Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » śr 19 cze 2019, 16:58

Na naszej stronie piszemy o robuście z Indii lub Indonezji... Życie zmienne jest, kawa zmienna jest bardzo. Ostatnie partie rzeczywiście miały robustę z Ugandy, a nie z Indii. To akurat za sprawą normalnych na rynku zmian. Robusta z Indii pojawia się w europejskich magazynach teraz i znika już jesienią. Uganda z naturalnej obróbki, z konkretnej plantacji, opatrzona certyfikatem Rainforest chyba była dość dobrym wyborem: jej ziarna były duże, czyste, zdrowe, świetnie wyselekcjonowane. Jak to robusta, pachniała drewnem i była dść słodka ;).

Myślę, że przyczyną tej lekko owocowej "barwy" była raczej kawa z Brazylii. Skądinąd bardzo dobra, ale właśnie taka nietypowa, nieco bardziej kwaskowata i owocowa. Było to ziarno z regionu Serra do Cabral z bardzo fajnej plantacji Ecoagricola. Firma ta przykłada ogromną wagę do jakości, więc ich ziarna są po prostu "żywe", bardziej "kolorowe" niż typowy, płaski sensorycznie "Santos". Na targach World of Coffee w Berlinie, parę tygodni temu osobiście poznałem właścicieli Ecoagricola. Poczęstowali mnie czymś bardzo wybitnym, czymś co zupełnie nie przypominało "Brazylii".

Już teraz kolejne partie Ariadny zmieniają swój skład. Znowu będzie Brazylia z regionu Cerrado i kolejna, nowa robusta, tym razem po raz pierwszy -- z Brazylii, też z upraw i młynów należących do dosyć wybitnej firmy... Zapraszam :).

Taki spokojny profil, bez dużych kwaskowatości, bez goryczy ma zwykle mieszanka "Stormy Weather". Z kolei Chocolate Wave podobnie, ale jest znacznie bardziej bogatą i "okrągłą" w profilu i składzie mieszanką.

Passo
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pn 17 wrz 2012, 23:41
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek Zelmer rocznik 77:)

Re: Kawa od antonia

Postautor: Passo » pt 21 cze 2019, 13:57

Dzięki za odpowiedź.
Przy okazji słodkości, czy mieliście kiedyś styczność z Brazylią Fazenda Pantano?
Podobno są to wyjątkowe ziarna - espresso wychodzi po prostu słodkie - o smaku podobnym do mlecznej czekolady.
W Polsce chyba nie da się jej kupić i pewnie nie sprowadzaliście i nie będziecie ale ciekawy jestem czy może jej próbowaliście?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pt 21 cze 2019, 14:54

Od ładnych kilku lat mieliśmy Pantano... Ale tyle jest różności, nie trzymamy się wciąż tego samego ziarna.

Passo
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 24
Rejestracja: pn 17 wrz 2012, 23:41
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek Zelmer rocznik 77:)

Re: Kawa od antonia

Postautor: Passo » pt 21 cze 2019, 15:45

Faktycznie taka słodka?
Jest jeszcze coś innego podobnego - single lub mieszanka?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pt 21 cze 2019, 20:36

Raczej typowa Brazylia. Fajna, czekoladowa, słodka, czysta...
Tego typu kawy są w naszym sklepie pod hasłem: Brazylia Minas Gerais. Teraz jest to wspomniana wcześniej Ecoagricola.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: RE: Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » ndz 23 cze 2019, 20:44

o maksymalnie "słodkim" smaku, tj. takim mniej arabicowym, owocowym, ale też mało gorzkim.
Coś gładkiego i w pewnym sensie łatwego.
Espresso 5. Rewelacja.


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość