Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » pt 30 sty 2015, 20:07

Zamek mógłby tu podsunąć swoje spostrzeżenia: że ludzie dzielą się na miłośników i na przeciwników Etiopii i w ogóle ziaren z naturalnej, suchej obróbki. Gwatemala jest świetna, wypaliłem ją dość dobrze, nie jest ani za jasna (kwaskowatość) ani za ciemna (gorycz)... Ale gdzie jej do Etiopii Yrgacheffe? :kwiat:
A może u mnie działa pewna szowinistyczna prawidłowość, że ziarna wypalone Twoją ręką mi podchodzą a Elki nie? :oops:
Rusku, będziesz miał okazję teraz hipotezę swoją przetestować: zapraszam na Incontro (tym razem z mojej ręki) a przede wszystkim na Peru z dzisiaj: chyba moje najlepsze, jak dotąd, palenie tej kawy..:-)
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » ndz 01 lut 2015, 13:38

Przyznawać się, Szuje: kto palił Świąteczną z 20.01?
Bo bardzo sympatyczna wyszła, taka miękka w smaku.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » ndz 01 lut 2015, 18:12

Ja paliłam :-)
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » ndz 01 lut 2015, 18:30

Zacna wyszła.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 03 lut 2015, 19:39

A ja chciałam wrócić, do Kolumbii z 18.01. Przed chwilą Antonio mi ją zaparzył "swoją jedyną czynną ręką" na naszym nowym ekspresie: Wega Concept, czyli na multibojlerze. Jako autorka roastu potwierdzam, ze własnie coś takiego "chciałam uzyskać". Kawa pachnie orzechami i kwiatami i ma tę cudowną "słodką kwaskowatość", którą ja uwielbiam.
Obrazek

Dziś znowu zaparzyłem, ale dla siebie. Popijam teraz (19:30) drugą filiżankę. Tak to wygląda w NPF. Maszyna do espresso jakiej jeszcze nie miałem: bardzo łagodne i jednocześnie równomierne zaparzanie. Bardzo trudno zobaczyć jakiś kanał w NPF; strumień jest gładki i spokojny; kofikejki same i w całości wypadają z sitka... Jedno i drugie: Kolumbia i maszyna -- bezpretensjonalne :szampan: .

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Kawa od antonia

Postautor: Kasper.K » wt 03 lut 2015, 19:51

Jeśli wypływ nie jest tak równomierny jak na zdjęciu, tylko są miejsca na sitku, z których kawa nie płynie, ale nie ma przy tym rozchlapywania to w czym tkwi błąd...?

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: Kawa od antonia

Postautor: Pierote » wt 03 lut 2015, 19:57

A ja właśnie otworzyłem 2-dniową Kostarykę (FL) i właśnie oczywiste jest (od dzisiaj :) ) że brakuje tej słodkiej, mocnej cytrusowości. A kiedyś tak niepożądanej!
Za to są inne oczywistości: perfekcyjna powtarzalność smaków, brak szalonych wybujałych fajerwerków i to coś co pozostaje na długo po wypiciu w espreso.

Do rana czeka torpeda - Mefisto. Dzięki za błyskawiczną przesyłkę.
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 03 lut 2015, 20:20

Jeśli są miejsca, gdzie wyraźnie nie ma przepływu wody przez kawę, to efekt będzie nierówny: trochę nadekstrakcji i trochę podekstrakcji. Przyczyną może być złe upakowanie kawy w sitku, może być zbyt intensywny strumień wody z prysznica... Trudno powiedzieć. W przypadku naszej nowej maszyny, woda z prysznica wylewa się po prostu mozolnie, spokojnie. Dzięki temu równomiernie przenika kawę na całej powierzchni sitka.

Kostaryka jest "naturalna", więc przede wszystkim słodka i dopiero potem kwaskowata... Cytrusów nie ma ale za to ma te "fermentacyjne", może i nawet piwne aromaty ;).

macias
Posty: 5
Rejestracja: ndz 18 gru 2011, 0:05
Sprzęt: RS Silvia + Iberital Challenge

Re: Kawa od antonia

Postautor: macias » śr 04 lut 2015, 21:53

No takiej EKSTRA-kcji to ja na Sylvi nie uraczę (no czasem się przypadkiem przydarzy prawie idealna :) )

Ale ja w innej sprawie - prawdopodobnie najlepsze ziarna Elki i Antonia, podejście drugie. Czyli co kryje się za Rocko Mountain, palenie z 17.01. Ekstrakcje w okolicach 16g kawy / 34 g naparu. Aromaty - jak się zamiesza kawą w filiżance - bardzo takie kwiatowe, słodkawe. W smaku jest o dziwo na moim podniebieniu inna niż poprzednim razem (z grudnia). Kwaskowatość już nie wybija się na pierwszy plan i faktycznie coś tam słodkiego wyczuwam. No do stu piorunów - przeca ta kawa to taka nie-kawa! Nie taką kawę ja pijałem dotychczas, ale kubki smakowe jakby już ułożyły się, zaczynam wyczuwać i doceniać niuanse :) Nie potrafię jednak nazwać owoców i... tak chyba już pozostanie, gdyż skąd inąd wiem, że mój smak / węch jest nieco stępiony. Ale kawa jest w smaku na pewno żywa, intensywna i - chyba przez to - ewentualne drobne błędy ekstrakcji niwelują jej zalety.

No na ten moment mogę powiedzieć, że chwilowo zawieszam współpracę z robustą :)

Te małe ziarenka Rocko w ogóle zachowują się dość ciekawie w młynie - trzeba je mielić znacznie grubiej niż pozostałe kawy, żeby w ogóle coś z filtra wyciekło. W ogóle dużo tej kawy schodzi na eksperymenty i ustawienia.

Co tam szefowie kuchni polecają na dzisiaj, ewentualnie w perspektywie dwóch następnych dni?

Awatar użytkownika
rusek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 17:01
Sprzęt: VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T
Lokalizacja: Konin

Re: Kawa od antonia

Postautor: rusek » pt 06 lut 2015, 10:05


Te małe ziarenka Rocko w ogóle zachowują się dość ciekawie w młynie - trzeba je mielić znacznie grubiej niż pozostałe kawy, żeby w ogóle coś z filtra wyciekło. W ogóle dużo tej kawy schodzi na eksperymenty i ustawienia.
Ciekawe spostrzeżenie, bo u mnie jest zupełnie odwrotnie. Jak nie przestawię mojego Rocketa o kilka mm drobniej, to lura mi leci. W ogóle mam takie doświadczenie z singlami, że większość z nich trzeba ciut drobniej przemielić. Pomijam porównanie z mieszankami zawierającymi robustę, bo te w ogóle inaczej muszę mielić.
U mnie na razie w hooperze siedzi Mefisto z grudnia i spokojnie sobie miksuję go do cappu. :D Na namowy Elki się nie skuszę :)
VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T (R-C18) = :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pt 06 lut 2015, 11:43

To dziwne Adrianie... Masz dość dobry ekspres przecież. A jakie stosujesz dozowanie? U mnie też Etiopie dość grubo się mielą, na przekór innym singlom :).

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Kawa od antonia

Postautor: skarbimirek » pt 06 lut 2015, 17:24

A ja mam takie pytanie. Czy w najbliższych dniach pojawi się w sklepie mieszanka Ciccolato?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pt 06 lut 2015, 19:58

Dziś Ela tę mieszankę przygotowała... ;) Wkrótce pojawi się w sklepie.

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Kawa od antonia

Postautor: skarbimirek » pt 06 lut 2015, 23:44

:D

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » sob 07 lut 2015, 19:34

Cioccolato będzie podobne w profilu do ostatniego oraz tego z 9.12 z tą małą różnicą, że nie znalazła się w nim już Costarica Finca Licho: mikrolot który tak bardzo kochałam. Finca Licho jest tym razem w sklepie w charakterze singla. Była palona wcześniej. Brak tej kawy zrekompensowałam sporą ilością naturalnego Hondurasu :-). Mam nadzieję, że będzie smakowało :szampan:

Być może jutro pokuszę się o palenie singli: Kenia, Kolumbia, Toraja..i o BLend Walentynkowy :kwiat: . Jeśli jutro nie uda mi się tego zrobić, nowe palenia pojawią we wtorek.
Panel leader do wynajęcia.


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość