
A ceny kawy rosną...
- wasyl
- kawa w żyłach
- Posty: 544
- Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
- Sprzęt: Kolba, graty, automaty
- Lokalizacja: Gliwice
Re: A ceny kawy rosną...
Z robieniem zapasów bym nie przesadzał. Faktem jest,że intuicja w tym sezonie przyda się jak nigdy 

caffewasyl.pl już wkrótce
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 54
- Rejestracja: pn 05 lis 2007, 21:40
- Sprzęt: Slayer, Anfim, Bunn, NS, Faema, Mahlkon,
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: A ceny kawy rosną...
giełda idzie cały czas do góry, Jest to spowodowane suszą w Brazylii i ogromnym popytem na kawę. Nic nie zapowiada korekty. Na pocieszenie mogę powiedzieć Wam, że ceny kaw wysokiej jakości raczej powinny pozostać na podobnym poziomie. W sektorze Specialty mówi się, że będziemy się martwić jak giełda będzie na poziomie $400/lb teraz jest 220 (jeszcze w styczniu poziom był w okolicach 150!) i w głównej mierze oznacza to dramat dla gigantów, którzy używają komercyjnych ziaren - raczej spodziewałbym się, że w mieszankach 100% arabiki będzie ok 40-50% robusty po zatrzymanym Swiss Water tak jak w 2011r.
CP - Quality in the Cup
- wasyl
- kawa w żyłach
- Posty: 544
- Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
- Sprzęt: Kolba, graty, automaty
- Lokalizacja: Gliwice
Re: A ceny kawy rosną...
Jeśli mogę to zgodzę się z Tobą Filipie
Mam jednak wątpliwość w temacie procentowej zawartości robusty w mieszankach komercyjnych
Rozwiń proszę temat bo publika dzisiaj po meczu podekscytowana bardzo 

Mam jednak wątpliwość w temacie procentowej zawartości robusty w mieszankach komercyjnych


caffewasyl.pl już wkrótce
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 54
- Rejestracja: pn 05 lis 2007, 21:40
- Sprzęt: Slayer, Anfim, Bunn, NS, Faema, Mahlkon,
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: A ceny kawy rosną...
Swiss Water to metoda pozbawiania kawy kofeiny. Sprytni odkryli, że jak zrobić to robuście i przerwać w połowie to powstaje coś jak słaba arabika. Nikt się nie kapnie jak mocno wypalisz. Ot cała tajemnica.
CP - Quality in the Cup
- wasyl
- kawa w żyłach
- Posty: 544
- Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
- Sprzęt: Kolba, graty, automaty
- Lokalizacja: Gliwice
Re: A ceny kawy rosną...
Makarony w tym sezonie to już muszą wejść na poziom "magiczny", nie pamiętam kiedy wypiłem znośne espresso z tzw. dobrych marek-oceniam tylko zrobione przez siebie.
Mam nadzieję, że przyszły sezon otworzy szerzej drzwi dla naszych palarni-smak i świeżość zwycięży-trzeba tylko edukacji i inwestycji w sprzedawców (pośredników).
Mam nadzieję, że przyszły sezon otworzy szerzej drzwi dla naszych palarni-smak i świeżość zwycięży-trzeba tylko edukacji i inwestycji w sprzedawców (pośredników).
caffewasyl.pl już wkrótce
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość