znajdziesz sklepy które głównie sprzedają kawę, ale czekoladę też można kupić. :wink: Kto szuka nie błądzi. Nie chciał bym robić bezpośredniej reklamy. Polecam przeszukanie powyższego działu. :wink:

Ps: http://www.youtube.com/watch?v=T2iISWltdzc :wink:
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: czekolada do Picia :)

Postautor: kawcio » pn 11 kwie 2011, 21:44

Możemy mieć tu taki wątek po części związany z istotą tego forum. ;)
Warto może rozwinąć tą tematykę również w kierunku maszyn gastronomicznych produkujących wysokiej jakości produkt czekoladowy :D
@A.Grabowski Proszę o polskie znaki
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

A.Grabowski
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 paź 2010, 20:36

Re: czekolada do Picia :)

Postautor: A.Grabowski » pn 11 kwie 2011, 21:45

Piotr i kawcio słuszna i trafna uwaga! :) ĄĘ.

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Piotr » pn 11 kwie 2011, 21:54

Cieszę się, że zrozumiałeś i nie stało się to dla ciebie jakąś wielką obrazą majestatu. :wink: Jak nie znajdziesz nic co by cię zainteresowało to daj znać, są inne firmy które też sprzedają czekoladę. Podam ci namiary, a nawet powiem jak ją użyć(mam taką jedną sprawdzoną :wink: ). Choć generalnie za tym nie przepadam.
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Jogi » wt 12 kwie 2011, 7:22

Przypomnę może jeszcze, że z tego wątku: http://www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtop ... 832#p87832 dowiemy się, że tego typu czekolady to sztuczne świństwo. :dymek:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Piotr » wt 12 kwie 2011, 9:12

Moje zdanie w tej sprawie jest takie samo. :szampan: Napisałem gdzie można dostać jaką czekoladę, ale napisałem to na priv, a nie oficjalnie na forum. :wink: To forum kawowe. :lol:
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Jogi » wt 12 kwie 2011, 9:26

jak ją użyć
Czy istnieje jakaś specjalna metoda?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
ranGo
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 12:11
Sprzęt: e61

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: ranGo » wt 12 kwie 2011, 12:12

jak ją użyć
Czy istnieje jakaś specjalna metoda?

SPOSÓB PRZYRZADZANIA: w ekspresie - czekoladę wsypuje się do filiżanki i zalewa mlekiem; po wymieszaniu napój ubija przy użyciu dyszy do cappuccino. Pod wpływem temperatury czekolada gęstnieje, a dzięki powietrzu pompowanemu przez dyszę ekspresu nabiera "puszystości".

Przygotowując czekoladę w naczyniu podgrzewanym na ogniu - na kuchence gazowej lub elektrycznej - trzeba ją stale mieszać, aby się nie przypaliła i aby osiągnęła odpowiednią konsystencję.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Jogi » wt 12 kwie 2011, 12:18

Pytanie brzmiało: SPECJALNA! W tłumaczeniu z polskiego na nasze: inna, wyjątkowa, odmienna, niespotykana... :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

A.Grabowski
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 11 paź 2010, 20:36

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: A.Grabowski » wt 12 kwie 2011, 12:25

a w jaki najlepszy sposób przygotować czekoladę w czekoladziarce? Propocję, etapy działania? :)

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Piotr » wt 12 kwie 2011, 12:38

jak ją użyć
Czy istnieje jakaś specjalna metoda?
Jogi ja jakoś ostatnio( od kilku lat) zaczynam rozumieć, że ludziom trzeba tłumaczyć wszystko od podstaw. :wink:
..SPOSÓB PRZYRZADZANIA: w ekspresie - czekoladę wsypuje się do filiżanki i zalewa mlekiem....
A jakim mlekiem? :lol: ciepłym, zimnym, tłustym, mniej tłustym? :D
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
ranGo
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 12:11
Sprzęt: e61

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: ranGo » wt 12 kwie 2011, 12:47

Nie interesuje się czekoladą , przepis znalazłem na stronie http://www.pabloni.pl/CZEKOLADA_DO_PICIA-k32-0--.html ale nie chciałem rzucać linka ... Ja jednak poproszę espresso i spadam z tego dzialu a pan Grabowski może o wszystkie szczegóły zapytać dostawcę sprzętu , chyba najprościej tak jest .

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Jogi » wt 12 kwie 2011, 12:59

No myślałem, że jest jednak jakiś trik. Bo np. zawsze mam wrażenie, że zanim całość zgęstnieje, to już mleko jest za bardzo ugotowane.
Nie znam się na czekoladziarkach, ale wydaje mi się, że tam się stosuje innego typu czekoladę (?).
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Pitna czekolada w kawiarni i nie tylko

Postautor: Kekacz » wt 12 kwie 2011, 13:11

Tak dla potomności.
Jeśli ktoś ma zamiar robić w domu czekoladę z proszku, ale bez angażowania do tego mocy ekspresu, polecam zaopatrzyć się w garnek do gotowania mleka z podwójnymi ściankami, pomiędzy które wlewa się wodę. Nie sposób przypalić czekolady, chyba że ktoś zrobi specjalnie wszystko na opak ;).
Mam takie coś, działa.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości