Gaggia Accademia

Subiektywne opinie użytkowników, recenzje, wrażenia z użytkowania
Awatar użytkownika
kuki23
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 93
Rejestracja: czw 01 lis 2007, 14:58
Sprzęt: DeLonghi Nespresso EN 170 S PRODIGIO
Lokalizacja: Poznań

Gaggia Accademia

Postautor: kuki23 » czw 04 sie 2011, 0:41

Powracam, bo długiej przerwie :)
Jestem pod wrażeniem tego pięknego ekspresu ze "stajni" Gaggia.
Testy tejże maszyny bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Wysoka personalizacja ustawień napojów daje naprawdę efekty.
Espresso robione z ziaren Maragogype Nicaragua Elephant, boskie :) orzechowa, bardzo intensywna crema. Połączenie tych ziaren z mlekiem w postaci cappuccino również wysoce zadowalające. Mleko spienione idealnie, mimo iż model pokrewny Saeco Philips Xelsis ma dokladnie taki sam pojemnik, Gaggia daje dużo lepsze efekty wizualne. Pięknie wykończony design, z kolorowym panelem, duże przyciski przywołujące na myśl maszyny które można spotkać w miejscach użyteczności publicznej w tym akurat przypadku dodają uroku :) Stal nierdzewna o miłej w dotyku fakturze. Troszkę mały pojemnik na wodę.
Zresztą oceńcie sami :)
http://www.gaggia.pl/index.php?page=produkty&id=43

Rysiek-L1
Posty: 1
Rejestracja: sob 26 lis 2011, 11:42
Sprzęt: GAGGIA Accademia

Gaggia Accademia

Postautor: Rysiek-L1 » sob 26 lis 2011, 11:52

Witam
Kupiłem ekspres Gaggia Accademia wszystko super
poza jedną rzeczą chcę do różnych napojów dolać
gorącego mleka i nie mogę włączyć takiej funkcji.
Wszystko jest łączone z nalewaniem kawy.
Jeżeli ktoś mógłby pomóc to bardzo proszę!

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Monkin » pn 03 wrz 2012, 12:53

U mnie również wylądowała w domu Accademia i bardzo ułatwiła wszystkim domowe życie. Ostatnio opędziła nawet całkiem sprawnie imprezkę na 10 osób, które preferują różne kawy: espresso, cappuccino, cafe latte, lungo, macchiato. I mimo początkowej niechęci (chciałem w domu mieć solidny ekspres na kolbę, aby własnoręcznie pobawić się w przyrządzanie espresso, alę żona nie poczuła jednak bluesa z kolbą) muszę stwierdzić, że z dnia na dzień coraz bardziej lubię tę maszynkę. A żona z synem wprost za nią przepadają, bo nie muszą przy robieniu sobie cappuccino i innych tworów mleczno-kawowych nic kombinować.
Co do wyglądu - zgadzam się w 100 proc. Accademia prezentuje się świetnie, ale ważniejsza dla mnie jest kwestia uzyskiwanych odpowiednio dobrych naparów. Jak na automat nie mogę narzekać. Myślałem, że będzie gorzej. Accademia jest bardzo precyzyjna w dozowaniu, trzymaniu temperatury i powtarzaniu jakości naparów. Możliwość indywidualnych ustawień przy sporządzaniu poszczególnych rodzajów kaw skutkuje tym, że po kilkunastu próbach uzyskałem dokładnie 25 ml espresso, co prawda nie w 25 sekundach, ale na aromat, moc i całkiem porządną, gęstą cremę ( niestety bez cętek :D ) w zależności od rodzaju ziaren nie mogę narzekać. Młynek ma całkiem spory zakres regulacji i to faktycznie działa. Ciasteczko jest odpowiedniej gęstości, bez śladów kanałowania. Czyli ta cała automatyka naprawdę działa.
Co do napojów kawowo-mlecznych - tu jest naprawdę bez zarzutu. Każdy sobie może ustawić odpowiednie proporcje w zależności od własnych preferencji, spienianie mleka na kilka opcji, pary nie brakuje, bo Accademia ma dwa stalowe bojlery. Tym mnie bardzo przyjemnie zaskoczyła, gdyż można pobawić się z dzbankiem pod dyszą pary. Nie jestem specjalisą od macchiato lub cafe latte, ale moi domownicy mając porównanie z tym co popijają w różnych restauracjach i kawiarniach twierdzą, że zaspokaja ich potrzeby w 100 procentach. Żona twierdzi, że teraz ma wreszcie cappuccino, prawie takie same, jakie pije w Rzymie. Także parzenie herbaty z wylewki wody/pary- i tu nie ma się do czego przyczepić. Temperatura wody wysoka, nie ma na powierzchni żadnych bąbli, kożucha, co świadczy o zbyt niskiej temperaturze zaparzania. Generalnie miał być Vibiemme Junior HX, jest dla rodzinki Accademia. Funkcje autoczyszczenia bardzo przydatne i ograniczają pielęgnację ekspresu do minimum. Czyli raz na dwa dni opróżnić tackę z fusami, raz na tydzień przemyć blok kawowy. Ale to zajmuje 2-3 minuty. Mam nadzieję , że się szybko nie rozsypie, bo trochę toto ustroistwo kosztuje i tanie nie jest.

yzerman74
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 04 lis 2012, 22:29
Sprzęt: Nespresso Pixie

Re: Gaggia Accademia

Postautor: yzerman74 » pn 12 lis 2012, 7:56

Aktualnie mam ten sam dylemat. Już miałem zamówiną Silvię + Vario ale jeszcze się wstrzymałem ze względu na rodzinę. Czasami trzeba pójść na kompromis :lol:
Przyglądałem się Jura oraz właśnie też Gaggia Accademia. Moje pytanie jest krótkie - czy mogę spienić mleko w oddzielnym dzbanku? Jeżeli chciałbym się pobawić w Latte Art...

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Wyspiarz » pn 12 lis 2012, 9:00

Lepiej zostań przy tej silvi :), kup parę KG kawy więcej i zacznij szkolenie rodziny, efekty pod każdym względem będą lepsze.


pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

yzerman74
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 04 lis 2012, 22:29
Sprzęt: Nespresso Pixie

Re: Gaggia Accademia

Postautor: yzerman74 » pn 12 lis 2012, 13:09

Powiadasz? :)

Zobaczę może uda się zmieścić oba pudełka. Może nie koniecznie Academię ale coś prostszego a obok RS.... :lol:

Awatar użytkownika
kmuap
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: pn 24 wrz 2012, 21:56
Sprzęt: ascaso steel duo prof + eureka mignom
Lokalizacja: Nibylandia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: kmuap » pn 12 lis 2012, 14:25

Kupisz automat i kolbę a i tak będziesz korzystał z jednego, druga maszyna będzie się tylko przyglądać i dotrzymywać towarzystwa :lol:

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: cyrus » pn 12 lis 2012, 14:48

Przypominam, że jest to dział opinii subiektywnych, gdzie jest miejsce wyłącznie na opinie, a nie na dyskusje.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Monkin » wt 13 lis 2012, 11:52

Kolba i automat obok siebie? Jak masz miejsce i kasę oraz zgodę domowników to bierz kolego . :D Mleko da się spienić dyszą w Accademii, mnie się udaje bezproblemowo (kupuję w tesco 3,5 proc), ale to nie to samo pod względem ilości pary co spienianie z porządnej kolby. To trzeba jasno sobie powiedzieć i nie ściemniać. Accademia nie ma szans w porównaniu z kolbą za podobną cenę. Przy większym dzbanie będą problemy i z latte art nie poszalejesz za bardzo.
Co do samego automatu: po kilku miesiącach użytkowania Accademii ( na liczniku ponad 800 kaw i mikstów mleczno-kawowych) nie mogę nic złego powiedzieć o tym modelu. Może mam szczęście, może coś za niedługo wyjdzie w praniu. Na razie mój automat sprawuje się bez zarzutu, młynek mieli bardzo przyzwoicie. No i kompletnie Accademia rozleniwia rodzinkę. Ale kawę ze świeżych ziaren robi pyszną. Już coraz mniej żałuję, że nie kupiłem kolby i musiałem ulec rodzince optującej za automatem. Tylko za tę cenę Accademii możesz mieć naprawdę przyzwoitą kolbę. To warto przemyśleć.

Monkin
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: pt 02 mar 2012, 7:01
Sprzęt: Kawiarka od lat, Gaggia Accademia

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Monkin » śr 02 sty 2013, 13:09

Po kolejnych tygodniach użytkowania Accademii i następnych setkach wypitych kaw z wyśmienitych i świeżych ziaren od Antonia i Silesiusa dalej nie mogę nic złego powiedzieć o Accademii. Sprawuje się podobnie jak w dniu zakupu bezawaryjnie i mogę z czystym sumieniem polecić ten automat leniwym kawoszom. Wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku. Regularnie czyszczę raz na tydzień grupę kawową, wszystkie dinksy wyjmowane, uszczelki, zawiaski. Zajmuje to kilka minut.
Warunek dobrej kawy - zawsze świeże ziarna i dobrze wygrzany ekspres. Zauważyłem z domownikami, że najlepiej smakują nam z tej Gagii kawki z 5-8 strzału. Teraz delektujemy się Rwandą Murundo od Antonia. No po prostu poezja w kubkach smakowych. I to z automatu.

rancho1
Posty: 5
Rejestracja: ndz 21 cze 2009, 19:01

Gaggia Accademia

Postautor: rancho1 » ndz 09 lut 2014, 13:49

Witam. Prosze o wskazanie miejsca gdzie mozna kupic za rozsądne pieniadze ten ekspres??Polska -Europa>...Bardzo interesuja mnie rowniez opinie osob ktore go uzytkuja?.

Awatar użytkownika
Biff
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 112
Rejestracja: pn 03 gru 2012, 18:50
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Biff » ndz 09 lut 2014, 14:05

Ale... po co? Kup Saeco Xelsis, Exprelia lub Energica. To dokładnie to samo a wybór większy.

rancho1
Posty: 5
Rejestracja: ndz 21 cze 2009, 19:01

Re: Gaggia Accademia

Postautor: rancho1 » śr 12 lut 2014, 13:09

Wlasnie myslalem na modelem saeco xelsis jednak cena jest dosc duza, coprawda ostatnio spadla z 5000 na 4700 ale to i tak jest sporo ponad 4000.Wie ktos gdzie mozna znalezc tanszy sklep?..

Awatar użytkownika
Biff
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 112
Rejestracja: pn 03 gru 2012, 18:50
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Accademia

Postautor: Biff » śr 12 lut 2014, 22:27

Te ekspresy różnią się tylko interfejsem użytkownika. W środku jest w każdym to samo. Najtańszy z nich to Saeco Energica. To ma być ekspres do domu czy do biura?

rancho1
Posty: 5
Rejestracja: ndz 21 cze 2009, 19:01

Re: Gaggia Accademia

Postautor: rancho1 » czw 13 lut 2014, 14:51

Do domu .Prezent dla corki na nowe mieszkanie i tutaj wlasnie jest najgorzej bo wazne sa tez walory estetyczne...


Wróć do „EKSPRESY --- subiektywne opinie użytkowników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość