KAWA a zdrowie - bilans plusów i minusów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: KAWA a zdrowie - bilans plusów i minusów

Postautor: antonio » sob 04 sie 2012, 14:53

Nie wierzę naukowcom.

tomeh
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 15 mar 2012, 12:39
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: KAWA a zdrowie - bilans plusów i minusów

Postautor: tomeh » ndz 05 sie 2012, 22:57

Kawa jest dobra ale nie w nadmiarze. Bez niej trudno czasami stanąć na nogi. Ja piję 1 na 2 dni i myślę że starczy.
Portal open-youweb.com informacje tematyczne.

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: KAWA a zdrowie - bilans plusów i minusów

Postautor: dandy » ndz 05 sie 2012, 23:29

Masz rację, 1 na 2 dni... nie więcej... :smiech:

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: KAWA a zdrowie - bilans plusów i minusów

Postautor: piovit » pn 06 sie 2012, 11:47

"Rozpuszczalna trucizna
Z badań miesięcznika „Świat Konsumenta”, który zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech sprawdzenie ośmiu marek kawy rozpuszczalnej dostępnych na polskim rynku, płyną zatrważające wnioski. Okazuje się, że wiele tego typu produktów zawiera więcej toksycznych substancji, niż dopuszczają normy. Badania przeprowadzono szczególnie pod kątem ochratoksyny A, trucizny produkowanej przez pleśń, która działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek i powoduje uszkodzenia układu nerwowego. Ochratoksyna raz spożyta z żywnością, zostaje w naszym organizmie przez długi czas.
Okazało się, że niektóre dostępne w polskich sklepach kawy rozpuszczalne miały tak wysoką zawartość tej toksyny, że powinny zostać wycofane z rynku!"

Kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który przyjmowany razem z płynami w nadmiarze, może np. uszkadzać błony śluzowe. Uważajmy zwłaszcza na wynalazki typu kawa rozpuszczalna 2w1 czy 3w1. Ta pierwsza oprócz kawy ma zawierać mleko, a ta druga również cukier. Wystarczy przeczytać jednak skład takich produktów, aby przekonać się, co tak naprawdę pijemy. Zabielacz, syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, barwniki, emulgatory i stabilizatory.

źródło

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Kawa powoduje jaskrę?

Postautor: MichałM » pn 08 paź 2012, 9:49

Taki smutny artykuł znalazłem w sieci (po angielsku) -klik!. Duże spożycie kawy zwiększa ryzyko utraty wzroku wskutek rozwoju jaskry... :( Ale może się jeszcze okaże, że to pomyłka naukowa.
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: Kekacz » śr 24 paź 2012, 13:46

Długo mnie nie było na forum a ten post równie dobrze mógłby wylądować w temacie "Kawa a zdrowie". Dlaczego jestem za podawaniem składu kawy?
Moja opowieść zaczyna się w marcu.
Kupiłem w Auchanie, po atrakcyjnej cenie, kilogram ziarenek jakiejś słowackiej palarni, z myślą o używaniu ich w pracy z aeropressem. Kawa miała tylko jedno zadanie, pobudzać w senny dzień. Na opakowaniu nie było podanego składu. Gdyby był może moje życie w ostatnich 7 miesiącach wyglądałoby inaczej?

Nadszedł ten dzień. Wsypałem do aeropressa trzy miarki aeropressowej łyżki. Zalałem, wycisnąłem, wypiłem.
Po godzinie się zaczęło. Silne drętwienie rąk i nóg. Potężne zawroty głowy, galopujące tętno, uczucie zimna i ciepła na zmianę, duszności za mostkiem i wszechogarniające uczucie zagrożenia życia. Po godzinnej walce z wrażeniem nadchodzącego zawału i końca żywota udałem się do lekarza.
Tam standardowo, EKG, osłuchanie i informacja - to nerwy. Od tego czasu miałem już kilka razy robione EKG, echo serca, morfologię, spirometrię, gastroskopię, USG i co tam można sobie jeszcze zamarzyć. Cel - zwalczenie duszności, kołatania serca i innych odczuć ze strony układu somatycznego i powiązanymi z nimi atakami panicznego lęku. A te towarzyszą mi obecnie non stop.
Epizod po wypiciu feralnej kawy z nieznanym składem, w której być może było 80-90% wysokooktanowej robusty, kosztował mnie ponad pół roku normalnego życia. Gehenna zapewne jeszcze potrwa, bo nerwica lękowa nie znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Po wykluczeniu awarii organów wewnętrznych pozostaje jeszcze naprawa psychiki a to dość skomplikowany proces.

Podanie składu mieszanki powinno być tak samo wymagane jak informacja o woltażu w napojach alkoholowych czy zawartości nikotyny i substancji smolistych cygarach.
Gdybym wiedział wtedy ile w mieszance było robusty, wtedy zapewne nasypałbym jej o wiele mniej, bo znam orientacyjną procentową zawartość kofeiny w gatunkach i zagrożeniach z tym związanych.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: antonio » śr 24 paź 2012, 13:53

No a kto kupuje kawę w Auchan? Przecież tam wszystkiego się można spodziewać. Może to była Popradska Kava? ;) Nie od dziś wiadomo, że Słowacy mają luźniejsze niż my podejście do kawy.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: kawcio » śr 24 paź 2012, 13:53

To raczej nie przez robustę, tylko inną truciznę, którą ta kawa zawierała.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: Kekacz » śr 24 paź 2012, 14:07

Zdaje się, że mogła to być marila cafe crema (czyli czeska).
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: antonio » śr 24 paź 2012, 14:11

To pewnie tak samo jak z tym czeskim spirytem ;). Określenie "crema" jest tak dobitne i jednoznaczne... ;).

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: Freezer64 » śr 24 paź 2012, 14:20

To raczej nie przez robustę, tylko inną truciznę, którą ta kawa zawierała.
Oj tam, objawy chyba mniej więcej się zgadzają z przedawkowaniem kofeiny. Każdy ma inną wrażliwość, ja bym nie próbował wypić 3 miarek AP robusty czy kawy o nieznanym składzie.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: zbignes » śr 24 paź 2012, 14:30

Objawy typowe dla przedawkowania, poziom wrażliwości/odporności to cecha typowo indywidualna. Piłeś ten "specyfik" na czczo?

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: Kekacz » śr 24 paź 2012, 14:38

Około godziny 13:00 czyli po domowym śniadaniu i pracowym drugim śniadaniu.
Oczywiście, że było to przedawkowanie kofeiny, szkoda jednak że z tak długotrwałymi efektami ubocznymi.
Niech mój przypadek będzie przestrogą dla innych.
A jak komuś mało ->
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/zat ... iem-z-domu
i dodatkowo komentarz Dawida123232. Ten co prawda poszedł kompletnie po bandzie, ale skutek ten sam.


Licząc trzy miarki po 14 gramów każda = 42000 mg kawy
Minimum 2% kofeiny daje jej 840 mg na strzał. Nie mało.
Przy hipotetycznych 3% to już 1260 mg, czyli dwa razy tyle co bezpieczna dawka.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: donkiszot » śr 24 paź 2012, 15:26

[...]Kawa miała tylko jedno zadanie, pobudzać w senny dzień.[...]
W takim celu polecam guaranę z apteki. Pigułka łyk, łyk i jedziesz dzień cały.
[...]trzy miarki aeropressowej łyżki.[...]
:shock: Ile? Robiłeś to już wcześniej? Widzę, że już wyliczenia poczyniłeś, ale... wow
[...]Podanie składu mieszanki powinno być tak samo wymagane jak informacja o woltażu w napojach alkoholowych czy zawartości nikotyny i substancji smolistych cygarach.[...]
Jednakowoż wolałbym aby takie wymagania były odpowiedzią na rynek. Jeśli nie będziemy kupować kota w worku, to nie będzie kota w worku na rynku i już.
[...]Gdybym wiedział wtedy ile w mieszance było robusty, wtedy zapewne nasypałbym jej o wiele mniej, bo znam orientacyjną procentową zawartość kofeiny w gatunkach i zagrożeniach z tym związanych.
No ale równie nie wiedziałeś, że czy nie jest to bezkofeinowa. Skoro nie było informacji, to to mogło być wszystko, ba, nawet z informacją 100% bezkofeinowa arabika nierobuściana, to mogło być wszystko. Odważny autotest sobie zafundowałeś. :roll:

Szkoda zdrowia, ale to już wiesz, więc zdrowia i dobrej kawy życzę.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: Freezer64 » śr 24 paź 2012, 15:54

W takim celu polecam guaranę z apteki. Pigułka łyk, łyk i jedziesz dzień cały.
Dedukuję, że guarana ma więcej kofeiny, ale wolniej przyswajalnej ?
Robiłeś to już wcześniej?
Dobre pytanie. Jeśli tak to jak wrażenia po 3 miarkach arabiki ? Sam nawet nie przekraczam dwóch miarek, a przy wysoko-robuścianym blendzie pewnie zachowałbym jeszcze więcej umiaru.


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości