Tamping style. Technikalia.

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
pofcio
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 05 gru 2011, 14:44
Sprzęt: La Cimbali vs Elektra 0:1 :o

Tamping style. Technikalia.

Postautor: pofcio » pn 16 lip 2012, 0:23

Wciąż spotykam się z opinią, że po ubiciu kawy w PF, polishing należy wykonywać bez nacisku. Mam z tym problem z dwóch powodów. Po pierwsze dużo lepiej "czuję", czy ubiłem kawę równo wykonując polishing z naciskiem. Po drugie, z logicznego punktu widzenia, nie bardzo dociera do mnie w jaki sposób miałoby to psuć dystrybucję kawy w PFie, co jest głównym argumentem przeciwko takiej praktyce.

Czy ktoś będzie tak miły rozwiać moje dylematy? :)

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: Metiu » pn 16 lip 2012, 13:20

A jakie są efekty w filiżance i jaka jest powtarzalność ? Jeśli jest OK gdy stosujesz swoją technikę, nie ma sensu jej zmieniać. :wink:
Ja też nie rozumiem dlaczego polishing z naciskiem jest gorszy od tego bez. Próbowałem różnych technik, różnic moim odczuciu brak. :roll:
Najważniejsze to moim zdaniem ustawienia młyna, doza i równa dystrybucja, choć niektórzy w ogóle nie rozkładają kawy w filtrze i efekty w filiżance także są dobre.
Ilu baristów, tyle stylów i technik...
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: antonio » pn 16 lip 2012, 13:43

Raz pewien gość (klient Vergnano) powiedział mi z oburzeniem: "Panie, co pan robisz?! Kawy się nie skręca!" ;). Dalej skręcam i naciskam, i jest OK.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: zamek » wt 17 lip 2012, 10:06

Zaraz, zaraz...a ten polishing to nie jest tylko po to by drobinki kawy odczepiły się od tampera?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: antonio » wt 17 lip 2012, 10:36

Możliwe, że tak. W moim przypadku jest to dość nieznaczący gest, mający za zadanie tylko wypoziomowanie powierzchni kawy.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: Metiu » wt 17 lip 2012, 11:20

Oczywiście, że jest tylko po to żeby drobinki kawy zostały "wpasowane" w ciastko. Dlatego nie rozumiem dlaczego polishing przeprowadzony z naciskiem jest gorszy od tego bez. :roll: Wątpię, że tak znikoma ilość drobinek, miała wpływ na ekstrakcję.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: Joanna T. » wt 17 lip 2012, 13:22

Mam wrażenie, że to jeden z najbardziej przecenianych etapów produkcji espresso. W przeciwieństwie do dystrybucji w sitku.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

pofcio
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 05 gru 2011, 14:44
Sprzęt: La Cimbali vs Elektra 0:1 :o

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: pofcio » pn 23 lip 2012, 22:28

Efekty w filiżance są powtarzalne. Powtarzalne na tyle, na ile pozwalają mi ziarenka i sprzęt :) Dozę, dystrybucję i siłę nacisku mam w miarę opanowaną (na tyle, że wyczuję, gdy coś jest nie teges). Ustawienia młynka zmieniam na bieżąco (jeśli parę szotów z rzędu było teges, a jednak wychodziły za krótkie/za długie)

Dla mnie też jest to gest niewiele wnoszący poza upewnieniem się, że kawa jest wypoziomowana, co na pewno ma znaczenie przy równej ekstrakcji. Ale parę lat temu wszyscy pukali w pf, aż ktoś stwierdził (ktoś pamięta kto?), że to jest kompletnie bez sensu i w dodatku szkodzi. Dlatego wolę się upewnić :)

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Tamping style. Technikalia.

Postautor: Attibassi_fan » wt 24 lip 2012, 10:15

Też nie widziałem nigdy różnicy w końcowym efekcie - czyli samej kawie w filiżance... Jednak siła nacisku i inne parametry mają zdecydowanie jakiś rzeczywisty i mocno widoczny wpływ.. to może być na zasadzie już takiego szamańskiego czarowania.. tak że ci co nie wiedzą co jest ważne już są całkiem zagubieni i dorabiają jakąś filozofie do wszystkiego.. A prócz tego każdy ma jakiś swój trochę specyficzny sposób..


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość