Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
Awatar użytkownika
Katalonczyk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: śr 23 lis 2011, 12:10
Sprzęt: Gaggia Classic SS
Ascaso I-mini I2 Alu, Hario V60

Re: Kawa od antonia

Postautor: Katalonczyk » wt 31 lip 2012, 14:45

Byłoby fajnie, gdybym się mógł rozdwoić albo potroić...
Ależ nie ma takiej potrzeby, jeśli chodzi o degustacje, to zawsze możesz na nas liczyć ;)

Awatar użytkownika
galex
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 313
Rejestracja: śr 13 maja 2009, 13:26
Lokalizacja: Toruń

Re: Kawa od antonia

Postautor: galex » wt 31 lip 2012, 16:44

Byłoby fajnie, gdybym się mógł rozdwoić albo potroić...
Tylko, czy Caffeprego by to wytrzymało?

:wink:
Nivona 610, AeroPress, młynek Ćibo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » wt 31 lip 2012, 16:46

Caffeprego mogłoby się rozmnożyć w naszej okolicy...

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa od antonia

Postautor: ziarenko » śr 01 sie 2012, 10:19

Rwanda Kigoma jest super, mnie smakuje bardzo jako singiel, ale ma u nas wzbogacać mieszanki.
Powinna również pozostać w ofercie jako singiel bo jest rewelacyjna. Podobnie miło wspominam Ethiopie Sidamo Corona :D
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: Kawa od antonia

Postautor: zamek » śr 01 sie 2012, 10:35

Ta Sumatra upalona jasno to może być strzał w 10 dla dripa.
Wiele osób nie traktuje kaw z Sumatry poważnie lub pali je mocno jako składnik do mieszanek espresso - dla mnie jednymi z najlepszych ziaren jakie parzyłem w tym roku była arabika odmiany Onan Ganjang. Pokonały nawet Kenie - notabene drogie i od kilku lat gorsze niż w 2008.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » śr 01 sie 2012, 11:33

No właśnie... W maju, czerwcu testowaliśmy sporo próbek z Indonezji. Ziarna miały oszałamiającą barwę, zielono-niebieską. Były też i ziarenka Kopi Luwak. Wszystko dosłownie było fantastyczne. Gdy się pomyśli o ukształtowaniu terenu tych indonezyjskich wysp, w zasadzie wnioski nasuwają się same...

Przed chwilą (2/08) wypaliłem Indonezję Mandheling DP Gr 1.

Oprócz tego powstała kolejna partia Malawi Mzuzu Geisha Viphya z tegorocznych zbiorów: do espresso pięknego, aromatycznego, wyrazistego... finalny składnik Top Collodi.

Awatar użytkownika
tomekk
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: śr 20 cze 2012, 21:42
Sprzęt: STEEL UNO PROF. | i-2 steel | Aeropress | Phin | Hario Slim
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa od antonia

Postautor: tomekk » pn 06 sie 2012, 14:30

A ja właśnie otrzymałem 0,5 kg MA TOP Cioccolato. Według naklejki palona 2 sierpnia 2012.
No i kłopot mam bo nie wiem: trzeba czekać tydzień od palenia czy już można przeciskać?

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa od antonia

Postautor: Freezer64 » pn 06 sie 2012, 15:49

Jeśli nie masz już nic innego to czemu nie ... nie otrujesz się ;)
Antonio z pewnością ją wstępnie odgazował, może smak jeszcze nie będzie optymalny, ale też ciekawy.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » ndz 12 sie 2012, 6:39

Teraz mamy Top Cioccolato z 8/08 chyba. Jest też świeża Ariadna, Chimera, a także Roma di Notte i Classico. To ostatnie ze świeżymi już i bardzo czystymi ziarnami z Salwadoru (Finca San Luis).

Wspomniane wcześniej ziarna z Indonezji: Sumatra Mandheling DP Gr1 jest genialna, pomimo pewnych defektów. Palenie do dripu okazało się świetne także w przypadku espresso, bo podawane w kawiarni wywołuje aplauz :). Słowem: piękna kawa. Na razie nie mam czasu by wprowadzić to do sklepu, ale zapraszam innymi drogami.

W magazynie mamy już inne genialne ziarna z Rwandy, z ostatniego Cup of Excellence. Za parę tygodni dam znać co i jak z nich wyszło... Tymczasem jest niedawno palona Kigoma Red Bourbon FW. FW jak sądzę znaczy fully washed ;).

