Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: lomax » pt 28 cze 2013, 7:46

wytłumacz mi: "Dopiero jak mi wyjdzie kilka razy pod rząd dobrze ekstrakcja na NPFie to biorę wylewki." - czyli już tylko robisz kawę
i "Musi być 100% wgląd w przebieg ekstrakcji" - tzn. wzrokowy
Tak chodziło mi o wizualny wgląd w to jak kawa przechodzi przez sitko. A co do NPFa to po prostu dotąd kombinuję z ustawieniami młynka (bo doza i ubicie zawsze robię takie samo) aż wychodzi 60/30 bez kanałowania. Wczoraj miałem podobną sytuację jak prometeusz, wsypałem do młynka nową kawę (Izzo Silver) i najpierw kawa tryskała jak woda z kranu -> drobniejsze mielenie i leciała tak jak u prometeusza na filmie (czasowo było niewiele mniej niż 30 sek. ale widać było że leje się tak "niespokojnie" i szybko). Przekręciłem ustawienie na jeszcze drobniejszy przemiał i wyszło troszkę ponad 30 sek ale za to kawa leciała powolutku i była gęsta. Z tego co widzę to można zrobić 60/28 sek. albo 60/32 i objętościowo będzie dobrze i tu i tu ale różnica w ekstrakcji będzie bardzo wyraźna.

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: pytlakos » pt 28 cze 2013, 8:15

Lomax, a jak ustawiłeś jeszcze drobniejsze mielenie i ekstrakcja była spokojniejsza to jak było ze smakiem? Tez się poprawił?

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mikolajcz » pt 28 cze 2013, 9:59

A jak wychodzi Wam crema?
Teraz mam kawę włoską, typowo na cremę „Crema ORO” .Na początku jest ok. smak bardzo dobry i sporo cremy - ale zanim zrobię mleko, crema szybko znika :( (espresso wlewam od razu do filiżanki ) i tak jakby późno już na wzorek. Można coś tam wyrzeźbić jakieś liche jabłuszko. :) ale to nie to co robią inni.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: lomax » pt 28 cze 2013, 11:21

jak ustawiłeś jeszcze drobniejsze mielenie i ekstrakcja była spokojniejsza to jak było ze smakiem? Tez się poprawił?
Taki byłem zaaferowany ustawianiem młynka że kawy najpierw stały w filiżankach, a później poleciały do zlewu. A szkoda bo rzeczywiście mogłem porównać, następnym razem się poprawię :oops:
mikolajcz crema chyba w większości zależy od danej kawy. Mi np wychodzi bardzo ładna na większości kaw a ostatnio na "illy espresso caffe in grani dark roast" była taka mizerna, że jak przelałem z shot glassa kawę do filiżanki to już w zasadzie nie było cremy. A teraz mam Izzo Silver i nawet z tych nieudanych kaw crema się trzymała przez cały czas jak robiłem kawę i ustawiałem młynek (kilka/naście minut). Więc chyba to głównie kwestia kawy, ale tak jak mówię - mi wychodzi ładna, chyba że się nie znam i ma być ładniejsza :mrgreen: No i kwestia świeżości: kiedyś miałem takie "odsypki" w słoiku (jak mi się zmieli za dużo to odsypuję) i stwierdziłem że sobie zrobię z tego kawę. Na świeżo kawa wychodziła perfect a jak zrobiłem z tej starej to cremy nie było w ogóle, a kawa była dużo bardziej rzadka od robionej na świeżo :wink:

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mikolajcz » sob 29 cze 2013, 14:23

kiedyś miałem takie "odsypki" w słoiku
:lol: skąd ja to znam ?
Ja taką puszkę nadal mam ale już coraz mniej do nie sypię, staram się aby z młynka leciało w miarę dobrze. Kawa niby świeża, termin ważności koniec 2015r (ale czy to prawda? :( ). Na szczęście się kończy i mam zamiar już kupić inną - a może Izzo Silver :lol: jest w takiej samej cenie (1 kg - 98zł).

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: lomax » sob 29 cze 2013, 15:10

mikolajcz polecam Pellini Classico. Nie dość, że tania (50 zł/kg), dobrze wypada samo espresso jak i latte to mam wrażenie, że jest bardzo "powtarzalna". Raz a dobrze ustawisz sobie młynek i potem możesz z zamkniętymi oczami robić kawę :) Jak do tej pory to chyba najprzyjemniej mi się na niej ćwiczy i zdecydowanie nadaje się na materiał szkoleniowy :szampan:

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mikolajcz » czw 29 sie 2013, 9:14

Niedawno znowu pokusiłem się kupić kawę od Antonia: Gwatelalę i Ariadnę: No niestety, albo już mi smak się wypaczył lub coraz gorzej wykonuję proces parzenia. Gwatemala – ok. (ale spodziewałem się lepszej) natomiast Ariadna … ( w Realu kiedyś kupowałem coś podobnego), być może dlatego, że nie lubię kaw kwaśnych. – tu niestety nie posłodziłem :(

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » czw 29 sie 2013, 9:21

A to pewnie Gwatemala Fraijanes? Wpadnij że swoim sprzętem do mnie :). Co dla kogo znaczy kwaśny, gorzki, delikatny, mocny: to jest bezmiar. Kwasofobia często się wiąże z brakiem cierpliwości ;).

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: mikolajcz » czw 29 sie 2013, 9:57

Witam
Dokładnie taka: Gwatemala Fraijanes data prod. 3 lipca 2013r – ale do niej nie miałbym większych zastrzeżeń ( to jest moja osobista wersja smaku – każdy ma swoją). Natomiast Ariadnę data prod. 11 lipca 2013) – no niestety, mi nie pasuje.
Kiedyś, wcześniej kupowałem Etipię Sidamo i jeszcze coś (nie pamiętam) – chyba były zdecydowanie lepsze, tzn. znowu tu jest kwestia smaku – bardziej mi smakowały.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » czw 29 sie 2013, 10:16

Nietrudno chyba zrozumieć nasze opisy. Ariadna jest na jednym biegunie, Etiopia na drugim.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: cyrus » czw 29 sie 2013, 10:27

Przypominam, że to nie jest wątek o smakach i kwaśności...
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » czw 29 sie 2013, 12:17

Cóż począć, gdy smak zależy od tego, czy espresso powstało w 25 czy w 30 sekund?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: cyrus » czw 29 sie 2013, 14:09

Ale Wy nie piszecie o czasie i objętości, a o kawach i ich smakach... :)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » czw 29 sie 2013, 14:30

A czy to nie jest ze sobą powiązane?

equall
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: sob 05 paź 2013, 8:55
Sprzęt: Zelmer Maestro 13z012 + GRAEF CM 800

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: equall » sob 05 paź 2013, 11:09

Ja u siebie mam 50ml w 25sec albo nic.... czasami nic nie ląduje w filiżance... a zawsze jest błoto lub woda w kolbie
Jest to chyba związane z tym, że mam sitko z jednym otworem na dnie. Wiele kaw poszło do zlewu i aż mi się nie chce wierzyć, że to takie skomplikowane ;)


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość