Catler ES 8012

Subiektywne opinie użytkowników, recenzje, wrażenia z użytkowania
Awatar użytkownika
marek_aa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 19:22
Sprzęt: Obecnie CATLER ES 8012

Catler ES 8012

Postautor: marek_aa » czw 15 lis 2012, 10:16

Catler ES 8012
Pomyślałem że skoro wzrasta zainteresowanie tym ekspresem, a od pewnego czasu jestem w jego posiadaniu to podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami na jego temat.
Na wstępie zaznaczam że są to wyłącznie moje opinie, oparte na obserwacji podczas używania ekspresu, często również podpierane materiałami znalezionymi w necie, robię to amatorsko więc informacje te mogą zawierać jakieś nie ścisłości lub błędy.
Wstęp:
Przed zakupem tego ekspresu szukałem informacji na jego temat w sieci. Na początku udało mi się ustalić że ekspres jest znany na różnych rynkach pod kilkoma nazwami. Najczęściej spotykane nazwy to Breville BES860XL (Breville Barista), Gastroback 42612, Bork C801 także Catler ES 8012.
Ten ostatni pojawił się chyba w sprzedaży na rynek wschodnio europejski gdyż udało mi się odnaleźć stronę na której można pobrać instrukcję tego urządzenia (pdf) w czterech językach tj. Czeski, Słowacki i Węgierski, jest także w wersji angielskiej – polskiej niestety na dzień dzisiejszy brak.
LINK:http://www.catler.eu/es8012-en.html

Ekspres ten podgrzewany jest termo-blokiem (thermo-coil), bardzo podobnym do tego który zastosowano w innej znanej już maszynie o nazwie ASCASO BASIC.
(zdjęcia przedstawione poniżej pochodzą ze stron:)
http://www.barista.gr/index.php?route=p ... duct_id=87
http://blog.seattlecoffeegear.com/2012/ ... ermoblock/

Obrazek

Urządzenie ma także zastosowany zawór trójdrożny oraz system schładzania termo-bloku po wcześniejszym użyciu pary. Zamknięcie pokrętłem dopływu pary do dyszy spieniania powoduje automatyczne wyrzucenie reszty pary do skraplacza i zalanie bloku nową wodą. Można natychmiast wyciskać kawę.

Zakup i pierwsze wrażenia:
Ekspres kupiłem poprzez portal aukcyjny, nie będę podawać nazwy abym nie był posądzony o kryptoreklamę.
Sam zakup bez zastrzeżeń, urządzenie dotarło do mnie całe, oryginalnie świetnie zabezpieczone i zapakowane. Po otwarciu paczki znalazłem maszynę, fakturę, 3 letnią gwarancję door-to-door oraz ekskluzywnie wydrukowane i oprawione instrukcje obsługi w językach: angielskim, czeskim, węgierskim i słowackim. Dodatkowo do głównych instrukcji dołączone zostały tzw. instrukcje skrócone (broszurki).
Oprócz urządzenia zestaw zawierał:
2szt. filtry (na 1 i 2 porcje) o podwójnych ściankach, 2szt. filtry (na 1 i 2 porcje) o pojedynczych ściankach, stalowy kubek do spieniania mleka, stalową nakładkę na dyszę (ułatwia początkującym ), Klucz imbusowy do odkręcania sitka z prysznica grupy, tamper ,nylonowy pędzelek do czyszczenia młynka oraz uszczelki grupy, klucz do odkręcania końcówki dyszy z wmontowanymi igłami do przetykania dyszy oraz otworu w filtrze z podwójnym dnem.

Obrazek

Sam ekspres wykony został bardzo solidnie, jest na tyle ciężki że podczas wkręcania PF-a nie trzeba go podtrzymywać drugą ręką aby zapobiec przesuwaniu na blacie, nic nie trzeszczy nic nie skrzypi, jakość materiałów z jakich został zrobiony - bez zastrzeżeń, front i boki obłożone profilowaną blachą stalową typu INOX, płyta górna oraz stopa urządzenia wykonana z lakierowanego w kolorze „srebrny metalic” aluminium. Wewnętrzna tacka na skropliny, separator kawy, zbiornik na wodę wraz z filtrem i pojemnik na kawę wykonane są z bardzo dobrego jakościowo tworzywa sztucznego oraz są dobrze spasowane (to się czuje w dotyku). Dysza pary zamocowana prawdopodobnie na przegubie kulowym porusza się we wszystkich kierunkach bardzo lekko, bez luzów ale z pewnym oporem co zapobiega jej samoczynnemu opadaniu z ustawionej pozycji.

Obrazek

W obudowie znajduje się specjalny „magnetyczny port” dla tampera, rozwiązanie to bardzo mi się podoba gdyż przy takim umiejscowieniu tamper jest zawsze pod ręką i nie zajmuje dodatkowego miejsca. Tarcza manometru ciśnieniowego wyskalowana jest w specjalny sposób tak że jej większa część skali wskazuje zakres ciśnienia mieszącego się w normie zalecanej podczas ekstrakcji kawy (szare, jednolite pole na skali). Gdy wskazówka nie osiągnie lub przekroczy to pole i wejdzie na obszar kreskowany oznacza to że ciśnienie podczas ekstrakcji jest analogicznie za niskie lub za wysokie.
Młynek
Wmontowany do urządzenia młynek także wydaje się być zrobiony bardzo solidnie i cechuje go w miarę cicha praca, regulację ustawień grubości mielenia wykonuje się za pomocą wygodnego pokrętła umieszczonego na lewym boku maszyny. W samym młynku można w prosty sposób wyciągnąć żarna co ułatwia ich czyszczenie. Żarna posiadają dość dużą średnicę jak na tego typu młynek i wydają się być bardzo przyzwoicie wykonane.

Obrazek

Obsługa
Uruchomienie:
Naciskamy przycisk POWER, słyszymy kilku sekundowy pomruk pompy (prawdopodobnie napełnienie termo-bloku wodą) zapala się niebieskawa obwoluta wokół przycisku „FILTER SIZE” co oznacza że młynek już jest gotowy do pracy i możemy tym przyciskiem wybrać czy ma zmielić kawę na jedną czy dwie porcje, taka sama świetlna obwoluta pulsuje nad klawiszem „POWER” informując że ekspres jest w fazie rozgrzewania, trzy klawisze znajdujące się po prawej stronie urządzenia są nadal „martwe”.

Obrazek

Po dokładnie 45 sekundach (sprawdzałem z zegarkiem w ręku) zapalają się niebieskie obwoluty na trzech klawiszach po prawej stronie, informując o gotowości ekspresu do pracy. Po tym czasie praktycznie już możemy robić kawę lecz nie możemy liczyć na to że grupa jest rozgrzana i tacka gorąca – to chyba oczywiste!.

Spienianie mleka:
Para osiąga swoją moc po kilkunastu sekundach od jej włączenia za pomocą pokrętła umieszczonego na prawej bocznej ścianie machiny, po czym w trakcie parowania słychać jak pompa impulsowo dopompowuje wodę do termo-bloku. Samo parowanie mleka przebiega bardzo dobrze, para nie jest ani za mocna ani za słaba wg mnie jest w sam raz i nie ma mowy o jej słabnięciu w trakcie spieniania, nie zauważyłem także kapania z grupy podczas tej czynności.
Pokrętło w moim przekonaniu mogło by być zastąpione dźwignią, która by była wygodniejsza w użyciu gdyż to obecne trochę ciężko się przekręca, być może że z czasem się dotrze, nie jest to jakiś wielki problem ale muszę trochę powybrzydzać.

Młynek:
Przyciskiem „FILTER SIZE” wybieramy „SINGLE” lub „DOUBLE” w zależności od potrzeby, wkładamy PF-a do „portu młynka” i pchnięciem w kierunku maszyny uruchamiamy młynek. Taki sposób włączenia młynka powoduje że nie musimy naciskać na rączkę PF-a, można ją nawet puścić a kawa mieli się sama do ilości wcześniej ustawionej na potencjometrze „GRIND AMOUNT”.
Gdyby np. operator uznał że ma już w PF-e wystarczającą ilość kawy a młynek mielił by nadal to wystarczy ponownie pchnąć rączkę PF-a w kierunku ekspresu i młyn zatrzyma się natychmiast. Można również ten sam młyn uruchomić w sposób tradycyjny, czyli naciskamy na rączkę PF-a i utrzymujemy nacisk – młynek miele kawę, zwalniamy nacisk - młyn staje.
Tutaj muszę dodać swoje dwa grosze, ekspres został wyposażony w piękne diodowe podświetlenie klawiszy, szkoda że producent nie pomyślał także o takim podświetleniu komory gdzie zsypuje się kawa z młynka do PF-a gdyż jest tam trochę ciemno i słabo widać ile kawy tam się już znajduje. Biała dioda oświetlająca tę komorę podczas pracy młynka byłaby fantastycznym rozwiązaniem.

Trzy przyciski funkcyjne po prawej stronie:
Naciśnięcie przycisku z ikonką jednej filiżanki spowoduje ekstrakcję 1-go espresso (około 30ml), natomiast z dwoma filiżankami to dawka podwójna (około 60ml).
[Przyciśnięcie i trzymanie] jednego tych przycisków uruchamia ekstrakcję która trwa aż do momentu zwolnienia przycisku.
Gdyby z jakiegoś powodu nie odpowiadały nam gotowe fabryczne nastawy 30 i 60ml na tych przyciskach, możemy za pomocą przycisku „PROGRAM” ustawić własne wartości.
Aby to wykonać należy nacisnąć przycisk „PROGRAM(zostanie wygenerowany krótki dźwięk), następnie naciskamy i puszczamy jeden z dwóch przycisków odpowiedzialnych za ekstrakcję kawy, zaczyna się ekstrakcja, teraz czekamy aż kawa w filiżance osiągnie interesujący nas poziom i w tym momencie ponownie naciskamy ten sam przycisk (zostanie wygenerowany podwójny sygnał dźwiękowy) a nowa wartość zostanie zapamiętana przez ekspres.
Powrót do fabrycznych ustawień wykonujemy poprzez 3-sekundowe przytrzymanie wciśniętego klawisza „PROGRAM(potrójny sygnał dźwiękowy).

Kontrolka Clean Me , jest to system który zapala się co jakiś czas aby wykonać czyszczenie grupy i PF-a. Instrukcja podaje że czyszczenie należy wykonać w następujący sposób:
1.ekspres wyłączony, do filtra (ja zakładam ten z podwójnym dnem) wsypujemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i zakręcamy go wraz z PF-m do grupy
( tu instrukcja Breville mówi o wcześniejszym włożeniu na filtr gumowego krążka, w zestawie Catler takowego nie miałem i w instrukcji nie ma o nim mowy),

2.napełniamy do pełna zbiornik na wodę oraz wypróżniamy całkowicie tackę ściekową,

3.Trzymająć jednocześnie wciśnięte dwa klawisze (1i2 filiżanki) drugą ręką naciskamy klawisz „POWER”, ekspres wchodzi w tryb czyszczenia, trwa to parę minut a tacka ściekowa zapełnia się całkowicie. Instrukcja mówi że jeżeli kwasek nie zostanie całkowicie wymyty z filtra to czynność czyszczenia należy ponownie powtórzyć,

4.opróżniamy tackę ściekową i napełniamy ponownie zbiornik na wodę, po ponownym uruchomieniu ekspresu lampka CLEAN ME już się nie świeci.

UWAGA: Funkcja „CLEAN ME” nie ma nic wspólnego z odwapnianiem ekspresu, ten drugi należy przeprowadzić wg instrukcji za pomocą wody z octem co 2-3 miesiące.

Uwagi końcowe:
Podzieliłem się Wami moim skromnym jeszcze doświadczeniem dotyczącym eksploatacji tego urządzenia, nie twierdzę że tekst ten nie posiada błędów, jeśli ktoś takowe zauważy to proszę o info w tej sprawie , będziemy korygować.
Mam nadzieję że opis ten będzie choć trochę pomocny dla ewentualnych nowych nabywców tego ekspresu przynajmniej do czasu aż nie pojawi się oficjalna polska instrukcja (o ile się pojawi) a także pozwoli choć w części wyrobić sobie swoje zdanie poszukującym informacji na jego temat.
Czy warto kupić ten ekspres ? – myślę że taką decyzję każdy musi podjąć sam….

Tu jeszcze parę ciekawych linków:
https://www.youtube.com/watch?v=-RmqEY4 ... re=related
https://www.youtube.com/watch?v=RVvYGpr ... re=related
https://www.youtube.com/watch?v=UU21XVG ... re=related
https://www.youtube.com/watch?v=WtmLsog ... ure=relmfu

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Catler ES 8012

Postautor: piovit » czw 15 lis 2012, 19:48

Wygląda to naprawdę nieźle. Co do poprawek, imo to czyszczenia grupy nie powinno się wykonywać kwaskiem cytrynowym, a specjalnie przeznaczonym do tego preparatem (np urnex cafiza)

Awatar użytkownika
marek_aa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 19:22
Sprzęt: Obecnie CATLER ES 8012

Re: Catler ES 8012

Postautor: marek_aa » czw 15 lis 2012, 20:23

Co do poprawek, imo to czyszczenia grupy nie powinno się wykonywać kwaskiem cytrynowym, a specjalnie przeznaczonym do tego preparatem (np urnex cafiza)
Być może, ale ja tylko przetłumaczyłem oryginalną instrukcję Catlera w której pisze:
1. Use granulated citric acid. --> 1. Użyj granulat kwasu cytrynowego.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Catler ES 8012

Postautor: jtk » pt 16 lis 2012, 21:16

Lepiej wyrzuć ją do kosza, bo to bzdura. Grupę czyści się detergentem, nie kwaskiem cytrynowym. Jakiś "specjalista" z Catlera modyfikujący instrukcję obsługi na potrzeby tej marki zmienił "tabletkę czyszczącą" na "kwasek cytrynowy". Tu masz poprawną wersję instrukcji.
Jeszcze jedno w kwestii poprawek. Thermocoil to nie to samo co thermoblock. To pierwsze to ułożona spiralnie rurka i grzałka biegnąca obok niej (to co masz na zdjęciach), a to drugie to metalowy blok z wytyczonymi ścieżkami, którymi przepływa woda.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
marek_aa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 19:22
Sprzęt: Obecnie CATLER ES 8012

Re: Catler ES 8012

Postautor: marek_aa » sob 17 lis 2012, 10:43

Lepiej wyrzuć ją do kosza, bo to bzdura.
Nigdzie nie pisałem że należy zastąpić odpowiedni detengert kwaskiem i nie twierdzę że kwasek jest lepszy od specjalnie do tego celu stworzonych środków, przetłumaczyłem słowa oryginalnej instrukcji Catlera a w niej tak napisano.

Piszesz że błędnie przetłumaczono "tabletkę czyszczącą" na "kwasek cytrynowy", też nie mogę się z tym zgodzić gdyż zwróć uwagę na foto zamieszczone poniżej, tam także jest zmiana w wstawionej grafice (4 pozycja) więc o błędzie nie może być mowy.
Instrukcja Breville do której link mi podałeś jest mi znana i także ją czytałem wspominając o pewnej różnicy, w moim opisie zamieszczonym powyżej ale za wstawienie tego linka oczywiście dziękuję.
Cytat:
( tu instrukcja Breville mówi o wcześniejszym włożeniu na filtr gumowego krążka, w zestawie Catler takowego nie miałem i w instrukcji nie ma o nim mowy),

Oczywiście zdajesz sobie sprawę że nie mogłem się tutaj opierać na tekście z Breviile gdyż ktoś czytający instrukcję od Catlera mógłby mi zarzucić że błędnie opisałem ten problem i znowu musiałbym się tłumaczyć :D .
Co do nazewnictwa (Termoblok i Termocoil) to oczywiście masz rację. Ja użyłem takiej nazwy gdyż zauważyłem że tu na forum taka jest bardziej rozpowszechniona, czytając np. materiały o zastosowaniu „Termolblocu” w nowym ekspresie Ascaso Dream
link: http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=34&t=10633.
Nie śmiało jednak w „nawiaskach” wstawiłem Cytat: „Ekspres ten podgrzewany jest termo-blokiem (thermo-coil) ".

A teraz tak półżartem, ciekawe co by mi na to opowiedział serwis Catlera gdybym napisał im że jeden z Kol. z forum doradził abym waszą instrukcje wyrzucił do kosza bo to bzdura :P .
Obrazek

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Catler ES 8012

Postautor: jtk » sob 17 lis 2012, 16:43

Nigdzie nie pisałem że należy zastąpić odpowiedni detengert kwaskiem i nie twierdzę że kwasek jest lepszy od specjalnie do tego celu stworzonych środków, przetłumaczyłem słowa oryginalnej instrukcji Catlera a w niej tak napisano.
Przecież widzę. Napisałem, że to błąd i tyle.
Piszesz że błędnie przetłumaczono "tabletkę czyszczącą" na "kwasek cytrynowy", też nie mogę się z tym zgodzić gdyż zwróć uwagę na foto zamieszczone poniżej, tam także jest zmiana w wstawionej grafice (4 pozycja) więc o błędzie nie może być mowy.
Nie napisałem, że błędnie przetłumaczono, tylko że zamieniono. To chyba oczywiste, że musieli usunąć z obrazka tabletki skoro piszą o kwasku, nie?
Po raz kolejny: kwasek cytrynowy nie służy do czyszczenia grupy, bo w przeciwieństwie do detergentu nie poradzi sobie z tłuszczem. Stosując się do zaleceń producenta doprowadzisz do awarii zaworu trójdrożnego i pogorszenia smaku kawy.
instrukcja Breville mówi o wcześniejszym włożeniu na filtr gumowego krążka, w zestawie Catler takowego nie miałem i w instrukcji nie ma o nim mowy
Bo w zestawie ze swoim ekspresem dostałeś ślepe sitko. Efekt jest taki sam - zamknięcie obiegu wody.
Oczywiście zdajesz sobie sprawę że nie mogłem się tutaj opierać na tekście z Breviile gdyż ktoś czytający instrukcję od Catlera mógłby mi zarzucić że błędnie opisałem ten problem i znowu musiałbym się tłumaczyć :D
:)
zauważyłem że tu na forum taka jest bardziej rozpowszechniona, czytając np. materiały o zastosowaniu „Termolblocu” w nowym ekspresie Ascaso Dream
Tak tak, to prawda. Aż się dziwię, że Ascaso nazywa swój element grzewczy termoblokiem, zamiast wychwalać zalety ulepszonej konstrukcji i używać poprawnej nazwy. Może uniknęliby niekorzystnych skojarzeń z rozwiązaniami stosowanymi w taniej chińskiej masówce.
A teraz tak półżartem, ciekawe co by mi na to opowiedział serwis Catlera
Odpowiedziałby pewnie, że masz postępować zgodnie z instrukcją ;)

Awatar użytkownika
marek_aa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 19:22
Sprzęt: Obecnie CATLER ES 8012

Re: Catler ES 8012

Postautor: marek_aa » sob 17 lis 2012, 19:09

Bo w zestawie ze swoim ekspresem dostałeś ślepe sitko.
Nie, nie dostałem takowego sitka w zestawie dlatego napisałem że do czyszczenia używam tego z podwójnym dnem.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Catler ES 8012

Postautor: jtk » sob 17 lis 2012, 22:16

Sądziłem, że prawe dolne sitko z pierwszego zdjęcia jest ślepe. Dopiero po bliższym przyjrzeniu mu się zauważyłem, że to po porostu zwykłe pojedyncze.
Musisz się w takim razie zaopatrzyć albo w ślepe sitko albo w gumowy krążek. Z tym drugim będzie łatwiej, bo odpada problem dopasowania do kolby.

Awatar użytkownika
Roberto32
Posty: 2
Rejestracja: czw 28 lut 2013, 22:21
Sprzęt: Saeco Magic Combi Plus
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Catler ES 8012

Postautor: Roberto32 » czw 28 lut 2013, 23:00

Witam. Pozostaje podstawowe pytanie, gdyż ekspresy w specyfikacji różnią się parametrami i ceną rynkową. Widzę że opisywany Catler WE 8012 ma moc 1300W, przez Bork C801 (1200-1450 W), przez Breville BES860XL - 1450W (395Euro) USA, po Gastroback 42612 Niemcy aż 1600W (599Euro). Wyglądają identycznie pomijając napis firmowy. Czy moc podana w ekspresach to "chłyt" reklamowy czy ekspresy te ze względu na portfel odbiorców różnią się wnętrzem? Pozdrawiam Roberto.

Awatar użytkownika
marek_aa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 19:22
Sprzęt: Obecnie CATLER ES 8012

Re: Catler ES 8012

Postautor: marek_aa » wt 05 mar 2013, 8:10

Pozostaje podstawowe pytanie, gdyż ekspresy w specyfikacji różnią się parametrami i ceną rynkową.
Cóż, trudno na to pytanie odpowiedzieć bez zmierzenia odpowiednim przyrządem każdego z tych ekspresów. Jednego jestem pewien że tak Breville BES860XL jak i Catler ES8012 wizualnie wewnątrz nie różnią się niczym.Wiadomo że termoblok może być identyczny w wyglądzie zewnętrznym i mieć mocniejszą lub słabszą grzałkę, szerze powiedziawszy bardzo w to wątpię ale mogę się mylić.
Wszystkie wymienione przez Ciebie firmy produkowały także ekspresy niższej klasy np. BORK CM EMN 9922 BK. Są to ekspresy bardzo podobne zewnętrznie lecz te mają wewnątrz termobloki starego typu i całkiem inną budowę wewnętrzną , być może omyłkowo zaczerpnięto z nich te dane....?.


Wróć do „EKSPRESY --- subiektywne opinie użytkowników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość