Strona 2 z 2

Re: A ceny kawy rosną...

: sob 11 paź 2014, 0:06
autor: wasyl
Z robieniem zapasów bym nie przesadzał. Faktem jest,że intuicja w tym sezonie przyda się jak nigdy :lol:

Re: A ceny kawy rosną...

: ndz 12 paź 2014, 0:39
autor: F.Bartelak
giełda idzie cały czas do góry, Jest to spowodowane suszą w Brazylii i ogromnym popytem na kawę. Nic nie zapowiada korekty. Na pocieszenie mogę powiedzieć Wam, że ceny kaw wysokiej jakości raczej powinny pozostać na podobnym poziomie. W sektorze Specialty mówi się, że będziemy się martwić jak giełda będzie na poziomie $400/lb teraz jest 220 (jeszcze w styczniu poziom był w okolicach 150!) i w głównej mierze oznacza to dramat dla gigantów, którzy używają komercyjnych ziaren - raczej spodziewałbym się, że w mieszankach 100% arabiki będzie ok 40-50% robusty po zatrzymanym Swiss Water tak jak w 2011r.

Re: A ceny kawy rosną...

: ndz 12 paź 2014, 0:57
autor: wasyl
Jeśli mogę to zgodzę się z Tobą Filipie :D
Mam jednak wątpliwość w temacie procentowej zawartości robusty w mieszankach komercyjnych :? Rozwiń proszę temat bo publika dzisiaj po meczu podekscytowana bardzo :D

Re: A ceny kawy rosną...

: pn 13 paź 2014, 23:02
autor: F.Bartelak
Swiss Water to metoda pozbawiania kawy kofeiny. Sprytni odkryli, że jak zrobić to robuście i przerwać w połowie to powstaje coś jak słaba arabika. Nikt się nie kapnie jak mocno wypalisz. Ot cała tajemnica.

Re: A ceny kawy rosną...

: pn 13 paź 2014, 23:42
autor: wasyl
Makarony w tym sezonie to już muszą wejść na poziom "magiczny", nie pamiętam kiedy wypiłem znośne espresso z tzw. dobrych marek-oceniam tylko zrobione przez siebie.
Mam nadzieję, że przyszły sezon otworzy szerzej drzwi dla naszych palarni-smak i świeżość zwycięży-trzeba tylko edukacji i inwestycji w sprzedawców (pośredników).