Kawa rozpuszczalna

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
iwonka

Kawa rozpuszczalna

Postautor: iwonka » czw 23 cze 2005, 12:35

Witam wszystkich
Mam może dziwne pytania ale jednak spróbuję. Czy kawę rozpuszczalną pije się tylko z ekspresu przelewowego czy z ciśnieniowego też można? Zamierzam kupić ekspres ciśnieniowy ale zastanawiam się czy warto skoro właściwie nie piję kawy z mlekiem tylko rozpuszczalną a czasem parzoną ze sklepu kawowego (smakowa). Sorki jeśli kogoś rozbawiłam :lol: ale wciąż mnie ta sprawa męczy.
Pozdr.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » czw 23 cze 2005, 13:16

:shock: a ile dzisiaj kaw wypiłaś, a może coś jeszcze :wink:

iwonka

Postautor: iwonka » czw 23 cze 2005, 15:11

dzisiaj jeszcze żadnej ale herbatę piłam może mi zaszkodziła :)

Pashkfil

Postautor: Pashkfil » pt 24 cze 2005, 8:32

...a może to była herbatka z prądem :?: :shock:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 25 cze 2005, 17:44

Kawę rozpuszczalną, instant, zalewa się goracą wodą. Nie ma tutaj mowy o żadnym ekspresie, ani ciśnieniowym, ani przelewowym, lecz jedynie o wymieszaniu z wodą proszku. Można takie proszki mieszać w bardzo inteligentnych maszynkach np. Scanomat. Wtedy nawet na powierzchni takiego napoju pojawia się coś w rodzaju pianki, ale zasługuje to jedynie na określenie: szumowiny;) Jestem zdecydowanym wrogiem wszelkich instantów i takich technologicznie wyrafinowanych maszynek do mieszania... przez niektórych perfidnych sprzedawców zwanych ekspresami ciśnieniowymi;)

iwonka

Postautor: iwonka » pn 27 cze 2005, 13:53

Hej!
Dzięki Antonio doczekałam się odpowiedzi sensownej nie wyśmiewającej mnie. Jaką kawę przyrządza się w ekspresach ciśnieniowych a jaką w przelewowych?
PS. Jak nie macie nic do powiedzenia na temat :wink: to lepiej zachowajcie milczenie

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 27 cze 2005, 15:01

W zasadzie kawa powinna byc jak najlepszej jakosci zarowno w cisnieniowych i przelewowych maszynach. Taka kawe o smakowej rownowadze zaparza się w ekspresach cisnieniowych. Wazny jest tutaj stopien zmielenia. W maszynach przelewowych mozna chyba przelewac dowolnej jakosci kawe;) stosuje się tu pewnie inny stopien mielenia i inne kompozycje kaw. Kawa z przelewowych maszyn nie nadaje się raczej dla koneserow. Amatorom takiej kawy zalezy chyba na zaspokojeniu pragnienia, a nie podniebienia. Francuzi, Niemcy i Amerykanie (tudziez spora czesc Polakow) kochaja takie wielkie, rozwodnione kubly (tzw. Drip, Kanchen Kaffee, turecka) i szokujacy jest dla nich widok 25ml espresso;) W przypadku maszyn przelewowych mozna pozwolic sobie na gorsza jakosc kawy. W maszynach cisnieniowych taka gorsza jakosc bylaby bardzo negatywnie odbierana przez koneserow espresso.

Lady Andrzej

rozpuszczalna z mlekiem bez wody

Postautor: Lady Andrzej » wt 26 cze 2007, 20:11

Ostatnio jako alternatywę dla najbardziej prymitywnej rozpuszczalnej z mlekiem zaczęłam pić kawę rozpuszczalną rozpuszczoną wyłącznie w gorącym mleku, bez wody. Zastanawiam się, czy mogę to zgłosić do Urzędu Patentowego, czy ktoś już kiedyś taką kawę wymyślił? A jeśli tak, to kto i jak ją nazwał?

(nie śmiać się - jestem fanem, a nie koneserem kawy :))

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » wt 26 cze 2007, 21:30

Tak, tak, opatentuj ją!
Nazwij ją "puszczalska po polsku mleczna" :lol: (tak się wołało na tę "kawę" u mnie w akademiku).
Może nawet KE uzna ją za produkt regionalny!
:smiech:
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » wt 26 cze 2007, 22:41

Też tak eksperymentowałem a nawet nie dalej, jak dwa dni temu jakąś Gold HiperUltra Nieskę z gorącą wodą rozmięszałem, ale skutek był nieco żenujący, więc wodę wolę ale przegotowaną niż to coś. Jednak kierunek słuszny, skoro chce Ci się szukać i zrobić sobie dobrze ;-)
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » wt 26 cze 2007, 22:47

Może nawet KE uzna ją za produkt regionalny!
oczywiście pod warunkiem, że będzie to MK Cafe albo Pedros, bo jak Nescafe, to już jest produkt regionalny ze Szwajcarii
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » wt 26 cze 2007, 22:58

Czepiasz się Wicie a że mam obecnie fazę czepiania się innych, to przyczepię się do Ciebie ;-) (dokładnie do Twojego postu)
Zobacz. Człowiek szuka a nawet napisała tu BUM w czerep. Ja to co najmniej to bym się obraził. Dlatego będę bronić wsypujących Nieskę do gorącego mleka bo w nich jest nadzieja ;-), albowiem oni pragną zbkiżyć się do Prawdy.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » wt 26 cze 2007, 23:01

Poznajcie Prawdę, a Prawda was wyzwoli... /J 8, 32/
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 27 cze 2007, 21:39

Człowiek szuka a nawet napisała tu BUM w czerep. Ja to co najmniej to bym się obraził. Dlatego będę bronić wsypujących Nieskę do gorącego mleka bo w nich jest nadzieja
O przpraszam, nie mam zamiaru czepiać się nikogo pijącego rozpuszczalną (skoro jakieś 5 lat temu sam to robiłem), choć też nigdy nie odpuszczam szansy na przekonanie kogoś do espresso i espresso based drinks.
Proszę o uprzejme zwrócenie uwagi na to, że mój post nie dotyczył bezpośrednio tego, co napisał(a) Lady Andrzej, ale był kontynuacją uwagi Long Johnniego.
Z należnymi wyrazami Szacunku
Wit
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Lady Andrzej

Postautor: Lady Andrzej » śr 04 lip 2007, 18:47

(...) tego, co napisał(a) Lady Andrzej, ale był kontynuacją uwagi Long Johnniego. (...)
Napisała. Żaden szanujący się pan Andrzej nie podpisałby się Lady.

W powyższą dyskusję nawet nie chce mi się włączać...hm... o co oni tu się kłócą? Aaa, bo rozpuszczalna to syf? I dwadzieścia postów na ten temat? A ja tylko chciałam się dowiedzieć, czy ktoś jeszcze na świecie oprócz mnie pije kawę z samym mlekiem.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości