Woda

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » sob 17 lip 2010, 7:47

Szkoda, że już nie mam szesnastu lat :( .
Wszystkie tytuły naukowe, przed nazwiskiem autorki artykułu, bezsprzecznie świadczą o jej wiedzy i znajomości tematu... :shock: .
Ale nie o tym.
Wiek nie zawsze jest wykładnikiem wiedzy, doświadczenia praktycznego, umiejętności wymiany poglądów... bez osobistych wycieczek.
I chyba należy się cieszyć, że są jeszcze młode osoby, które mają wyrobione zdanie na jakiś temat. Mają też odwagą o tym napisać, lub nie zgodzić się z poglądami innych.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Nesmy
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: śr 23 cze 2010, 17:44

Postautor: Nesmy » sob 17 lip 2010, 11:41

Hehe, Acik oraz slavik, bez urazy, ale tytuł naukowy nie świadczy o posiadanej wiedzy na dany temat... Znam osoby, które na temat swojej dziedziny głoszą zupełne herezje. Ale w tym przypadku nawet nie o to chodzi. Aciku, zauważ, że cały "artykuł" ma wyłącznie za zadanie zachęcić do zakupu jakiegoś "magicznego pseudonaukowo niesamowitego produktu". A jeżeli dobrze zapłacą to i jakiś doktor się podpisze, żeby tępej masie podświadomie przemówić : "Popatrz, Pan doktor to poleca, to na pewno oznacza, że ten produkt działa i natychmiast trzeba go kupić". Takie podpisy typu doktor "jakiśtam" mają jedynie za zadanie uwiarygodnić wypisywane bzdury. I oczywiście szanowny Acik poraz kolejny pokazał swój niski poziom przylepiając się na stałe do mojego wieku - bo zapewne nie ma innych, rzeczowych argumentów w rozmowie :lol:
Pozdro, i poluźnij trochę zwieracze Acik, że tak się chamsko wyrażę.
I skończmy ten OT :roll:
Przybyłem w celu zdobycia tajemnej wiedzy parzenia cudownej kawy...

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » sob 17 lip 2010, 12:36

Hehe... @Nesmy...bez urazy... :wink:
Tak sobie napisałem...
Wszystkie tytuły naukowe, przed nazwiskiem autorki artykułu, bezsprzecznie świadczą o jej wiedzy i znajomości tematu... :shock: .

...jeszcze trochę doświadczenia i lat zdobędziesz, a właściwie odczytasz emota -":shock:"- na końcu mojej skromnej wypowiedzi, oraz jej ton... :wink:
A tak w temacie wody...
Próbowałem różnych wód u źródeł, i jakoś moje "wewnętrzne laboratorium" gubi się w tych niuansach smakowych. Chyba to już wina wieku. Jest jakaś woda, która wpływa odmładzająco na organizm??? :wink:

Dyskusja o wodzie odmładzającej przeniesiona >tam< //Jogi-mod
Ostatnio zmieniony sob 17 lip 2010, 14:50 przez slavik, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Acik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: wt 02 cze 2009, 18:22

Postautor: Acik » sob 17 lip 2010, 14:28

Jan Kaczmarek z Kabaretu "ELITA"napisał kiedyś coś co pasuje jak ulał do "ostatniej jazdy po bandzie" Nesky"ego-"Dobrze mówi mądry gmin, nie dyskutuj z byle kim"!!!
Więc peryskop w dół...

Optimor
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: czw 02 wrz 2010, 12:33

Postautor: Optimor » pn 13 wrz 2010, 8:44

A wracając do meritum. Czy woda ze źródła oligoceńskiego, jakie to można pobrać w niektórych punktach miasta nadaje się do ekspresu?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 13 wrz 2010, 9:07

Trzeba znać skład. Mam niedaleko takie źródełko, ale to raczej przypomina roztwór wapnia z małym dodatkiem wody. Jest czysta i bez chloru, więc herbata na pewno smakuje lepiej, ale czajnik trzeba odkamieniać co dwa dni. Więc do ekspresu nie odważyłbym się jej nalać.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
stawonog
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: pn 10 sie 2009, 17:37
Sprzęt: ENA 8
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: stawonog » pn 13 wrz 2010, 11:10

każda woda się nadaje... Niektóra tylko kilka razy :)
ENA 8 :smiech:

Arkaszka
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: ndz 31 paź 2010, 16:33
Kontaktowanie:

kranówa to nie to

Postautor: Arkaszka » ndz 31 paź 2010, 16:49

Jednak oligocen, albo mineralna podnosi smak kawy, posmak chloru jest paskudny

Awatar użytkownika
Magda Lena
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 128
Rejestracja: ndz 22 mar 2009, 12:28

Postautor: Magda Lena » śr 02 lut 2011, 12:39

Ma ktoś z Was może doświadczenie z taniusią wodą "Saguaro" z Lidla w 1.5-litrowych butelkach? Piszą tu na etykietce, że produkuje to Kentpol - Żywiecki Kryształ Sp. z o.o. Woda jest z ujęcia Kryształ nr 2, a mineralizacja wynosi 220,64 mg/l. Mogę przyjąć, że to to samo, co "typowy" Żywiecki Kryształ i lać do ekspresu?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 02 lut 2011, 12:43

Tak to jest właśnie ten "jedynie słuszny" :wink: żywiecki kryształ, który też leję od 2 lat do wszystkiego. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Magda Lena
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 128
Rejestracja: ndz 22 mar 2009, 12:28

Postautor: Magda Lena » śr 02 lut 2011, 12:55

Dzięki, jogi :-)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 02 lut 2011, 13:04

A przy okazji napiszę, żeby sobie ulżyć, bo w tym lidlu to czasami mam chęć komuś dokopać. Kupowałem też tam wodę Saguaro mineral, która była rozlewana z jednego ujęć w Muszynie - zawartość minerałów około 2 000 mg/l, podobnie jak w muszyniance. Teraz w tych samych butelkach lidl sprzedaję wodę z Myszkowa - 500 mg/l. Powinni zmienić nazwę na saturator mineral. :twisted:
Więc trzeba jednak sprawdzać na butelce, czy to jednak Kęty. Kiedyś biedronka sprzedawała też kryształ, ale przerzuciła się na tańsze źródła i co dziwne z zawartością powyżej 300 mg/l, co już np. w czajniku powoduje dużo osadu.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

F.Bartelak
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis 2007, 21:40
Sprzęt: Slayer, Anfim, Bunn, NS, Faema, Mahlkon,
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: F.Bartelak » śr 02 lut 2011, 17:11

...mam wrażenie, że gdyby na tym forum nie było tyle cynizmu i niekonstruktywnej krytyki to pewnie jakiś ekspert zabrałby głos w dyskusji i objaśnił nam wszystkim, czym jest TDS, jaki jest najlepszy dla naparów kawy, czym jest koncentracja i nasycenie...

Wiele razy czytam to forum i mam ochotę włączyć się do dyskusji, bo jestem pełen podziwu dla pasji ludzi tu piszących, czuję się jednym z nich, lecz wycofuję się... jest na to kilka powodów - mam świadomość swojej omylności a internet nie wybacza i nie zapomina, oraz, co gorsza, mam obawy, że zaraz znajdzie się ktoś, kto dla sportu zechce sobie po mnie pojeździć.

Uważam, że jest wielu ekspertów, którzy czytają to forum i myślą podobnie. Jest to olbrzymia strata dla edukacji użytkowników tego forum i dlatego apeluję: jeśli krytykujesz - to tylko konstruktywnie! jeśli masz ochotę być cyniczny - to się powstrzymaj - tu nie chodzi o własną promocję tylko o dzielenie się pasją...

i kolejny apel: jeśli jesteś ekspertem i potrafisz odpowiedzieć na pytania o TDS, stopień koncentracji i stopień idealnego nasycenia naparu kawowego, jak interpretować dane z fraktometru, to proszę zabierz głos.
Będę niezmiernie dumny jeśli czegoś nowego nauczy mnie Polak a nie po raz kolejny obcokrajowiec.

pozdrawiam
CP - Quality in the Cup

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 02 lut 2011, 17:19

Chociaż nie na poziomie eksperckim, ale temat już był pobieżnie poruszony.
TDS....

Przybliż proszę, do czego ta wiedza, może przydać się home-baristom, w szerszym zastosowaniu.?
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 02 lut 2011, 19:39

Koledze chodziło o parametry wody dla kawy jak rozumiem, zatem, tako rzecze Scott Rao:

TDS: 120-130ppm(mg/L)
pH: 7.0
Twardość: 70-80mg/L
Zasadowość: 50mg/L
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości