Zawartość kawy w kawie czyli dziwne normy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 10 gru 2009, 9:13

.......a świstak owija w sreberka....

I tutaj Jogi podrzuca nowy wątek...
Jaka jest data przydatności do spożycie, tej "kamiennej kawy" biorąc pod uwagę datę wypalenia (czytaj - wytłuczenia)?.sl
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Kałuszyński Albert
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: pn 23 lis 2009, 17:58
Lokalizacja: Radzyń Podlaski

Postautor: Kałuszyński Albert » czw 10 gru 2009, 11:08

Witam

Wyjaśniam
Kawę rozpuszczalną jest fałszować bardzo łatwo, dlatego ten temat nie jest interesujący. zmieloną oczywiście też.
Ale jak fałszować można kawę ziarnistą? To jest ciekawa zagadka.

Na marginesie . - zwiększenie wilgoci w ziarnie to nie jest fałszowanie ,ponieważ i tak w procesie palenia woda odparuje. i mamy kawę naturalną 100/100
Albert

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 10 gru 2009, 11:12

Ooo..... Wielki Magu Albercie

- oświeć nas, maluczkich...... . :roll: .sl
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 10 gru 2009, 11:13

Ale masz jakieś doświadczenia w tym temacie i chcesz się nimi podzielić, czy szukasz pomysłu na jakiś przekręt.
Bo w Twojej miejscowości jest już młyn, co handluje kawą, więc oni powinni wiedzieć najlepiej.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » czw 10 gru 2009, 11:20

Ja Wam mówię, że Albert jest agentem obcego portalu kawowego :)

w procesie zraszania po paleniu ziarna podobno 5% wagowo można oszukać.
szukam dobrego ekspresu do kawy

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 10 gru 2009, 11:25

Ale tu z kilograma trzeba zrobić dwa... .sl :roll:
Oczywiście pomijając metodę kamienia łupanego....
Chyba Albert chce się odegrać za pomiary przewodności.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » czw 10 gru 2009, 11:37

Wyjdzie na to, że chiński więzień polityczny jest w stanie ze zmielonej cegły zrobić codziennie makietę ziarna kawowego w ilości 1kg :D
szukam dobrego ekspresu do kawy

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » czw 10 gru 2009, 13:13

Problem nie jest tak łatwy jakby się wydawało. W niektórych palarniach kawa bezpośrednio po wypaleniu schładzana jest wodą a w innych powietrzem, czy wpływa to na wilgotność ziarna? :cry:

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: cinek » czw 10 gru 2009, 13:46

Wpływa. Ziarna chłodzone wodą mają większą jej zawartość, wobec czego szybciej tracą świeżość, gorzej się mielą itd. Wydaje mi się, że szanujący się palacze chłodzą powietrzem, ale niech się wypowiedzą praktycy.
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 10 gru 2009, 14:44

To głównie Niemcy palą w wysokiej temperaturze i gaszą ten pożar wodą, ale nie wpływa to na zawartość kawy w kawie. A przecież zawartość wody będzie tu też raczej oscylowała w jednocyfrowej wartości procentowej.
W ogóle nie wiem, o co chodziło autorowi wątku, ale na pewno nie o te parę procent wody.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » czw 10 gru 2009, 20:59

Czekajcie jak wróci Albert :)
sam jestem ciekaw co z tego oszukiwania na ziarnach wyjdzie, chyba nie pije do >Petrus<'owego kamyka w torebce :?: :roll:
szukam dobrego ekspresu do kawy

Kałuszyński Albert
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: pn 23 lis 2009, 17:58
Lokalizacja: Radzyń Podlaski

Postautor: Kałuszyński Albert » pt 11 gru 2009, 18:09

Witam wszystkich

Fałszowanie kawy ziarnistej ma dwa zasadnicze cele
- zwiększenie masy < dotyczy to kaw tanich>
- modyfikacja składu < dotyczy głównie kaw drogich>

Technicznie jest to bardzo proste i jeżeli jest przeprowadzone profesjonalnie jest praktycznie nie do wykrycia.
Istnieją tylko pewne symptomy organoleptyczne które sugerują zafałszowanie kawy ziarnistej.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 11 gru 2009, 18:21

Tak się zastanawiam, czy Ty czytasz co inni piszą, czy tylko wyrywkowo.
- zwiększenie masy. Jak? czy zgadzasz się z niektórymi wypowiedziami powyżej?
- modyfikacja składu; czy chodzi Ci o zastąpienie arabiki tańszą robustą.?
- i w końcu odpowiedź na pytanie, które mnie najbardziej nurtuje. Jak z kilograma kawy ziarnistej otrzymać dwa a może więcej - jak piszesz w innym poście. Jest to możliwe?
Odpowiesz dzisiaj, czy jutro?.
Chociaż czytam w innym temacie, że zająłeś się glonami. To chyba nie doczekam się odpowiedzi na te pytania.


Jeżeli masz jakąś wiedzę w tym temacie, podziel się nią. To jak na razie są ogólniki techniczne, które niczego nie wnoszą a jedynie zachęcają do wymyślania banialuk. Jak słusznie zauważyłeś w innym wątku, jest to Forum dyskusyjne, tylko nie ma o czym dyskutować. Konkrety, przykłady. Wtedy można rozwinąć temat. Zacząłeś temat o kawie kilka dni temu. Dzisiaj znowu szczypta wiedzy. Zasadą na tym Forum, jest chyba dzielenie się swoją wiedzą z innymi. Pewne sugestie, rady, są dobrze przyjmowane /przynajmniej ja tak zauważyłem, nie wiem jak inni/. Ty dozujesz wiedzę, którą masz , albo nie masz. Jaki jest cel tego?. Potem stawiasz zarzut, że nie jesteś traktowany poważnie. Wiesz coś o kawie - napisz. Może ta wiedza przyda się innym.

Chyba, że są to tajemnice technologiczne i organizacyjne, których nie wolno ujawniać, gdyż grożą jakimiś przykrymi konsekwencjami. :wink: .sl
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2009, 13:52 przez slavik, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » sob 12 gru 2009, 13:17

Absolutna racja slavik'u,
Albert, ciekaw jestem jakich to sensacji jeszcze się od Ciebie dowiemy? a może nic się nie dowiemy, bo konkretów i precyzji w Twoich postach brak.
szukam dobrego ekspresu do kawy

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » sob 12 gru 2009, 15:51

Gościu mnie osłabia.

Albercie, "do adremu"!! Nie wnosisz, póki co, wartości dodanej w forum...
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość