Syfon Hario

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Postautor: mala herba » pn 21 lut 2011, 9:19

1. Przemiał jak pod drip, dwa miesznia i zakończenie procesu w ok 1.5min.
2. Przemiał jak pod FP, trzy delikatne miszania i zakończenie procesu w ok 3 min.
Czas zależny jest też od ilości wody. Im mniej wody tym dłuższy czas potrzebny do wytworzenia właściwego podciśnienia, tak by napar mógł się ponownie "zassać" do dolnego naczynia. Dolne naczynie wypełnione do połowy to 3 min., wypełnione w 2/3 to 1 min. Ważne szczególnie przy drobnym przemiale, który może zapychać filtr gdy różnica ciśnień jest niewielka.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Syfon Hario

Postautor: kawcio » ndz 03 kwie 2011, 17:18

Ten czas też w zasadzie można sobie regulować odpowiednio schladzajac wilgotnym ręcznikiem dolną bańkę. Można wtedy przy mniejszym wypełnieniu wodą również nieco drobniej zemleć.
Co to filtrów materiałowych, ostatnio po miesięcznym użytkowaniu, z leżakowaniem w wodzie w lodówce, udało mi się całkowicie jeden odzyskać, czyli wyprać, wysuszyć i przygotować do zaciśnięcia. Działa to dobrze, jednak jest zbyt pracochłonne i czasochłonne i nie polecam.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Syfon Hario

Postautor: ziarenko » wt 20 gru 2011, 8:00

Czym się różni Syfon Hario od Cony ? Rozumiem że Hario ma filtr bawełniany lub papierowy, a Cona ? Bo zasada działanie chyba jest identyczna...Zastanawiam się które urządzenie jest lepsze Waszym zdaniem :roll:
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Re: Syfon Hario

Postautor: mala herba » czw 08 mar 2012, 15:19

Cona ma filtr szklany, absolutnie neutralny i czysty. Wadą jest tu duża podatność na pył i nierównomierny przemiał - potrafi się zapychać.

Stąd tyle truję na temat pyłu i równomierności przemiału - wręcz stało się to moją obsesją :)
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Syfon Hario

Postautor: Slimowski » pt 13 lip 2012, 12:32

Podbijam temat bo zamiast chemexa/skarpety zdecydowałem się na zakup syfonu z youbean.pl :)
Chciałem być samodzielny, rozruch dokonać samemu, i wrócić na forum po ewentualne porady ale nie udało się.
Problemem okazał się "palnik" a raczej knocik który jest dostarczony wraz z syfonem hario.

Czego używacie jako paliwa do tej świeczki? Ja zdecydowałem się na to co najłatwiej było mi kupić czyli podpałkę parafinową do grilla. Nie zdała swojego egzaminu, knot się szybko gasił, reakcja w syfonie prawię nie zachodziła a jak już zaczynało się coś dziać to knot się gasił.
Skończyło się tak że po 3 próbach odpalenia, musiałem odpalić na szybko technivorma żeby wkońcu się napić kawy i trochę się odprężyć ;)

A więc pytanie jak sobie z tym poradzić? Jaka alternatywa - jeżeli chodzi o tańszy sprzęt bo docelowo pewnie jakiś palnik na gaz (tylko nie chce teraz w nic inwestować powyżej 50zł). Skąd knoty zamienne i jakie dobre, tanie, palne paliwko? :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Syfon Hario

Postautor: kawcio » pt 13 lip 2012, 12:45

Zwykle stawiam syfon na mojej kuchence gazowej, na najmniejszym palniku, działa. Z tym knotem się bawiłem ale nic z tego nie wychodziło.
Poza tym posiadam i raczej używam dość rzadko mały palnik taki jak ten.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: Syfon Hario

Postautor: zamek » pt 13 lip 2012, 14:05

Jako paliwo sprawdza się spirytus. Nie kopci i nie ma ryzyka, że pęknie dolna bańka.
Aby skrócić czas podgrzewania należy do dolnej bańki nalać wrzątku i podstawić palnik - w ciągu minuty, dwóch zacznie się znowu gotować i można parzyć kawę....

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Syfon Hario

Postautor: antonio » pt 13 lip 2012, 14:22

Czysty spirytus? Gdzie to można kupić?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Syfon Hario

Postautor: cyrus » pt 13 lip 2012, 17:51

Pewnie w sklepie z chemią, albo Allegro :roll: Żona też mi podpowiada, że etanol :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: Syfon Hario

Postautor: zamek » sob 14 lip 2012, 8:05

No...taki sklepowy, na stoisku z wódkami :-)

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Syfon Hario

Postautor: trickykid » sob 14 lip 2012, 9:07

Jeśli chodzi o palniki alkoholowe, to w ramach przygotowań do letniego biwakowania w dziczy, wpadłem na filmy pewnego japończyka, który uskutecznia [dosłownie] samodzielne wytwarzanie takich palników : http://www.youtube.com/user/tetkoba
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Syfon Hario

Postautor: Slimowski » sob 14 lip 2012, 9:21

Palnik z kuchenki to dobry pomysł, troszkę się boje o to że może pęknąć dolna bańka ale mam nadzieje że się tak nie stanie ;)
Jednak dalej robię coś nie tak, z dolnej bańki nie cała wodą przechodzi do góry. Tak jak by nie utworzyło się odpowiednie podciśnienie. Może za krótko podgrzewam wodę(oczywiście przegotowaną) na palniku gdy górna część nie jest jeszcze odpowiednio założona?
Spirytus pewnie się sprawdzi, ale do tanich paliw nie należy ;)

++
a może nie ma szans żeby cała woda z dołu powędrowała na górę? ;)

++
Dało radę ;)
Palnik gazowy się sprawdził ale będę szukał dalej jakieś palniczka bardziej moblinego.
Marzeniem była by lampa, taka jak jest w kofeinie 2.0 :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Syfon Hario

Postautor: kawcio » sob 14 lip 2012, 10:46

Zawsze mi zostaje ze 20 ml wody w dolnej bańce - to chyba normalne.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Syfon Hario

Postautor: Slimowski » wt 17 lip 2012, 22:21

Dzięki za pomoc :)
"Zakochałem" się w syfonie, chociaż jeszcze nie mam pewności i boję się całego procesu. Czy coś nie wybuchnie, przegrzeje się itp
Efekty są bardzo dobre, rzadko udaje mi się kawę zepsuć. Teraz tylko pomyśleć nad zapasem kawy i filtrów i można się bawić w młodego chemika (jakoś szczególnie za chemią w liceum nie przepadałem ;) )

Slimowski
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: ndz 29 sie 2010, 17:23
Sprzęt: Hario [V60 01/Bouno Kettle]
Technivorm Moccamaster 741 Thermo
French Press
Mazzer Super Jolly

Re: Syfon Hario

Postautor: Slimowski » pt 20 lip 2012, 16:44

Coś ostatnio 2-3 poszło nie tak. Mino niezbyt dużego ognia, temperatura wody bardzo szybko podskakiwała do 95c i nic nie pomagało żeby ją wystudzić, no może prócz wyłączenia gazu ;)
Co mogło być nie tak, że temperatura tak szybko wzrastała do takiego poziomu?


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość