Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 01 sty 2015, 13:26

Peru już wychłeptaliśmy, miałem trochę do dripa zostawić ale jakoś tak wyszło że smakowało i ekspres wszystko przerobił. Po Etiopii fajny kontrast był, trochę mniej kwasków.
Peru wypaliłam wczoraj. Jest to troszkę ciemniejszy roast od poprzedniego, aczkolwiek ja "dla siebie" zostawiłabym tak, jak było bo mnie też bardzo smakowała ta wersja "czysto owocowa", bez goryczki..
Ostatnio zmieniony czw 01 sty 2015, 20:16 przez elka, łącznie zmieniany 2 razy.
Panel leader do wynajęcia.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 01 sty 2015, 13:40

A ten blend cappuccino to ile ma tej robusty?
Nie pamietam dokładnie, ale mogę to sprawdzić. Powstał tak, że Antonio wypalił podstawę do Ariadny, ale ja dodałam tam 2 inne Brazylie i sporo Hondurasu, ku zdumieniu autora Ariadny, tak żeby było ciekawiej i bardziej owocowo :-).

To miała być taka specjalna świateczno-noworoczna wersja znanego blendu, żeby pijący mieli więcej frajdy :D
Było wiadomo, że Honduras zblenduje się wyśmienicie także z robustą: powstał mariaż wykwintnego, owocowego profilu z bardziej "wulgarnym" , robuścianym. Pachnie owocami i nie jest to mezalians, gdyż Honduras jest także "robusto", mocny i solidnie zbudowany, jak kobiety Gaugina na Tahiti..

Po wstępnych kalkulacjach myślę, że robusty jest 10-15%, (w Ariadnie jest 20%), ale odmienność profilu sensorycznego Ariadny i Cappuccino wynika z innych komponentów w bazie arabik.

Wczoraj palony Mastro Antonio Top podzielił się na dwie gałęzie: jedna to Cioccolato: (dwie Brazylie, Honduras i Finca Licho), wyrafinowany bend kawiarniany do espresso i cappuccino a druga to Red, trochę inny od poprzedniego: tylko Brazylie i Honduras (w poprzednim były dwie Etiopie: Rocko Mountain i Kochere). W obu blendach są tylko kawy obrabiane metodą suchą, czyli naturalną..Cioccolato aż "buzuje" dzisiaj świeżością, bo Finca Licho była jeszcze ciepła, gdy kawy mieszaliśmy..
Ostatnio zmieniony czw 01 sty 2015, 20:18 przez elka, łącznie zmieniany 1 raz.
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » czw 01 sty 2015, 13:52

Dziś herbatka rządzi - wróciliśmy przed szóstą, chwila snu i jakoś kawa mi nie pasuje do żołądka po wczorajszym. Ciepła zupka, naproxenik, herbatka, kanapa... A w głośnikach Trójka i Top Wszechczasów. Do 21.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 01 sty 2015, 14:18

Życzę miłego odpoczynku. Fajnie się bawiliście? :-)
Panel leader do wynajęcia.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 01 sty 2015, 15:18

Mam tu jeszcze jedną refleksję dotyczącą blendów Cappuccino/Cioccolato.
Cappuccino jest doskonałe w espresso, jest gęste, owocowo-czekoladowe i słodkie. Do cappuccino moimi zdecydowanymi faworytami jest Cioccolato i Red, bo to są blendy bardzo owocowe a większość retrolfaktywnie wyczuwalnej czekolady w Cioccolato pochodzi z ziaren Costa Rica Finca Licho, która wnosi też aromaty lkierowe (lukrecja?), ale także owocowe nuty śliwki węgierki oraz wiśni, może także mango.

Naprawdę doskonałe połączenia mleka i kawy powstają nie na blendach robuścianych, lecz na owocowo-kwiatowych arabikach, gdyż takie kawy przebijają się z łatwością przez mdłą słodycz mleka (Broń Boże nie chudego!): nośniki takich aromatów są rozpuszczalne w tłuszczach. Powstałe w ten sposób cappucino ma profil kremowy, niczym dobre owocowe lody: nie sorbet jednakże, lecz np lody tradycyjne na bazie ze świeżego mleka lub puszystej śmietany.. Przy dobrym spienieniu całość powinna mieć konsystencję owocowej pianki.Takie cappuccino ma charakter wyraźnie deserowy i nie wymaga, moim zdaniem, połączenia z ciastem..jeśli już, to powinno być ciasto lekkie, owocowe (np. z truskawkami lub malinami i bezą).

Obecność robusty a więc i kwasów chlorogenowych lub ich pochodnych w blendach powoduje ścinanie się białek mleka w cappucino, a więc napój automatycznie staje się bardziej wodnisty..Jedynie ciemniejszy styl palenia takich blendów daje wrażenie "mocy". Nie bez znaczenia jest tu też większa ilość kofeiny w robuście..

Mam jeszcze jedną uwagę: bklendy typu Cioccolato i Red zdecydowanie "lubią" dłuższe ekstrakcje..nawet około 30 s, jeśli maszyna nie jest przegrzana. Ważne jest drobne mielenie, gwarantujące odpowiednio długi kontakt wody z kawą w trakcie procesu perkolacji. Nie wiem, jak to wychodzi na ekspresach domowych, zwłaszcza tych z wbudowanym młynkiem?

Być może dla takich ekspresów trzeba byłoby zrobić specjalną wersję..Cioccolato i Red zdecydowanie też lubią długie odgazowanie: 2-3 tygodnie to dla nich minimum..
Ostatnio zmieniony czw 01 sty 2015, 20:21 przez elka, łącznie zmieniany 1 raz.
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Kawa od antonia

Postautor: Maciej1 » czw 01 sty 2015, 16:56

Jezu, Ela, Ty powinnaś książkę napisać! Była by bestselerem. A, jeszcze zapomniałem- rzeczywiście cioccolato było fajne z mlekiem, miałem wersję z 9.12.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » czw 01 sty 2015, 19:07

Przydatność poszczególnych ziaren do cappuccino mogę oceniać jedynie pośrednio - po minie żony. O ile mleko lubię i często pijam (najlepsze na ciepło z miodem prosto z pasieki) to jakoś w kawie wywołuje zdecydowany protest żołądka. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, zupa mleczna, płatki czy kaszka nie robią wrażenia a latte natychmiast przyspiesza perystaltykę.
Fajnie się bawiliście? :-)
Chyba tak... Trochę dziwne, że od siedzenia przy stole bolą mnie nogi i mam odciski (dwa tygodnie w Dolomitach mnie tak nie sponiewierały) a koleżanki żony tytułują mnie królem parkietu (na giełdzie nie gram) ale chyba wszystko ok.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 01 sty 2015, 20:09

Fajnie się bawiliście? :-)
Chyba tak... Trochę dziwne, że od siedzenia przy stole bolą mnie nogi i mam odciski (dwa tygodnie w Dolomitach mnie tak nie sponiewierały) a koleżanki żony tytułują mnie królem parkietu (na giełdzie nie gram) ale chyba wszystko ok.[/quote]


Król parkietu :kwiat: :szampan: fajnie..
Mnie "bolą odciski" od leżenia w łóżku po sylwestrowej pracy :( Chyba wolałabym palić kawę.."przez całą noc"..
Panel leader do wynajęcia.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Odp: Kawa od antonia

Postautor: Maciej1 » pn 05 sty 2015, 20:54


Mam jeszcze jedną uwagę: bklendy typu Cioccolato i Red zdecydowanie "lubią" dłuższe ekstrakcje..nawet około 30 s, jeśli maszyna nie jest przegrzana. Ważne jest drobne mielenie, gwarantujące odpowiednio długi kontakt wody z kawą w trakcie procesu perkolacji. Nie wiem, jak to wychodzi na ekspresach domowych, zwłaszcza tych z wbudowanym młynkiem?
A jakie temperatury polecasz prz nich?
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
wojstank
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pn 22 paź 2012, 18:57
Sprzęt: Gaggia Classic, Moka Bialetti, Clever Dripper, Phin 140ml, Hario Slim, Zassehaus

Re: Kawa od antonia

Postautor: wojstank » wt 06 sty 2015, 12:01

Na dzień dobry Najlepsze Życzenia Noworoczne dla wszystkich :szampan: :szampan: !!!

Przy ostatnim zakupie (w listopadzie) dostałem w formie gratisu kawę "Honduras Marcala" Fully Washed, palona 29/10/2014.
Otwarłem dopiero wczoraj -- i żona po spróbowaniu zrobiła wielkie oczy :shock: i stwierdziła DOBRE! Kup więcej.
Dziś robię zakupy i niestety Hondurasu brak :( .
Planujecie może upalić go w takiej jasnej formie jak ostatnio?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 06 sty 2015, 13:18

Ach, zakochaliśmy się w naturalnej wersji tych ziaren. Zgadza się, obie kawy: myta i niemyta są świetne. Ale mało kto zwrócił uwagę na myty Honduras, choć był w bardzo niskiej cenie... ;)

Pozostałe single są równie jasne. Etiopia jest genialna :).

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Kawa od antonia

Postautor: expel » wt 06 sty 2015, 16:21

Są jakieś kody promocyjne do sklepu czy trzeba zgłaszać się na pw z konkretami?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa od antonia

Postautor: piomic » wt 06 sty 2015, 22:10

Ja używam zwykle dwóch kodów: proszę i dziękuję. Oba działają.

elka
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 413
Rejestracja: wt 18 lis 2008, 22:22
Sprzęt: Mazzer SJ / Sublima / L5
Kontaktowanie:

Re: Odp: Kawa od antonia

Postautor: elka » czw 08 sty 2015, 13:47


Mam jeszcze jedną uwagę: bklendy typu Cioccolato i Red zdecydowanie "lubią" dłuższe ekstrakcje..nawet około 30 s, jeśli maszyna nie jest przegrzana. Ważne jest drobne mielenie, gwarantujące odpowiednio długi kontakt wody z kawą w trakcie procesu perkolacji. Nie wiem, jak to wychodzi na ekspresach domowych, zwłaszcza tych z wbudowanym młynkiem?
A jakie temperatury polecasz prz nich?
Mam komunikat specjalny: przy blendowaniu Ciocccolato z 31.12.14 zdarzyła się "wpadka". Osoby, które nabyły tę wersje proszę o kontakt.
Będę wysyłać "rekompensatę". Przepraszam, za mój błąd. No coż, zdecydowanie nie należało palić w Sylwestra..
Panel leader do wynajęcia.

tomazo1974
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 19 cze 2014, 11:44
Sprzęt: Kolba Rancilio Silvia, moka Bialetti Venus. Młynki Wega 5.8 instant, Porlex mini

Re: Kawa od antonia

Postautor: tomazo1974 » czw 08 sty 2015, 19:58

Elu, kiedy można spodziewać się Incontro, Ciociolato i/lub np. Espresso #1? Ostatnie zakupy znikają u mnie w zastraszającym tempie....


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość