Syfon Hario

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Syfon Hario

Postautor: antonio » wt 03 sie 2010, 22:26

Dzięki wielokrotnej uprzejmości Zamka, mam tytułowe urządzenie w domu. Jest piękne, wdzięczne, zmyślne, naukowe :). Od pierwszej próby zakochałem się. Kawa z syfonu jest bardzo dobra, klarowna, a rytuał zaparzania bardzo ciekawy, w sumie dość zaskakujący, samo zaparzanie dynamiczne jest jak w przypadku espresso. Akurat miałem bardzo dobre ziarna, wcale nie świeżo palone, więc w filiżance od razu pojawiło się słońce :).

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » wt 24 sie 2010, 18:56

Rytuał to połowa przyjemności :)
http://www.youtube.com/watch?v=7gxnd8l9jHo

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 24 sie 2010, 20:12

...bardzo seksownie to pokazane, Zamku :-D

Piłam taką kawę kiedyś, kopała kofeiną nadmiernie, jak na mój gust. Po filiżance (wielkości jak od cappu) byłam nieżywa... Tym nie mniej - to ładny sposób i smaczna kawa. Z chęcią bym popróbowała nieco więcej...
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 24 sie 2010, 21:55

Mnie tam nic nie kopało... Kopią nas za to kopy filiżanek z espresso, jakie trzeba choć musnąć ustami, by czegoś się dowiedzieć. Kawa z syfonu lekką jest.

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 24 sie 2010, 22:14

No to w takim razie nie wiem, jakim cudem miałam totalny szok kofeinowy jak po 15 espressi...
Przecież tej kawy tam się sypie jakieś znaczne ilości, a czas kontaktu kawy z wodą też krótki nie jest...
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 24 sie 2010, 22:33

Chyba nie jest długi... Jakąś minutę to może trwa.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 27 wrz 2010, 20:59

Czy jest widoczna różnica w tym co wychodzi z Syfonu Hario z filtrem papierowym a aeropressem?
Proces wydaje się być bardzo podobny, choć nie tak samo widowiskowy...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 27 wrz 2010, 21:06

W moim syfonie są tekstylne filtry... Aeropress jest chyba bardziej praktyczny i mniej wymagający ;).

Paweł S
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: śr 29 wrz 2010, 22:54
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł S » śr 29 wrz 2010, 23:43

Ale jest z plastiku :(

Kiedyś z Konradem (dubey) byliśmy w Penny Univercity w Londynie. Zamówiliśmy zestaw trzech różnych kaw. Każda została przygotowana inną metodą: syfon, "skarpeta" ;) i filtr hario.

Myślę, że każda z tych metod daje podobne rezultaty a ważniejsze jest to która z nich daje większą powtarzalność.

Syfon ma wiele uroku, a kafeterka przy nim to tanie fajerwerki ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 30 wrz 2010, 2:24

Witaj Pawle! Syfon i owszem, ma swój urok. Rozwiń proszę ostatnie zdanie.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 30 wrz 2010, 11:02

...Penny Univercity w Londynie. Zamówiliśmy zestaw trzech różnych kaw. Każda została przygotowana inną metodą: syfon, "skarpeta" ;) i filtr hario...
Cholera w ubiegłym tygodniu szukałem tego Penny University, bo to niedaleko też od Prufrock Caffee, w którym byłem, ale finalnie nijak w tej małej bocznej uliczce nie odnalazłem... :(
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Paweł S
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: śr 29 wrz 2010, 22:54
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł S » czw 30 wrz 2010, 22:09

Witaj Pawle! Syfon i owszem, ma swój urok. Rozwiń proszę ostatnie zdanie.
W syfonie podoba mi się jego złożoność działania oraz nakład pracy na przygotowanie kawy. Szkło, ogień i liczne czynności dają nam ładny ceremoniał.

Kiedyś pracowałem w kawiarni gdzie w menu była "maszyna parowa", było to urządzenie mniej więcej o tej samej zasadzie działania co syfon. W połączeniu z kawą Mauro, którą tam serwowano dawało to straszne rezultaty :/

O kafeterce nie chce się rozpisywać.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 01 paź 2010, 11:47

A co to jest kafeterka?

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » pt 01 paź 2010, 12:33

Wpisz sobie w góglach to się dowiesz :wink:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 01 paź 2010, 13:20

Dzięki :). Czyżby to było nowe słowo w słowniku języka polskiego? W sumie nie jest złe.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość