Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: Poe » śr 26 wrz 2012, 9:40

Ciekawe jaka znowu Antoniana? Jeśli to moja kawa, to nie antoniana lecz Antonina :).
:shock: Oczywiście, że Ariadna! Wybacz :) Po prostu chwilę wcześniej zamawiałem właśnie Antonianę Nero i coś mi się w zwojach mózgowych zresetowało

:szampan:
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa od antonia

Postautor: GrZeNiU » śr 26 wrz 2012, 9:46

Antonio, czym słodzisz Classico? ;)
Otworzyłem dziś i byłem w szoku - słodziutkie, delikatne jak pierwszego sortu karmelowa Krówka (taki cukierek, jakby kto nie wiedział). Aż musiałem drugie doppio z tego zdziwienia sobie wystosować. Mimo, że piszesz na stronie sklepu, że to prosta mieszanka i bardziej w stronę czekolady, to ja jednak twierdzę, że jest dość zacna i raczej migdałowo-karmelowa niż czekoladowa. Może dlatego, że 2x to mała próba statystyczna. Albo może zaparzam w niestosownej temperaturze 89stC i przewidywanej czekolady nie uświadczam. Jednak mnie to nie martwi ;)

Awatar użytkownika
picasso83
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 16:52
Sprzęt: Ekspres: Ascaso Dream :)
młynki:Eureka Mignon niebieska, Hario Slim, Tiamo Slim
Clever Dripper, filtr wietnamski Phin, Aeropress, Tygielek, Chemex, Bialetti Moka Exress
Lokalizacja: Łuków

Re: Kawa od antonia

Postautor: picasso83 » śr 26 wrz 2012, 14:40

Kolejny raz zamówiłem kawki od Antonia i kolejny raz duży pozytyw. Dzięki Antonio za mega gratis ;) Powoli kończę Gwatemalę Bella Carmona (taka Clever Dripperowa odskocznia od espresso) z poprzedniego zamówienia i za każdym razem kawa pozytywnie zaskakuje. O mieszankach i singlach do espresso nie wspomnę, bo są najwyższej próby (bez względu na datę palenia).
Antonio, zakupy u ciebie to czysta przyjemność :)
Espresso: Meraviglioso od Antonia
do dripa: ambrozja Etiopia Yirga Cheffe Kochere od Antonia

fux
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 566
Rejestracja: ndz 01 sie 2010, 8:05
Sprzęt: Izzo ALEX Duetto & MACAP M4D, tygielek
Lokalizacja: inąd

Re: Kawa od antonia

Postautor: fux » śr 26 wrz 2012, 15:13

Intryguje mnie rzecz jedna.
Na młynie mam nastawiony czas mielenia.
Przy zmianach ziarenek następuje czasami istotna różnica w ilości zmielonego ziarna, które trafia do kolby. Grubość mielenia oczywiście taka sama.
Dlaczego?

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa od antonia

Postautor: Freezer64 » śr 26 wrz 2012, 15:36

Pewnie kwestia twardości ziarna, która zależy od gatunku i stopnia palenia ;)

GrZeNiU
Takie słodkie są najlepsze :D (oczywiście w postaci niesłodzonej kawy bez dodatków)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » śr 26 wrz 2012, 16:30

Gęstość ziaren. W trakcie palenia ziarna pęcznieją, zwiększają swoją objętość. Im bardziej konkretny (szybkość, ilość energii) jest proces palenia, tym większa ekspansja ziaren. Różne ziarna różnie reagują na warunki w piecu. Ziaren o mniejszej gęstości jest w wyniku działania młynka (ten sam stopień mielenia i czas) więcej, a ziaren o większej gęstości jest objętościowo mniej. Jasno palone ziarna są bardziej gęste, cięższe niż ciemniej palone.

Awatar użytkownika
Worasek1
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 146
Rejestracja: śr 12 wrz 2012, 9:02
Sprzęt: Była Nivona 620, jest Jura C70
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Kawa od antonia

Postautor: Worasek1 » śr 26 wrz 2012, 23:46

Antonio, podpowiedzi w jaki sposób przechowywać kawę. Obecnie jest w zamrażarce, dosypuję ją do pojemnika w ekspresie i szybko chowam z powrotem. Pozdrawiam i Dzięki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawa, owa odtrutka wina, popędza wyobraźnię i usuwa w ten sposób ból głowy i troski, nie zachowując ich, jak tamten trunek, na dzień następny. :-)))

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: Poe » śr 26 wrz 2012, 23:49

Nie, żebym się wtrącał w kompetencje moderatorów, ale, @Worasek, poszukaj po innych tematach. Jest i o przechowywaniu kawy i o mieleniu i o odpowiednim procesie ekstrakcji. Nie trzeba dużo szukać, bo są to duże i aktywne wątki. A ten jest tylko do wyrażania opinii na temat kaw z palarni Mastro Antonio :)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

bietka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 12 gru 2006, 7:38

Re: Kawa od antonia

Postautor: bietka » czw 27 wrz 2012, 7:10

Macie opcję -wysyłka kurierem za pobraniem?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » czw 27 wrz 2012, 9:52

Tak, wystarczy wzmianka w uwagach do zamówienia i ew. dodanie 5zł do rachunku.

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Kawa od antonia

Postautor: Monkin » czw 27 wrz 2012, 11:39

Ha, tym razem wielkie dzięki za pięknie wypaloną dosłownie kilka dni temu Ariadnę. Powiem, że co prawda nie w kolbie, ale w zwykłym automacie, na najdrobniej ustawionym młynku daje piękne, mocne, gęste espresso. W cappucino też pięknie się prezentuje.Żonce i synowi bardzo smakuje. W takim tempie zbankrutuję , bo miesięcznie wychodzi mi 2 kg kawy. Od Antonia i Silesiusa. :lol:

kuba12
Posty: 3
Rejestracja: wt 04 wrz 2012, 16:50
Sprzęt: brak

Re: Kawa od antonia

Postautor: kuba12 » czw 27 wrz 2012, 12:50

Czy "TOP Cioccolato" pasuje do ekspresu automatycznego?

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Kawa od antonia

Postautor: Monkin » czw 27 wrz 2012, 13:02

A dlaczego ma nie pasować? U mnie w domu pijamy TOP Ciocco zarówno z automatu i w kawiarce. Jest pyszna i jako espresso i cappu. Przede wszystkim masz gwarancję , iż jest prosto z pieca.

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa od antonia

Postautor: GrZeNiU » czw 27 wrz 2012, 21:07

Nie, żebym się wtrącał w kompetencje moderatorów, ale, @Worasek, poszukaj po innych tematach. Jest i o przechowywaniu kawy i o mieleniu i o odpowiednim procesie ekstrakcji. Nie trzeba dużo szukać, bo są to duże i aktywne wątki. A ten jest tylko do wyrażania opinii na temat kaw z palarni Mastro Antonio :)
A może Antonio do swoich produktów zaleca inne warunki przechowywania niż opisano w tamtych postach? :P

Awatar użytkownika
Worasek1
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 146
Rejestracja: śr 12 wrz 2012, 9:02
Sprzęt: Była Nivona 620, jest Jura C70
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Kawa od antonia

Postautor: Worasek1 » pt 28 wrz 2012, 13:11

Witam
Jednak przechowywanie jest standardowe :wink:. Co do kawy to zamówiłem 3 rodzaje (Something black, aridnę i chimerę) i czekam na przesyłkę. Podpowiedzcie jak można ustawić mielenie lub temperaturę w moim bardzo przyziemnym sprzęcie aby otrzymać super napar.
Pozdrawiam :fioret:

Proszę nie cytować całych postów //cyrus
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawa, owa odtrutka wina, popędza wyobraźnię i usuwa w ten sposób ból głowy i troski, nie zachowując ich, jak tamten trunek, na dzień następny. :-)))


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość