tylko że ja nie napisałem 40zł/kg ale 80-100zł, czyli podobnie jak w kilku innych polskich palarniach kawy wysokogatunkowej np. Harmonia, Apro-Trade, CoffeeProficiency.Jeśli cena jest priorytetem to może... >>>KLIK<<<
Kawa od antonia
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Re: Kawa od antonia
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Większość ludzi zainteresowanych dobrą kawą, wybiera małe opakowania... Nie wiem co zrobiłbym z torbami 1kg pełnymi Kenii albo Etiopii
. Jakie to kawy można dostać w CP za 80 zł albo 100 zł?

-
- kawa w żyłach
nie chodziło mi o to żeby były przygotowywać torby 1kg, większość palarni ma opakowania 0,25-0,5kg ewentualnie różne opakowania w zależności od tego ile się zamawia. Cena za kg podana jedynie orientacyjnie, żeby można było porównać koszty.
Fajnym rozwiązaniem byłaby cena uzależniona od łącznej wielkości zamówienia, coś podobnego stosuje palarnia Harmonia gdzie ceny większości kaw to : 250g/25zł i 1000g/80zł http://www.palarniaharmonia.pl/index.ph ... mitstart=0
w stałej sprzedaży są np. takie: http://www.caffegaleria.pl/kawy_polskic ... roficiencyJakie to kawy można dostać w CP za100 zł?
Fajnym rozwiązaniem byłaby cena uzależniona od łącznej wielkości zamówienia, coś podobnego stosuje palarnia Harmonia gdzie ceny większości kaw to : 250g/25zł i 1000g/80zł http://www.palarniaharmonia.pl/index.ph ... mitstart=0
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Ale jakie to kawy?
O cenach zawsze można porozmawiać w przypadku większych zamówień. Czemu nie?
O cenach zawsze można porozmawiać w przypadku większych zamówień. Czemu nie?

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Na Światowy Dzień Kawy takie oto promocje:
http://mastroantonio.pl/4-x-single-origin,p,165
http://mastroantonio.pl/Kakao-Criollo-D ... 100g,p,181
http://mastroantonio.pl/4-x-single-origin,p,165
http://mastroantonio.pl/Kakao-Criollo-D ... 100g,p,181
-
- kawa w żyłach
bardzo fajnie że pojawiły się takie zestawy, zawsze to zachęca do większych zakupów. Czy można wymienić kawy z zestawu na inne, które aktualnie także są w ofercie w tej samej cenie, albo po prostu korzystając z promocji skomponować własny zestaw 4x250?
Jeśli chodzi o kakao to czy możecie zmielić je na pył, tak żeby nadawało się do picia np. z mlekiem? Czy kakao tak samo szybko traci świeżość jak kawa?
Zauważyłem, że jako producenta niektórych Waszych wyrobów podano "MastroAntonio" a innych "Synestezja". Na czym polega różnica?
Jeśli chodzi o kakao to czy możecie zmielić je na pył, tak żeby nadawało się do picia np. z mlekiem? Czy kakao tak samo szybko traci świeżość jak kawa?
Zauważyłem, że jako producenta niektórych Waszych wyrobów podano "MastroAntonio" a innych "Synestezja". Na czym polega różnica?
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Był Torrido. Obecnie Gaggia Classic, GAT Carmen, V60, Wega 5.8 Instant.
Na tema mielenia kakako poczytaj sobie,bo to nie tak łatwo jak z kawą. Podczas mielenia Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy za pomocą jednej z dwóch metod:Jeśli chodzi o kakao to czy możecie zmielić je na pył, tak żeby nadawało się do picia
- za pomocą prasy, co w połączeniu z alkalizacją ziaren stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej;
- metodą Bromy, czyli wieszając worek z kakaową miazgą w ciepłym pomieszczeniu, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów i zachowuje wyraźniejszy smak kakaowego proszku.
To z wiki.
M.
Testament... wszystkie marzenia - to wszystko, co miałem... oddaj je tym, którzy je kochali...
mówisz, że nie masz komu? nie przepraszaj... spal...
mówisz, że nie masz komu? nie przepraszaj... spal...
-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Tak, jak Piotr już wyjaśnił, MA to ja, a Synestezja to Ela
. Proszę o e-mail lub PW w sprawie zamówienia...
Kakao zawiera 50% tłuszczu. Wydaje mi się, że nie jest jednak tak wrażliwe na procesy wietrzenia jak kawa, bo po paleniu nie traci dwutlenku węgla. Ziarenka kakao można spokojnie zjeść kilka miesięcy po wypaleniu i chyba trudno odkryć jakąś negatywną zmianę. Z czekoladą jest podobnie: trzeba tylko zadbać o odpowiednią temperaturę przechowywania.
Palone ziarna kakao są surowcem do wyprodukowania proszku odtłuszczonego kakao, jakie znamy ze sklepowych półek i z dzieciństwa, ale jest to poza zasięgiem moich możliwości. Ponieważ ziarna kakao mają 50% tłuszczu, to jakiekolwiek zmielenie analogiczne do mielenia kawy jest karkołomne. Można ziarna rozdrobnić np. w moździerzu lub w młynku ostrzowym (ryzykując jego totalne zabrudzenie kakaową masą). Rozdrobnione ziarna można zaparzyć jak herbatę, zalewając je wrzątkiem na kilka minut. Taki napar ma dużo uroku (dużo aromatu i tłuszczu na powierzchni), jeśli ziarna były dość mocno wypalone. Nie wiem jak to jest tym akurat paleniem, ale chyba nie było dostatecznie mocne, więc polecam ziarna po prostu zjeść
.

Kakao zawiera 50% tłuszczu. Wydaje mi się, że nie jest jednak tak wrażliwe na procesy wietrzenia jak kawa, bo po paleniu nie traci dwutlenku węgla. Ziarenka kakao można spokojnie zjeść kilka miesięcy po wypaleniu i chyba trudno odkryć jakąś negatywną zmianę. Z czekoladą jest podobnie: trzeba tylko zadbać o odpowiednią temperaturę przechowywania.
Palone ziarna kakao są surowcem do wyprodukowania proszku odtłuszczonego kakao, jakie znamy ze sklepowych półek i z dzieciństwa, ale jest to poza zasięgiem moich możliwości. Ponieważ ziarna kakao mają 50% tłuszczu, to jakiekolwiek zmielenie analogiczne do mielenia kawy jest karkołomne. Można ziarna rozdrobnić np. w moździerzu lub w młynku ostrzowym (ryzykując jego totalne zabrudzenie kakaową masą). Rozdrobnione ziarna można zaparzyć jak herbatę, zalewając je wrzątkiem na kilka minut. Taki napar ma dużo uroku (dużo aromatu i tłuszczu na powierzchni), jeśli ziarna były dość mocno wypalone. Nie wiem jak to jest tym akurat paleniem, ale chyba nie było dostatecznie mocne, więc polecam ziarna po prostu zjeść

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Ascaso Uno Pid, Graef CM80
Od Etiopii nie mogę odczepić się od kilku miesięcy
.

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Etiopia króluje: ma najbardziej charakterystyczny aromat, najbardziej też trwały, nie poddaje się próbie czasu, nie wietrzeje przez długie miesiące. Dziś zaparzyłem sobie trzy różne kawy w dripie, mniej więcej tak samo: 20-23g kawy na 330-350ml dość gorącej wody (96 stopni); czas zaparzania trwał ok. 2-2:15 minuty. Były to: Kostaryka El-Balar, Kolumbia CoE El Diviso - Sanjon, Indonezja Sulawesi Tana Toraja PB. Kostaryka rano, Kolumbia po południu, Indonezja teraz. Wszystkie świetne w takiej przelewowej formie. Kostaryka najlżejsza, dość zrównoważona, słodka, z aromatami żółtych owoców. Kolumbia najbardziej bogata, delikatna, ciekawa. Indonezja najbardziej wyrazista, jaskrawa, z aromatami czerwonych owoców. W każdej z tych kaw jest mniej więcej podobna kwaskowatość wynikająca z jasnego palenia, bez gorzkiego dysonansu...
- rusek
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T
Etiopia ma wiele twarzy i tyluż samo wielbicieli, co przeciwników. Mimo wielkiego zapału, przyzwoitego warsztatu i wrażliwości sensorycznej za nic nie mogę przekonać się do owocowych nut w naparze. Ela zaraz mi tu wymarzy elaborat 

VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T (R-C18) = 

-
- S Z A M A N
- Kontaktowanie:
Dla Ciebie też mam coś ekstra: Espresso #1
.

Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”