Awatar użytkownika
CaffeMatti
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 253
Rejestracja: pt 21 sty 2011, 22:40
Sprzęt: ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!
Gaggia Classic, Eureka Mignon, orientalny tygielek, kafetierka, Saeco Via Veneto de Luxe
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa od antonia

Postautor: CaffeMatti » wt 14 sie 2012, 22:11

Właśnie spróbowałem Antonio Classico - duuuuuuuuuuuuuuużo lepsza od Ariadny :)
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!
Użytkownik Twolipan został zbanowany za poglądy.

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: Kawa od antonia

Postautor: Pierote » czw 16 sie 2012, 10:51

Właśnie spróbowałem Antonio Classico - duuuuuuuuuuuuuuużo lepsza od Ariadny :)
??? no tak, adriadne doceniłem w 100% jak się ziarenka kończyły. Ale kończyły się błyskawicznie :D Właśnie kończe pierwsze espresso z Classico i takiej czekolady w kawie to ja jeszcze nie piłem :shock:
Za to Incontro było delikatne, słodkie i ten lekki posmak czoko dłuuugo pozostający na języku, tu było niesamowicie.
Ciekawe co potrafią kawo-topy?!
Rwanda choć meega aromatyczna czeka na swój czas. W przyszłym tygodniu urlop nad morzem to potestuję w szklance.

Antonio co to za karmelowa delikatność w malutkiej papierowej torebce??
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » sob 18 sie 2012, 9:17

Ehh, nie lubię wykrzykników :). Ariadna i Classico to prawie to samo. Ariadna zawiera 20% robusty, Classico odrobinę Salwadoru zamiast tego. Robusta uwydatnia dotykalne wrażenia, gęstość, body, a także aromaty czekolady, pieczenia chleba, sandałowego drewna, itd ;). Salwador wnosi zaś aromaty kwiatowe i gładkość w dotyku.

W ciągu paru tygodni pracy na żywo z naszymi kawami, śmiało można powiedzieć, że niektóre wydania Chimery okazały się lepsze niż Ariadna. Takimi super Chimerami były mieszanki z 4/06 oraz z 10/07. W tę stronę wkrótce podążę, przygotowując kolejne partie tej mieszanki, trzech-czterech już składników.

Wczoraj pojawiły się kolejne partie Ariadny i Top Cioccolato — zapraszam. Ta druga mieszanka okazała się najczęściej ostatnio wybieraną w naszym sklepiku. Domyślam się, że ze względu na charakter... mniej kwaskowaty. Ta kwaskowatość, a raczej jej równowaga była genialna w mieszance Top Karen Blixen. Na pewno będziemy do tego wzorca jeszcze wracać.

Fajną kawą do espresso jest India. Indię palimy dość mocno ze względu na jej perypetie i oddziaływanie w mieszankach. Sama w sobie jest ciekawa jako espresso ze względu na wrażenie niebywałej gładkości, lekkości na podniebieniu. Być może nie są to najbardziej wybitne i najbardziej aromatyczne kawy, ale mają w sobie coś unikalnego, wyraźnego. Szczerze polecam, bo i cena jest bardzo dobra.
Ostatnio zmieniony pn 20 sie 2012, 8:02 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

manner
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 245
Rejestracja: czw 25 cze 2009, 22:42
Sprzęt: la pavoni DMB, mukka, clever

Re: Kawa od antonia

Postautor: manner » ndz 19 sie 2012, 20:18

a co tam teraz dobrego do dripa? poza etiopią oczywiście? :)
trzeba faktycznie być czubkiem aby mieć czas na docenienie tego, co potrafi być ukryte w 25 ml naparu. // (c) by trickykid

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pn 20 sie 2012, 6:03

Wciąż zaparzam Indonezję Mandheling; trochę jeszcze zostało :).
W ciągu najbliższych dni wypalę prawdopodobnie wspomnianą wcześniej Rwandę...
Rwanda-M.jpg
Rwanda CoE
Dopiero co zaparzyłem sobie znowu tę Indonezję... W sumie to herbata :).
Ktoś w kawiarni chciał kupić delikatną kawę. Gdy zaproponowałem Etiopię, usłyszałem:
"— to jest jak herbata, to nie..."

Poniżej parę migawek z codziennej pracy:
Latte-art-M1.jpg
Latte-art-M5.jpg
Kawiarnia to przede wszystkim "mleczarnia"...
Raz pewien gość stanąwszy obok, zaczął marudzić,
że kawa w Polsce jest niedobra, że trudno znaleźć kawiarnię
z poprawnie przygotowaną kawą, że wreszcie tutaj wypije prawdziwą kawę.
Po czym zamówił "latte" :smiech:.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Kawa od antonia

Postautor: ignacy » pn 20 sie 2012, 10:22

Dobrze, że nie na sojowym mleku i nie dopytywał o bezkofeinową... ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość