DRIP — metody filtrowania pour-over

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Slimowski » śr 01 sie 2012, 9:06

v60 według tegorocznego Mistrza - Matt Perger
http://vimeo.com/46612013#
Jak dla mnie, bardzo wysoka temperatura zaparzania. No i chyba bardzo drobno mielona kawa, trzeba potestować :)

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zamek » śr 01 sie 2012, 10:25

Rao spin? :)
To video jest na serio?

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » śr 01 sie 2012, 11:17

@zamek - a dlaczego nie? Ja w gruncie rzeczy ostatnio robię bardzo podobnie - temperatury ponad 90 stopni, z czasem parzenia zjechałem do 2-2:20, a doza 18-20g na 300ml. Tylko mimo wszystko używam grubszego przemiału niż pokazany i nie mieszam w dripie łyżeczką, tylko po preinfuzji i pierwszym dolaniu wody - delikatnie obracam całym dripperem ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: zamek » śr 01 sie 2012, 15:34

Zauważ, że w instrukcjach pod filmem jest napisane, że na północnej półkuli trzeba mieszać w drugą stronę niż na filmie....hehe :-).

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: ignacy » śr 01 sie 2012, 18:08

Ostatnio spotkałem się też z opinią, że powinno się zalewać zgodnie z kierunkiem "zakręcania" wypustków w V60... Weź bądź tu mądry ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: trickykid » śr 01 sie 2012, 21:49

Czyli Hario powinno produkować dwa modele V60 - V60N i V60S... :smiech:
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » śr 01 sie 2012, 22:07

Jutro z rana wybywam za naszą zachodnią granicę. Nie będę miał tam dostępu do ekspresu ciśnieniowego, ani żadnego urządzenia do tworzenia kawy, niestety. Ale dosłownie przed paroma minutami przypomniałem sobie o tym, że w szafce zalega mi "plastikowy drip" i kilkadziesiąt papierowych filtrów :) Ponieważ, niestety, trochę czas mnie nagli i nie jestem w stanie przejrzeć wszystkich dripowych wątków - czy mogę poprosić kogoś o jakąś najprostszą, bezniuansową instrukcję obsługi takowego urządzenia, najlepiej w proporcjach na 1-2 szklanki/filiżanki? Oczywiście nie ma mowy o dostępie do termometru, specjalistycznych czajników itp. Planuje jedynie mieć dostęp do niewielkiej kawiarni z ichnią kawą :)

Chodzi mi po prostu o podstawowe kroki i proporcje (wiem, wiem, nie ma jednego przepisu, sposobu i występuje sporo zmiennych, ale potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia).

pozdrawiam! :)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Slimowski » śr 01 sie 2012, 23:06

Zamek myślę że ten filmik można traktować poważnie, jedynie komentarze to taka lekka szydera ;) No bo ile już pokazano rodzajów zaparzania w driperach? Trzeba jakoś wyróżnić swój instruktarz :) Rao spin... pewnie trzeba czegoś szukać w książce Rao ;)
Mieszanie, nie mieszanie, rodzaj przemiału, sposób dolewania, temperatura, doza, obracanie, stukanie, kratery i wiele wiele innych metod jest naprawdę mnóstwo, sam też przetestowałem już wiele opcji. Najważniejsze żeby to co w filiżance, było pijalne albo jeszcze lepiej, było takie że odrazu chce się zalewać kolejnego dripa! ;) Ja jeszcze testuje, bawię się i szukam swojego stylu. Niepowiem, przemiał o Matta bardzo mnie zaintrygował i muszę tego spróbować. Zresztą każdy chyba miał przyjemność? http://new.livestream.com/worldcoffee/B ... 2012Finals :)

Poe ja stosuje około 15g kawy na 250ml (przemiał na drobny piasek), pierwsze zalanie tak by pokryć wszystkie drobinki kawy wodą(jeżeli nie masz wagi), preinfuzja około 30s, następnie dolewanie wody w dwóch częściach. Po pierwszym zalaniu jak poziom wody opadnie o jakieś 2-3cm dolewam resztę wody i czekam. Cały proces około 1:40-2min :) Temp wody nie wrzątek (zakładamy że nie masz termometra więc to już sam musisz wyczuć)

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Freezer64 » śr 01 sie 2012, 23:38

Ja wprawdzie nie jestem "dripowcem" z prawdziwego zdarzenia ;) , ale ten "przemiał na drobny piasek" raczej gryzie się z typowym dripem. Typowy przemiał to "dripowy" czyli pomiędzy moką a FP, taki już drobny "żwirek", żeby woda za długo nie stała w miejscu.
Powolny, nie wzburzający kawy strumień wody (kawcio zanim kupił konewkę lał wodę pośrednio z czajnika na patyczek).
Palenie raczej jasne, najlepiej dobrej jakości single arabiki. Włoskie mieszanki raczej nie dadzą dobrych efektów, zwłaszcza te ciemniejsze.
I takie powolne, z przerwami dolewanie wody może trwać dłużej niż 2 min. (byle przemiał nie był za drobny).

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » śr 01 sie 2012, 23:58

A czy na tym plastikowym dripie, który jest po prostu rodzajem lejka z małym otworem, jestem w stanie przeprowadzić preinfuzję? Przecież po wlaniu wody, napar natychmiast zaczyna przesączać się przez filtr i otwór do naczynia...

Jeśli chodzi o temperaturę, to oczywiście wiem, że wrzątek to to nie powinien być. Kawa wrzątku nie lubi pod żadną postacią ;) o jaśniejszym paleniu i grubszym przemiale też wiem (piasek bardzo mnie zdziwił w poście Slimowskiego).

pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: trickykid » czw 02 sie 2012, 0:02

Cały myk z dripem to zalewać małymi partiami, cienką i dystrybuowaną strużką. Jeśli na pierwszy razy wlejesz mało wody, to nie będzie to nic innego jak preinfuzja.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » czw 02 sie 2012, 0:14

O, i tu mi coś rozjaśniłeś, dziękuję :) W sumie nie pomyślałem o tym, że mała ilość wody "namoczy" kawę, ale nie pozwoli jeszcze przelewać się naparowi do naczynia, a to takie logiczne :)

A sposób z laniem po patyczku/trzonku łyżki, dobry pomysł :)

Aż nie mogę się doczekać pierwszych testów :D

pozdrawiam!
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Slimowski » czw 02 sie 2012, 8:24

Może faktycznie określenie drobny piasek było dość niefortunne ;) Piasek, gruby piasek? gdzie widać jeszcze wyraźnie cząsteczki kawy. Oczywiście przemiał między mokką, aero a chemexem, frenchem.
W jednym temacie prezentowałem przemiał który był eksperymentalny (http://www.caffeprego.pl/phpBB3/downloa ... &mode=view) więc mielenie napewno nieco grubiej.
Tutaj na szybko zdjęcie z neta http://www.doubleshot.cz/media/images/mleti.jpg :)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Poe » wt 07 sie 2012, 7:45

Czy dobrze doczytałem, że 15g kawy mielonej to ok. 1,5 łyżki?
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: DRIP — metody filtrowania pour-over

Postautor: Freezer64 » wt 07 sie 2012, 13:02

Pi razy drzwi chyba gdzieś tyle wychodzi ;)


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość