Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Jakim cudem 25ml w 25-30 sekund?

Postautor: dopeman » czw 01 wrz 2005, 12:30

przegladajac calosc forum doczytalem ze espresso czyli ok 25ml ekstraktu powstaje w wyniku ok.25-30 sekund parzenia. Czy mozecie mi powiedziec czy przez ten caly czas leci do filizanki ciemnobrazowy strumien kawy? U mnie w 25 sekund to napelnia się filizanka oklo 60-70ml (z dwoch otworow na raz nie mam przelacznika na 1 lub 2 filizanki) i zastanawia mnie jakim cudem dzieje się tak ze w 25 sekund napelnia się tylko 25ml... mam rowente adagio, kawa kimbo decafeinato mielona.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 01 wrz 2005, 12:34

Odpowiedź jest prosta, wielokrotnie było wałkowane :)
Strumień kawy leci ci za szybko po prostu - ma "ciurkać" ale nie kapać... Czyli kawa jest nieodpowiednio zmielona - ale powiedzmy że w tym przypadku jest dobrze zmielona (kimbo), więc pozostaje moim zdaniem drugi warunek - za słabo ubita...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 01 wrz 2005, 12:42

no wlasnie zakladam ze milona i dobrej firmy bedzie odpowiednio przygotowana do uzycia. czyli proponujesz ubic czyms solidnie zanim wkrece do ekspresu? a moze chodzi o ilosc tej kawy?
no i ten strumien u mnie ciemny i esencjonalny jest przez pierwsze 10sekund pozniej robi się kremowy...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 01 wrz 2005, 12:43

jeszcze doda, ze kawa nabiera posmaku goryczki i domyslalm się ze to przez zbyt dlugie przepuszczanie wody..

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 01 wrz 2005, 12:55

Ilość kawy oczywiście jest też ważna, ale zakładam, że wsypujesz standardowo - około jednej "miarki".
A co do ubicia - to nie ubijasz jej niczym przed założeniem kolby???
Goryczka może byćp spowodowana zbyt długim przelewaniem wody...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 01 wrz 2005, 12:56

aaa.... sitko? - zwane przez niektórych koszyczkiem - masz na 1 filiżankę?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 01 wrz 2005, 13:16

dzieki za odp.
a wiec tak u mnie miarka jest mala (okolo jedna lyzeczka z gorka) wiec sypie dwie, ubijam to denkiem od miarki - staram się dosc mocno, ale napewno nie wystarczajaco i zakladam do ekspresu, adagio ma regulowane takimi zabkami moc docisku filtra w ekspresie i obkrecam ta raczke do oporu ile się da aby najmocniej docisnac kawe. no i efekty sa takie jak napisalem wyzej. filtr jest standardowy, ma dwa wyjscia na strumien anparu - wiec pewno jest przygotowany na dwie espresso.
bede wdzieczny za dodatkowa pomoc.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 01 wrz 2005, 13:25

filtr to filtr (sitko) a wyjścia na filiżanki to kolba... to dwie rózne rzeczy.

Jak jest zbudowana kolba? tzn czy ma 2 niezależne otwory czy jeden otwór do którego zlewa się cała zaparzana kawa z sitka (filtra)?

Ja bym jednak stawiał na ubicie kawy - kup porządny ubijak (niekoniecznie z drewnianą rączką za 200 zł czy z manometrem za 500 zł :D ) - może być zwykły za kilka zł - każdy będzie lepszy od denka miarki :mrgreen:
Chodzi o to aby ubijać równo całą powierzchnie kawy równocześnie....

A o sitko to chodziło mi - jakie masz - duże czy małe - tzn na jedną porcję kawy czy na 2 porcje...?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 01 wrz 2005, 13:42

po zdjeciu dolnej czesci kolby (pod sitkiem) sa dwa otwory (takie jakby jajowate wezyki gumowe) z ktorych kawa wycieka do dwoch otworow w kolbie - czyli dwoch wylotow do dwoch filizanek z ktorych kawa plynie jednoczesine (nie mam zadnych przelacznikow)

ubijak w takim razie bedzie stanowil kolejny zakup :D poki co postaram się ubic czyms o rownej powierzchni mieszczacej się w filtrze, zobaczymy czy bedzie jakas odczuwalna roznica.

jakie mam sitko trudno mi okreslic bo innych sitek nie widzialem, ale wielkosciowo odpowiada chyba 90% sitek w ekspresach AGD - rzekl bym wielkosc standardowa, bez ubijania zmieszcza się tam dwie miarki (dwie lyzeczki od herbaty z gorka)

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » czw 01 wrz 2005, 13:58

dopeman:
pisałem Ci, że kawę musisz ubić tamperem, patrz : http://www.wholelattelove.com/tampers.cfm
a nie denkiem od miarki (chyba że jest zmielona na pył to nie musisz ubijać niczym a i tak woda się nie przeciśnie przez kawę bo zatkają się dziurki w sitku)
buki :
tam nie ma różnych sitek, taki patent Rowenty, nie będę objaśniał bo nie ma sensu,
Zawsze trzeba sobie zdawać sprawę, że nie można wymagać od sprzętu za 100 EUR funkcjonalności i rozwiązań technologicznych jak w tym za 1000 EUR.

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » czw 01 wrz 2005, 14:00

No to może ja :)

Też mam Rowentę Adagio i obstawiam jednak, że problemem jest grubość mielenia. W domu używam kawę, którą mielę sobie w pracy w młynku żarnowym. Ustawienie mielenia jest takie, że na ekspresie profesjonalnym (Astoria) ekstrakcja trwa owe 25 - 30 sekund. W domu na Rowencie czas jest zbliżony, wychodzi ładna crema. Jeśli chodzi o ubijanie kawy, to moim zdaniem w Rowencie wystarcza siła, którą uzyskuje się "dokręcając" kolbę do oporu. Sitko w tej kolbie jest uniwersalne na 1 i 2 porcje, właśnie przez to, że kolba jakby "wkręca się" w grupę.

To tyle.

Pozdrawiam.

EDIT.
Moim skromnym zdaniem kawy mielone, które nawet są opisane jako przeznaczone do espresso, mają jednak zbyt gruby stopień mielenia.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 01 wrz 2005, 14:18

Czyli nie ma to jak samemu mielić :mrgreen: !
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 01 wrz 2005, 14:21

zaraz ide parzyc kawe ubije ja denkiem wysokiej szklanki - idealnie pasuje :D tampera chwilowo nie posiadam ;)

grubosc mielenia moze byc, bo ta mieszanka jest oznaczona rowniez symbolem moka. ale szczerze to nie znalazlem zadnej oznaczonej symbolem tylko ekspresu cisnieniowego...

teraz bardzo wazne, a nikt jeszcze tego nie podjal.... czy pod pojeciem ekstrakcji rozumiec czas w ktorym leci do filizanki ciemno brazowy napar i jego barwa się nie zmienia nie rozjasnia? czy tez pd koniec ekstrakcji moze leciec nieco jasniejsza kawa zblizona kolorem do cremy na jej powierzchni. darek jak jest u ciebie uzywajac tej idealnie zmielonej kawy?

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » czw 01 wrz 2005, 14:21

Ano tak :) Przypomnę tylko jeszcze, że przy określonym stopniu zmielenia kawy, czas parzenia może się zmieniać zależnie np. od wilgotności powietrza. Z tego co zauważyłem również kawa zwietrzała szybciej "przepuszcza" wodę.

Pozdrawiam.

EDIT.

Jako czas ekstrakcji rozumiem czas od momentu włączenia pompy do chwili wypełnienia dwóch miarek po 30 ml każda. Bo trzeba też pamietać, że stopień mielenia ustawiamy albo na pojedyńczą porcję, albo na podwójną. Przy stałym stopniu mielenia nie będziemy mieli 25-30 i przy pojedyńczym espresso i przy podwójnym. Albo albo... Jeśli chodzi o kolor cremy to ostatnie "ciurknięcia" :) sa nieco jaśniejsze tworząc delikatne zakola na przemian z cremą orzechową.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » czw 01 wrz 2005, 14:33

Darek :
Tylko moim zdaniem porcję 7-8g Adagio sama nie dociśnie nawet dokręcając kolbę na maksa.
Też b. często zaznaczałem, żę kawy mielone z takim samym oznaczeniem (espresso) bywają b. różne.
Czy Ty też robisz takie espresso 25ml ?
Dlaczego nigdy nie zabrałeś głosu przy pytaniach dot. podobnych ekspresów ?
Jeszcze jedno jeśli można, jesteś przywiązany do jednej marki kawy, gatunku czy też nie bo nigdy nie bierzesz udziału w tych tematach ?
Pozdrawiam.
P.S. Oczywiście nie musisz odpowiadać na "dodatkowe pytania".


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości