Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Wyspiarz » sob 24 lis 2012, 10:28

Te 25 ml espresso to w miarce ma być z cremą czy sama kawa 25ml? :D

Może ktoś podać filmik poprawnego zaparzania na YT? Przeglądając na każdym inaczej wyglądają czasy.

Moje z wczoraj :)

http://www.youtube.com/watch?v=IscifaC0 ... e=youtu.be

Pzdr.Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: renqien » sob 24 lis 2012, 11:34

I tu właśnie Antonio napisał to, co bardzo ważne. Czas ekstrakcji jest bardzo względny i nie należy traktować go tak dosłownie. Zależy, jaka kawa, jaki ekspres, jaka temperatura itp. Ja ostatnio wypraktykowałem, że do każdej kawy czas ekstrakcji dobieram "na smak" i dla przykładu ConPiacere wychodzi mi najsmaczniejsza przy około 20 sek. ekstrakcji. Ta kawa w moim ekspresie daje przy tym czasie najwięcej migdałów i przyjemny aftertaste, więc nie przejmuję się wytycznymi i robię po swojemu. Ważne, żeby mi smakowało :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » sob 24 lis 2012, 18:34

Hmm, moim zdaniem zamiast ekspresu do kawy masz teraz parowóz. Gdybym widział u siebie takie kłęby pary, zabrałbym się za regulację i przegląd maszyny.
Im wyższa temperatura zaparzania --> tym większa gorycz. Obniż temperaturę zaparzania. Kup też jakieś filiżanki — to bardzo dobrze wpływa na walory kawy. Espresso w szklance po prostu zionie oparami, a po zaparzeniu widać dużo skroplin na ściankach — temperatura strasznie musiała być wysoka.

Brak symetrii wiąże się albo z niesymetrycznym, nierównomiernym dozowaniem, upakowaniem, ubiciem kawy w sitku lub z brakiem symetrii wylewek.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » sob 24 lis 2012, 20:17

Czy to upuszczenie wody trwało tylko tyle co widać na filmie czy upuszczałeś wcześniej? Jeżeli tylko tyle to zdecydowanie za mało. W Silvii musisz robić temperature surfing - wielokrotnie o tym była mowa na forum. Jak opanujesz temperaturę , to wtedy baw się regulacją mielenia. Pamiętaj, że im większa temperatura tym przepływ wody może być szybszy.
_, w kolejce _

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » sob 24 lis 2012, 21:34

Czy nie jest odwrotnie z przepływem?

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » ndz 25 lis 2012, 10:10

Myślałem, że ze wzrostem temperatury maleje lepkość cieczy a tym samym zwiększa prędkość przepływu :wink:
_, w kolejce _

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » ndz 25 lis 2012, 11:12

Tego nie wiem :). Możliwe, że tak. W książce pod redakcją Illy'ego o włoskim espresso podany jest wzór na opór hydrauliczny coffee cake'a. Jest proporcjonalny do temperatury zaparzania.

Dodo
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 68
Rejestracja: sob 05 mar 2011, 19:55
Sprzęt: Ascaso FUN, i-mini i-1
Lokalizacja: Krzeszowice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Dodo » ndz 25 lis 2012, 13:42

Chyba większe znaczenie od lepkości cieczy ma to że im wyższa temperatura ciastka kawowego tym szybciej zaczyna "puchnąć" i wydobywać się substancje zamknięte w środku. Takie moje osobiste odczucia.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Maciej1 » ndz 25 lis 2012, 17:05

Sami widzicie, że espresso to nie tylko 25 ml napoju, to cała masa skomplikowanych zależności. Ważne żeby smakowało :wink:
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: kawcio » wt 27 lis 2012, 10:02

Dodam jeszcze jedną:
...Im wyższa temperatura zaparzania --> tym większa gorycz. Obniż temperaturę zaparzania. ....
Tu się zgodzę jeśli mówimy o średnio-ciemnym paleniu, powiedzmy w stylu włoskim.
Jasne mieszanki espresso przy podwyższonej temperaturze będą miały skłonność do wzmocnienia 'astringency' (nie wiem jak to po naszemu określić) ale efekt jest taki, że wzmacniany jest kwas w nieporządanym kierunku wytrawności, wykręcającej język.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: antonio » wt 27 lis 2012, 11:17

Cierpkość...

Marcin_sd
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 19:30
Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Marcin_sd » wt 04 gru 2012, 13:28

http://www.youtube.com/watch?v=vZF6u6oo ... e=youtu.be

Koledzy podpowiedzcie co nie tak. Sprzęt Ascaso Basic, Graef cm80, ziarno Mesta Oro bar, palona wrzesień 2012, z cafesilesia.pl, podwójne sitko oczywiście, niby 25 sek jest, crema blada. Mysiego ogonka tez brak :x .smak -> trochę goryczy i z pewnością coś nie tak. Temperatura? Flush zawsze długi, ale może jednak za wysoko? Doza, ok 14 g. Próbowałem +/- 1 g. Efekt podobny.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Metiu » wt 04 gru 2012, 13:44

Skróć flush, popraw dystrybucję kawy w sitku. Jak to nic nie da, spróbuj uzyskać ten sam czas przy innym ustawieniu tzn. przy większej ilości kawy miel grubiej, lub zmiel miałko i jednocześnie zmniejsz dystrybucję (raczej ta pierwsza opcja jest bardziej prawdopodobna). Widać kanały na ciastku po ekstrakcji ?
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: kawcio » wt 04 gru 2012, 13:46

Przemiał zły - za gruby, zbyt niska doza, trochę za słabe ubicie (może) i ewentualnie jeszcze kilka innych czynników.
Kanały na pewno są.
Nagraj najlepiej wszystko łącznie ze swoją dystrybucją.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Marcin_sd
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 19:30
Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80

Re: Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: Marcin_sd » wt 04 gru 2012, 14:06

Tak, kanałowanie niestety było, aczkolwiek dwa strzały wczorajsze, kanałowania brak. Ładne suche ciacho. (Ale fakt ze grubsze mielenie mocniejsze ubicie) co do grubości przemiału powiem szczerze ze już mielę na 2. Nie wiem czy nie przyda się jeszcze tuning młynka, jakaś dodatkowa podkłada. co do ubicia, w załączonym filmiku, ubicie delikatne. Co do dozy hm, dziwne ze mało, no spróbuję z większą ilością. Jutro postaram się coś wrzucić.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości