Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Metiu » czw 26 gru 2013, 11:54

To wszystko kwestia wyczucia sprzętu. Przed strzałem, temperaturę reguluje się zrzucając odpowiednią ilość wody.
Oprócz tego reguluje się presostat, który odpowiada za temperaturę wody w bojlerze - oczywiście presostatu nie ustawia się za każdym razem :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » czw 26 gru 2013, 12:00

Od początku stosowałem w swojej julce metodę flush and go ale dwa dni temu spróbowałem flush and wait i szczerze mówiąc w tym ekspresie chyba lepiej nadaje się ta druga metoda - temperatura podczas zaparzania jest bardziej stabilna, spadki są na poziomie 0,5 stopnia. Jest dużo lepsza powtarzalność w filiżance.
_, w kolejce _

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mmorka » czw 26 gru 2013, 14:49

Ile czekasz?

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » czw 26 gru 2013, 15:09

Czas to pojęcie względne :wink: , bardziej interesuje mnie temperatura na mierniku. Ale mieszczę się w tym czasie z mieleniem, dystrybucją, ubiciem. Ważniejsze jest moim zdaniem to ile wody spuszczę ( do jakiej temperatury zjadę ).
_, w kolejce _

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mikolajcz » czw 26 gru 2013, 16:04

Co do dystrybucji to udało mi się "opracować" metodę poprawy jej równomierności. Jak wsadzam kolbę z sitkiem bezpośrednio pod młynek, to kupka ląduje jak chce, a na końcu robi się taki stożek, że ciężko wyjąć całość, żeby nie rozsypać kawy. Aby temu zapobiec, po nasypaniu ok 2/3 objętości, wyciągam kolbę i wykonuję nią kilka, bardzo delikatnych, okrężnych ruchów, połączonych z kołysaniem. Kawa się ładnie rozsypuje po sitku, wyrównuje praktycznie do poziomu, a przy tym nic się nie zagęszcza, jak przy ostukiwaniu. Następnie dosypuję pozostałą ilość dozy i ponawiam opisane wcześniej ruchy. Po takiej "operacji" kawa jest dalej luźna, ale wypoziomowana - wystarczy tylko docisnąć tamperem.

Tak samo robię - resztę kaway uzupełniam po lekkim otrząśnięciu młynka. Kawę w sitku wyrównuję drewnianym (równym) trzonkiem pędzelka do młynka :D , potem Tamper - i kawa leciu po 5 -6 sek. Teraz ustawiając temperaturę mam już możliwość wpływu na jakość kawy. Ostatnio spróbowałem na temp. 87*C - nie dało się wypić. 92*C - była super.
Tak jak napisał Metiu - trzeba wyczuć sprzęt.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » czw 26 gru 2013, 19:26

Wiadomo, trzeba wyczuć sprzęt ale to zależy od kawy - ja ostatnio oscylują wokół 88 stopni i jest super.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: wasyl » wt 25 lut 2014, 21:32

No tak- wszystko pięknie ale co jeśli sprzęt i kawę masz od jednego dostawcy?
https://www.kawawfirmie.pl/kawawfirmie/index.php
Tutaj okazuje się, że wyśmienite espresso można w 10 s. strzelić. Jakby nie patrzeć 15-20 s. w kieszeni.
caffewasyl.pl już wkrótce


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość