Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Grooo

Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: Grooo » czw 23 sie 2007, 16:18

Witam,

Zamierzam nabyć kawiarkę Bialetti i mam dylemat: czy wybrać aluminiową czy ze stali nierdzewnej. Przeglądałam forum, ale nigdzie nie znalazłam jednoznacznej opinii, z którego materiału powinna być kawiarka, aby kawa nie straciła lub straciła jak najmniej ze swoich walorów smakowych. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze i wyłożyć wady/zalety aluminiowych i stalowych zaparzaczy?

Bardzo dziękuję.

// Czy kawiarka to ekspres? Post chyba bardziej pasuje w tym dziale, do którego go przeniosłem... A o aluminium było na pewno. // admin

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 23 sie 2007, 16:51

Wybierz sobie coś ładnego. Bialetti nie jest made in China, więc jest OK, zarówno w przypadku stali i aluminium. Tyle razy wałkowaliśmy ten temat ;-)

iza567
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: sob 28 mar 2009, 17:54

Aluminiowy czy stalowy....

Postautor: iza567 » ndz 29 mar 2009, 12:38

Z gory przepraszam za nowy watek ale spedzilam dzisiaj mnostwo czasu na probach odnalezienia odpowiedzi na temat- wady i zalety stalowej i aluminiowej kafetiery. Przez caly czas natrafialam na informacje, ze ... od lat tocza się dyskusje na ten temat.
Z tego co wiem z wlasnego doswiadczenia wada aluminiowych jest to, ze aluminium się utlenia i niestety nie jest to zbyt dobre dla naszego zdrowia.
Jesli chodzi o stalowe kafetiery to przypuszczam, ze mozemy miec problem taki jak w przypadku stalowych garnkow- metaliczny smak. Kolejnym minusem jest cena..
Czy mozecie wzbogacic moja wiedze na ten temat...? Przymierzam się do zakupu ale obawiam się, ze na pania/pana w sklepie za bardzo nie moge liczyc.
Aha ostatnio zauwazylam w sklepie aluminiowa kafetiere pokryta w srodku jakas szarna powloka. Kafetiera miala opis - aluminium safety. Czy wiecie moze z czego tworzona jest ta powloka?

aquarius69
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 232
Rejestracja: pn 02 lut 2009, 20:28
Sprzęt: Bugatti Diva + Graef CM 80
Krups EA 8005 + system auto-cappuccino/latte
AeroPress (na wymianę czas)
Lokalizacja: Poznań

Postautor: aquarius69 » ndz 29 mar 2009, 21:05

Jak aluminium się utleni to masz problem z głowy, tlenek aluminium a właściwie glinu Al2O3 to jedna z najtwardszych substancji na świecie, to nic innego jak korund. Warstwa tego tlenku tworzy cienką nieprzepuszczalną warstwę ochronna. Przy kontakcie w wodą nic właściwie nie powinno się dziać. Problem zaczyna się gdy z jakiegoś powodu zetrzemy tą warstwę, albo jest to kiepski stop glinu i podczas mycia powstają rysy w warstwie tlenku. Jeszcze gdy w takim pojemniku znajdzie się jakaś ciecz w której jest jakiś kwas (a takowy w kawie też zdaje się występuje) wtedy dochodzi do reakcji z glinem i stwarza się problem szkodliwych substancji, które rozpuszczają się w kawie.
Kawa, kawa i jeszcze raz kawa, a do tego coś dobrego :)

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » pn 11 maja 2009, 13:46

Aluminium lepiej przewodzi ciepło, a warstwa korundu teoretycznie zabezpiecza je dość skutecznie. Niestety woda z kranu z różnymi dodatkami robi z nim dziwne rzeczy. Zwykle są to wykwity i plamy wodorotlenku glinu. W moim zezłomowanym Krups'ie w aluminiowym bojlerze zebrała się warstwa galaretowatej białawej substancji, która po wyschnięciu tworzyła niesympatyczną popękaną skorupę.

Dobrej klasy kafeterki aluminiowe i stalowe kosztują podobnie i zakładam, że powyżej pewnej jakości materiał, z którego są zrobione nie powinien wprowadzać obcych zapachów.

Warto też, żeby uszczelka była zrobiona z gumy silikonowej, a nie zwykłej.... śmierdzącej gumą.

manfred18
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: sob 25 maja 2013, 20:37
Sprzęt: Nie mam.

Aluminiowa kawiarka - Alzheimer?

Postautor: manfred18 » sob 25 maja 2013, 20:43

Witajcie. Dopiero się zarejestrowałem, ale śledzę forum już chwilę i wiem, że temat nie nowy. Jednak ciągle mam wątpliwości co do aluminiowej kawiarki. Z jednej strony przez te parę minut mało aluminium się uwolni, z drugiej powoduje ono jednak Alzheimera i ogólnie szkodzi. Przy stalowej jest spokój. Chcę kupić kawiarkę, niedrogo i doszło do tego, że póki co zrezygnowałem z okazyjnego kupna aluminiowej Bialetti ze strachu przed aluminium. Słusznie?

Do tej pory używałem marketowej - stalowej, na dobrej kawie. Ale to dobrze trafiłem w kawiarkę, wymieniłem dlatego, że zdarzyło mi się ją spalić i bok mocno ściemniał i pojawiła się kreska nad dnem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: daniels1 » ndz 26 maja 2013, 16:07

Witam
Pewnie nikt nie rozwiąże twojego dylematu, obydwa materiały mają swoje wady i zalety, wybierając kawiarkę sugeruj się jej jakością, marketowe i kiepskiej jakości aluminium nie jest warte polecenia, za 20-30zł więcej wydasz na takiej samej wielkości kawiarkę ale już markowej firmy: GAT, Forever ale już za Bialetti, Top Mokke zapłacisz znacznie więcej. Używam już dłuższy czas kawiarkę aluminiową GAT Vip Aroma, prosta kawiarka ale kawa z niej bardzo mi smakuję bardziej niż z dwukrotnie droższej GAT Konica ze stali. Zwracaj uwagę na jakość wykończenia kawiarki wewnątrz, ja zawsze wybieram kawiarki, które mają swoją masę, są po_prostu cięższe, szczególnie przy stali czasami da się zauważyć różnicę, marketowa stal tej samej wielkości kawiarki będzie znacznie lżejsza niż markowej firmy.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: pafcio0 » ndz 26 maja 2013, 22:01

Przy stalowej jest spokój.
Skąd ta pewność?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: daniels1 » pn 27 maja 2013, 14:31

No też tak myślę, że pewności to i przy stali nie ma. Ja jednak cały czas wolę swoje aluminium.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: lomax » pn 27 maja 2013, 15:22

Co kraj to obyczaj - ja również mam jakąś "wrodzoną niechęć" do aluminium. Kupiłem stalową Bialetti Venus i nie mam obaw o jakieś ukryte podtruwanie dziwnymi związkami. A może to tylko fanaberia... Tak czy siak moim zdaniem lepiej kupić stalową.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: daniels1 » wt 28 maja 2013, 15:20

Pierwsza kawiarka wykonana została z aluminium. Dzisiejsze kawiarki aluminiowe przygotowane są ze stopu certyfikowanego i zbadanego, więc są bezpieczne dla zdrowia. Nie należy jednak myć takich kawiarek środkami chemicznymi, ponieważ wtedy mogą wydzielić się niebezpieczne związki, stalowych rownież nie należy traktować chemią. Wszystko zależy jakie aluminium kupimy, jeżeli jest to aluminium dobrej firmy o jakiejś już renomie to mamy gwarancję, że jest t dobre aluminium a tańsze kawiarki mogą nie gwarantować nam jakości materiału ale to samo dotyczy również kawiarek stalowych. Dla mnie kawiarka stalowa ladnie się prezentuje ale smak według mnie jest lepszy z aluminium, w stali jednak coś czuję-to oczywiście moje zdanie na temat kawiarek.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: expel » sob 01 cze 2013, 13:33

Ja również posiadam aluminiową, ba nawet dwie. I szczerze polecam.

mapa295
Posty: 4
Rejestracja: pt 28 cze 2013, 22:53
Sprzęt: G.A.T Valentina

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: mapa295 » pt 28 cze 2013, 22:58

Po przejrzeniu forum zdecydowałam się na zakup aluminiowej G.A.T. Valentiny. Dziś dotarła do mnie przesyłka i okazało się, że mimo włoskiej firmy kawiarka jest "Made in P.R.C". I teraz się zastanawiam, czy to chińskie aluminium jest na pewno bezpieczne. Jak myślicie?

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: daniels1 » ndz 30 cze 2013, 11:19

A jaka jest różnica między chińskim, brazylijskim czy może pakistańskim aluminium, to firma, która jest producentem decyduje o wyborze materiału i kontroluje fabrykę :D

Valentina to prosta i dobrze wykonana kawiarka, wewnątrz nie jest może tak idealnie wykończona jak droższe modele ale jej jakość oceniam dobrze.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aluminiowa, czy stalowa? [Kawiarka]

Postautor: jan_bar » pn 09 wrz 2013, 0:42

Nie wiem skąd to hamletyzowanie: stalowa, czy aluminowa? Czy ktoś w Polsce używa jeszcze garnków alumninowych? Raczej już wszyscy przeszli na stalowe - nie bez powodu. Na Zachodzie przestaje się produkować nawet dezodoranty zawierające aluminium. Zatem jeśli kawiarka to tylko stalowa (ewentualnie ceramiczna), łącznie z sitkiem. Czasem stalowy jest korpus, a sitko aluminowe, więc trzeba uważać. Kto ma aluminową kawiarkę powinien jak najszybciej przezbroić się w trosce o swoje zdrowie. Jeśli producenci nie dostaną sygnału od konsumentów to dalej będą produkować aluminowe kawiarki, aluminium jest teraz bowiem bajecznie tanie. Czajników aluminowych ludzie by nie kupili, więc się ich nie produkuje (jeśli tanie to tylko z plastiku), no a kawiarkę kupią. Czemu?
קפה


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość