A ceny kawy rosną...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach, ale związane z kawą...
Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Re: A ceny kawy rosną...

Postautor: wasyl » sob 11 paź 2014, 0:06

Z robieniem zapasów bym nie przesadzał. Faktem jest,że intuicja w tym sezonie przyda się jak nigdy :lol:
caffewasyl.pl już wkrótce

F.Bartelak
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis 2007, 21:40
Sprzęt: Slayer, Anfim, Bunn, NS, Faema, Mahlkon,
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: A ceny kawy rosną...

Postautor: F.Bartelak » ndz 12 paź 2014, 0:39

giełda idzie cały czas do góry, Jest to spowodowane suszą w Brazylii i ogromnym popytem na kawę. Nic nie zapowiada korekty. Na pocieszenie mogę powiedzieć Wam, że ceny kaw wysokiej jakości raczej powinny pozostać na podobnym poziomie. W sektorze Specialty mówi się, że będziemy się martwić jak giełda będzie na poziomie $400/lb teraz jest 220 (jeszcze w styczniu poziom był w okolicach 150!) i w głównej mierze oznacza to dramat dla gigantów, którzy używają komercyjnych ziaren - raczej spodziewałbym się, że w mieszankach 100% arabiki będzie ok 40-50% robusty po zatrzymanym Swiss Water tak jak w 2011r.
CP - Quality in the Cup

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Re: A ceny kawy rosną...

Postautor: wasyl » ndz 12 paź 2014, 0:57

Jeśli mogę to zgodzę się z Tobą Filipie :D
Mam jednak wątpliwość w temacie procentowej zawartości robusty w mieszankach komercyjnych :? Rozwiń proszę temat bo publika dzisiaj po meczu podekscytowana bardzo :D
caffewasyl.pl już wkrótce

F.Bartelak
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: pn 05 lis 2007, 21:40
Sprzęt: Slayer, Anfim, Bunn, NS, Faema, Mahlkon,
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: A ceny kawy rosną...

Postautor: F.Bartelak » pn 13 paź 2014, 23:02

Swiss Water to metoda pozbawiania kawy kofeiny. Sprytni odkryli, że jak zrobić to robuście i przerwać w połowie to powstaje coś jak słaba arabika. Nikt się nie kapnie jak mocno wypalisz. Ot cała tajemnica.
CP - Quality in the Cup

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Re: A ceny kawy rosną...

Postautor: wasyl » pn 13 paź 2014, 23:42

Makarony w tym sezonie to już muszą wejść na poziom "magiczny", nie pamiętam kiedy wypiłem znośne espresso z tzw. dobrych marek-oceniam tylko zrobione przez siebie.
Mam nadzieję, że przyszły sezon otworzy szerzej drzwi dla naszych palarni-smak i świeżość zwycięży-trzeba tylko edukacji i inwestycji w sprzedawców (pośredników).
caffewasyl.pl już wkrótce


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości