Kawa od antonia

Dział komercyjny. Wpis możliwy po wcześniejszym ustaleniu warunków z administratorem portalu.
Awatar użytkownika
buttle
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 174
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 21:19
Sprzęt: ns oscar, napoletana, phin, v60..
Lokalizacja: Grodzisk – Łupków – Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: buttle » śr 04 lip 2012, 14:39

Nowe Malawi.

Żona mówi:
— Karmel z gałką muszkatołową.

Ja mówię:
— lepsza nawet niż sprzed dwóch sezonów.

— Кипяток у вас есть?
— Есть, только холодный.

––
Witek Tarchalski

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: Kawa od antonia

Postautor: Pierote » pt 06 lip 2012, 10:35

Paczuszka od Antosia doszła. Dawno nie zamawiałem a kiedyś zdarzyło się parę razy.
Na pierwszy ogień poszła Kolumbia Armenia Supremo. Dawno, dawno temu zamawiałem (gdzieś w wawie) Excelso Medelin i tu skojarzenia. Excelso też była finezyjnie gładka aromatyczna to ogólna kwaskowatość uniemożliwiała dłuższe jej używanie. Była cieńsza w smaku i zdaje się mocniejsza kofeinowo (palenie) - parę filiżanek potrafiło przytkać.
Suprema Armenia od antonia jest 'poważnie' palona, tak bym to nazwał. Nie wali na siłę czekoladą - za to ją lubię, i nie dominuje cytrusami. Jest to taki czekoladowy wypiek mocno wypieczony gdzie czekolada tylko przebija się delikatnie przez inne smaki. 'Poważne' wypalenie jest perfekcyjne. Kawa nie traci nic na swojej subtelności. Zyskuje pełen skojarzeń smak i niezłe body. Przy zmniejszonej tempie wypiek robi się w smaku cytrusowy.
Zaraz po niej do młyna idzie Arianda :D
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » sob 07 lip 2012, 10:05

Dla miłośników dripa: dziś wypaliłem trochę Panamy Carmen. Zapakowaliśmy wszystko w 300g paczki. Po godzinie od wypalenia zaparzyłem te ziarna za pomocą Clever Drippera. Na pierwszym planie oczywiście specyficzny aromat palenia, ale w tle gdzieś się wybija kwaskowatość łechcąca język, aromaty owoców ale też czekolady :). Będzie super, moim zdaniem.

Od wielu już dni nie mam siły by "ogarnąć" elektroniczny sklep i wprowadzić ostatnie produkty. Dziś powstała naprawdę ostania partia Top Karen Blixen. Kolejne palenie Malawi jakie w tym blendzie się rozpłynęło było fantastyczne. Nos zaciągający się atmosferą opakowań wyłaniającą się zza zaworka wydaje się być w siódmym niebie. Zapach słodyczy, toffi po prostu ogłupia :).

---
Carmen dnia następnego jest bardziej klarowna, odsłania owocowy (porzeczki, zielone jabłka), głęboki charakter. Generalnie ta kawa jest tylko do dripu, bo jako espresso jest kwasem ;).

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Kawa od antonia

Postautor: Slimowski » ndz 08 lip 2012, 23:43

Tyle czekałem na tą Paname, ale narazie mam zapas kawy. Pewnie do kolejnego zamówienia już się skończy a przecież wiesz że jestem tutaj jej największym fanem ;)
Kiedy ostatnio ją piłem? Marzec 2011 z tego co archiwum maili podpowiada, wciąż mi do niej tęskno ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » pn 09 lip 2012, 9:09

Nie pamiętam już jak to wtedy smakowało, ale generalnie mieliśmy kłopot z intensywną kwaskowatością i jej adaptacją do espresso. Drip to wszystko łagodzi i jawi się jako subtelny, owocowy, rześki itd. ;)

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa od antonia

Postautor: GrZeNiU » wt 10 lip 2012, 9:33

O.. proszę odłożyć dla mnie przynajmniej jedną paczuszkę, bo niedługo zamawiam. A tak w ogóle GBC jest najlepsza...

Awatar użytkownika
CaffeMatti
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 253
Rejestracja: pt 21 sty 2011, 22:40
Sprzęt: ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!
Gaggia Classic, Eureka Mignon, orientalny tygielek, kafetierka, Saeco Via Veneto de Luxe
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa od antonia

Postautor: CaffeMatti » śr 11 lip 2012, 21:50

co to GBC? :
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!
Użytkownik Twolipan został zbanowany za poglądy.

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Kawa od antonia

Postautor: Freezer64 » śr 11 lip 2012, 22:02

Skoro mowa o dripie to pewnie Gwatemala Bella Carmona ;) W sumie tez bym spróbował w AP.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa od antonia

Postautor: antonio » czw 12 lip 2012, 5:50

Panama Carmen jednak jest chyba lepsza w dripie... Od paru dni codziennie zaparzam ją w Clever Dripperze i wydaje mi się do tej pory najlepszym moim tego typu dziełem. GBC zawsze jest dobra, niezależnie od tego jak się ją wypali. Podobnie "łatwą" kawą jest Brazylia Lagoa do Morro.

manner
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 245
Rejestracja: czw 25 cze 2009, 22:42
Sprzęt: la pavoni DMB, mukka, clever

Re: Kawa od antonia

Postautor: manner » czw 12 lip 2012, 6:37

... zostało Ci coś jeszcze do dripa? szykuję zamówienie i chętnie nabędę coś smakowitego ;)
trzeba faktycznie być czubkiem aby mieć czas na docenienie tego, co potrafi być ukryte w 25 ml naparu. // (c) by trickykid

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Kawa od antonia

Postautor: Maciej1 » pt 13 lip 2012, 10:29

Dziękuję za szybką dostawę filiżanek. Są piękne. Moja faworytka na poniższych zdjęciach a w niej cappuccino z Chimery.

Obrazek

Obrazek
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kawa od antonia

Postautor: Metiu » pt 13 lip 2012, 14:22

A gdzie oferta filiżanek ? Pokaż jaka jest ich grubość. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Pierote
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: pn 02 kwie 2007, 14:25
Sprzęt: JURA ENA 7, ARISTARCO SE/N 64
Lokalizacja: Otwock

Re: Kawa od antonia

Postautor: Pierote » sob 14 lip 2012, 13:24

Dzisiaj Ariadna poszła do młyna. Pierwszy szot i Łaaaał! jaka krema, cukier z 5 sek. się utrzymywał na powierzchni (automat). Świetny zapach, bogactwo smaku, niezła espresja - będzie co degustować :)
ps. fajniutkie te filiżanki.
Poprawione
:oops:
Ostatnio zmieniony sob 21 lip 2012, 15:15 przez Pierote, łącznie zmieniany 2 razy.
Wypieki od Antonia podawane w filiżankach od Łukasza maszyna Jura Ena Seven
Los Aloes Red Honey (_) (_) :szampan:

Awatar użytkownika
galex
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 313
Rejestracja: śr 13 maja 2009, 13:26
Lokalizacja: Toruń

Re: Kawa od antonia

Postautor: galex » sob 14 lip 2012, 21:40

ps. fajniusie te filirzanki.
"Fili" co???

BP MSPANC ;-)
Nivona 610, AeroPress, młynek Ćibo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: antonio » pn 16 lip 2012, 8:45

Dyskusja przeniesiona >stąd<. //cyrus

Ariadna jest prostą mieszanką, raczej nie może konkurować z "Topowymi" blendami. Jednakże składa się ze świetnych składników, m.in. w większości z ziaren z brazylijskiej Daterry. Jej przeznaczeniem nie jest zwalanie z nóg lecz napędzanie mlecznych barów, podobnych do tych spod znaku Tchibo, a ulokowanych w handlowych centrach dużych miast. Ariadnę postrzegamy jako coś solidnego, stałego, niezmiennego, wystarczająco dobrego, przede wszystkim słodkiego jako espresso i świetnego jako cappuccino. Zdradzisz jak ją zaparzałeś? Saeco Via Veneto?


Wróć do „Kawa: oferty sklepów, dystrybutorów, palarni...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość