Problemy z kawiarką (różne)

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: skarbimirek » wt 17 sty 2012, 16:47

Niestety zmielona młynkiem ostrzowym. Być może błąd z mojej strony polegał również na tym, że na nowej kawiarce od razu chciałem zaparzyć pyszną kawę. Nie powinienem jej przypadkiem zaparzyć najpierw samą wodą?

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: trickykid » wt 17 sty 2012, 16:59

Jacobs Kronung jest potwornym kwasem, przetestowane na wszystkim, co mam w domu. Żywiec Zdrój ma za dużo minerałów, użyj filtrowanej przegotowanej kranówy, albo czegoś takiego. I mały ogień, niech kawiarka równomiernie się rozgrzeje.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Animator47 » wt 17 sty 2012, 17:58

Tak jak koledzy wyżej mówili zdecydowanie użyj innej kawy, najlepiej, żebyś ją zmielił bezpośrednio przed młynkiem żarnowym. Jeśli nie posiadasz takowego to chyba lepiej wyjdziesz na kupowaniu gotowych mielonek pod mokę, chyba, że jesteś w stanie uzyskać sensowny przemiał na ostrzowym. Pamiętasz o tym aby zasypywać do pełna i tylko wyrównywać a nie ubijać?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Jogi » śr 18 sty 2012, 9:00

Żywiec Zdrój ma za dużo minerałów
:shock: To może masz jakiegoś innego Żywca:
Obrazek
To nawet mniej niż podają na Krysztale. W przypadku kawiarki nie ma to aż tak dużego znaczenia, jak w ekspresie.
Młynek ostrzowy nie nadaje się do niczego innego oprócz zalewajki. Zapcha wszystko, a kawa będzie miała przepalony smak.
Nową kawiarkę powinno się parę razy przeparzyć samą wodą tylko ze względów higienicznych. Nie ma to jakiegoś magicznego znaczenia dla późniejszych poprawnych zaparzań. Gdyby jakiś Włoch usłyszał, że my mamy tyle problemów ze zwykłą kawiarką to by sobie włosy wszystkie powyrywał. Tam po prostu leją wodę z kranu, sypią byle co, stawiają na gaz i im za każdym razem wychodzi. A tu woda mineralna, kawa świeżo mielona ciuciu ciuciu i nic. :lol: Z espresso też zresztą mają podobne podejście i to okazuje się w pewnym stopniu ich sukcesem. Najważniejsze jest to, że kawa do kawiarki powinna być wypalana i komponowana na styl włoski - do espresso, a nie niemiecki. Kup jakieś włoskie mielonki (inne niż te na L. :wink:, chociaż mogą być i te) i efekt będzie od razu odczuwalny.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: cyrus » śr 18 sty 2012, 10:33

Bo co innego to woda mineralna, a źródlana :-) Mineralna zawiera od 600mg/l minerałów, a źródlana to kranówa, zubożona o minerałki.
Gdyby jakiś Włoch usłyszał, że my mamy tyle problemów ze zwykłą kawiarką to by sobie włosy wszystkie powyrywał. Tam po prostu leją wodę z kranu, sypią byle co, stawiają na gaz i im za każdym razem wychodzi.
Dokładnie, nie inaczej. Będąc u znajomego w Italii dokładnie o tym samym pomyślałem, jak zobaczyłem, jak on używa kawiarki :lol:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Kacha
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: sob 27 gru 2008, 20:43

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Kacha » śr 18 sty 2012, 17:33

Gdyby jakiś Włoch usłyszał, że my mamy tyle problemów ze zwykłą kawiarką to by sobie włosy wszystkie powyrywał. Tam po prostu leją wodę z kranu, sypią byle co, stawiają na gaz i im za każdym razem wychodzi.
No wlasnie, sama się zastanawiam, skad tyle problemow. Z calej mojej kolekcji kawiarek typu moka wiekszosc pochodzi z second-hand'ow, mam i chinszczyzne, i kilka Bialetti, do wyboru, zaleznie od fanaberii. Kawe kupuje - o zgrozo! -gotowa zmielona (mam pare swoich ulubionych gotowcow), wode leje z kranu i zawsze wychodzi tak, jak ma wyjsc. Nic nie ucieka bokiem , wszystko, co trzeba, przechodzi do gornego zbiorniczka, nic się nie tuneluje. Po prostu nalewam wode z kranu, sypie kawe do sitka, zakrecam i stawiam na kuchence. Z wszystkich moich kawiarek najbardziej humorzasta jest mukka, z reszta nie ma zadnych problemow.. A niektore sa calkiem wiekowe.

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Popijacz » śr 18 sty 2012, 17:58

Można bezpośrednio na palniku - też tak dałem rady.

Spróbuj sypać za każdym razem łyżeczkę mniej i w końcu dopracować odpowiednią ilość. Po wsypaniu kawy "opukaj" łyżeczką sitko po brzegach (czyli już wiesz, by najpierw nasypać, potem dopiero włożyć do części z wodą) - to wyrówna załadunek.
Jak "pryka" na następną próbę nasyp trochę mniej.
Jak się szybko przelewa i zapełni - więcej.

Tak najprostsze moje rady, które zawsze kolegom startującym z kawiarkami daję. Zwykle działają ;) Potem możesz się bawić z ubijaniem, etc, ale to jest najprościej :)

Ostatnio ostrzowym mieliłem kawę - pisałem o tym. Kawa z zamrażarki, da się tak zmielić, by było i drobno i nie zapychało i napar powoli się sączył. Da się, da się, tylko sporo wyczucia ;)
Stopień: mokatier

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: skarbimirek » pt 20 sty 2012, 18:09

witam,
Dziękuje wszystkim za wskazówki;)
Kawa zaparzana przeze mnie w kawiarce jest o wiele lepsza w smaku. Przede wszystkim zmieniłem kawę na Lavazzę złotą, którą zmieliłem samodzielnie w młynku ostrzowym, uzyskując w miarę odpowiedni przemiał ( choć kawa zaparzyła się dość szybko, czyżby jednak za grubo zmieliłem?).


Lavazza z moki smakuje o wiele lepiej niż Jacobs, ale mimo wszystko jest nieco kwaskowata. Z tym że gdzieś na forum, jak dobrze pamiętam ktoś napisał że kawa z moki jest ogólnie bardziej kwaśna niż przyrządzana w ekspresie. Czy ktoś to może potwierdzić?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: cyrus » pt 20 sty 2012, 20:04

Nie do końca tak jest. Kawa z kawiarki nie zawsze (i niekoniecznie) musi być kwaskowa. Zależy to właśnie od ziarenek i przemiału. Podobnie rzecz ma się w ekspresach, w których dodatkowym czynnikiem (o ile można mieć na niego wpływ) jest temperatura wody.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: skarbimirek » pt 20 sty 2012, 20:15

Zatem będę próbował z inną( innymi) kawą. Widziałem na filmiku na youtube jak Marcin Rusnarczyk do moki wsypuje MK Cafe, trochę mnie to zaskoczyło, z drugiej jednak strony natknąłem się nie raz na pozytywne opinie o tej kawie;)

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Popijacz » sob 21 sty 2012, 12:31

Z tym MK Cafe to ogólnie uważaj. Np. w Empiku dają próbki do zaparzenia w kawiarce ... ... które mają po 8 gram ... jak z tego zaparzyć, to nie wiem, ja do 3-cup musiałem to wymieszać z inną, by była wystarczająca ilość. A smak i tak nie poraził :)
Stopień: mokatier

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: antonio » sob 21 sty 2012, 15:19

No bo to MK jest tragicznie produkowane: palone krótko, chłodzone wodą. W ogóle zastosowanie wody w procesie palenia kawy jest jakimś chorym wymysłem, bo uzyskane produkty są znacznie gorszej jakości, są znacznie mniej trwałe i mniej aromatyczne. (Ale uwaga: nie cierpię MK, więc nie należy brać tego serio ;)).

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Animator47 » sob 21 sty 2012, 15:57

Ja natomiast muszę wspomnieć, że spotkałem się z opiniami, że MK Cafe jest jedną z najlepszych kaw "marketowych" ;).

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Freezer64 » sob 21 sty 2012, 16:19

Jeśli obok na półce jest tylko czibo, jacobs, i inne jeszcze bardziej budżetowe kawy, tudzież rozpuszczalki, to możliwe ;)

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Problemy z kawiarką (różne)

Postautor: Animator47 » sob 21 sty 2012, 17:21

Tak, o takim przypadku mówię ;).


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości