Gatunki kaw (single origin)

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
juji
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: śr 17 paź 2007, 16:39

Gatunki kaw (single origin)

Postautor: juji » pt 26 paź 2007, 15:22

Szukałem długo i znalazłem tylko jeden temat o kawach jednogatunkowy, znacznie więcej jest tematów o mieszankach, a że ja wolę jednogatunkowe (lubię wiedzieć co piję, a i taniej jest) dlatego stwierdziłem, że otworzę ten temat. Jestem początkującym kawoszem, dopiero zaczynam wędrówkę po gatunkach kawy. W tej chwili w swoich zasobach mam Arabice Sidamo (Etiopia). I muszę powiedzieć, że mile się rozczarowałem. Nie lubię kaw kwaśnych, znaczy nie wracam do kawiarni gdzie takową piłem. Natomiast tutaj kwaskowatość nie przeszkadza tak jak tam. Jest takim podkreśleniem, nie burzy reszty odczuwalnych smaków. Wyraźnie odczuwana w momencie połykania kawy. Zapewne taka różnica jest spowodowana świeżością kawy. W kawiarniach na pewno nie są to kawy palone 24 godziny przed spożyciem. Chociaż muszę powiedzieć że 3 dni po paleniu kawa smakuje mi bardziej niż w dniu palenia. Jak spróbuję następnych gatunków to napiszę. Was też proszę o to, bo kiedyś jak chciałem jakiś informacji o gatunkach to były tylko posty na temat mieszanek.

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: skarbimirek » pt 03 lut 2012, 12:18

Witam,
A ja przy okazji tego wątku chciałbym tylko zapytać o jedną rzecz.
czy kawy jednogatunkowe w porównaniu z mieszankami na prawdę wypadają tak słabo w parzeniu w ekspresie wysokociśnieniowym ?
Czy z mocno palonej jednogatunkowej arabiki nie sposób przyrządzić pyszne espresso?
Jak to jest? Kupując ekspres jesteśmy skazani na kupowanie tylko i wyłącznie mieszanek?
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam;)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: Jogi » pt 03 lut 2012, 12:23

O jejku. Pół forum jest o tym. Dla niektórych naprawdę pyszne espresso jest tylko z jednogatunkowych. :D
Mocno palona jednogatunkowa arabika :?: :?: :!: :!: :!: Wypluj te słowa, tfu, tfu, tfu... :lol:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: renqien » pt 03 lut 2012, 12:42

Specem nie jestem, ale napiszę prawdę uniwersalną. Zależy, co komu smakuje ;) Ja na ten przykład lubię mieszanki, ale tylko arabik. Nie pasuje mi robusta, psuje mi smak. Inni uwielbiają dodatek robusty, bo poprawia cremę i nieco "słodzi" napar. Mamy wolność i demokrację, każdy pije, co mu się najbardziej podoba. Lubię też single, szczególnie afrykańskie. Ludzie marudzą, że są kwaśne, a mnie to pasuje. Na moje podniebienie lekka kwaskowość kawy jest przyjemna. Może dlatego, że palę i zapewne mam nieco przytępiony smak.

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: skarbimirek » pt 03 lut 2012, 12:44

tfu, tfu, miałem na myśli ciemno palona :D .gdzieś obiło mi się o ucho że ciemno palone jednogatunkowe arabiki lepiej nadają się do ekspresu niż jasno palone..hmm Kolejne słowa do wyplucia?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: Jogi » pt 03 lut 2012, 13:05

Tak. Tfu, bo ciemno. Ale jak napisał renqien, każdemu co innego pasuje i dla każdego co innego jest ciemne. Ale ciemne w znaczeniu już za mocno spalone, to takie podobne do Izzo i południowowłoskich kaw. Nie muszą wcale być mocno palone, żeby nadawać się do espresso. Trzeba tylko dobrać najlepsze dla siebie. Ale mieszanki bywają jeszcze lepsze. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: profik » pt 03 lut 2012, 14:09

W czym przeszkadza kolor ziarenek by wrzucić je do młynka i zaparzyć wg uznania? W niczym!
Wszak każdy parzy jak zechce. To, że jasne, wcale nie oznacza, że w dripie najlepsze... Kiedyś jasną etiopię wrzuciłem do mojej reneki... ahh... Co bym dał za powrót do tego doznania. :) Generalnie przyjęło się, że ciemniej palone bardziej nadają się do ekspreu. Z czym trzeba się zgodzić. Dodatek robusty sprawia, że mieszanka staje się łatwiejsza w zaparzaniu.

Czy single lepsze czy gorsze w ekspresie w porównaniu z mieszankami czy to czystych arabik, czy z domieszką robusty, to pytanie do naszych podniebień. Wszak to dla nich parzymy. :)

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: Crom » sob 23 lut 2013, 10:21

Ja mam za sobą próbę z Kenya AA + Kaugamoni oraz Guatemalą Antigua i jestem zachwycony tą ostatnią odmianą, wszystkie smaki wydają się w niej tak jakoś harmonijnie pasować, lepiej niż w mieszankach. Na pewno będę testować kolejne single.

Mam pytanie do Was: czy znacie jakieś sprawdzone sklepy sprzedające ŚWIEŻĄ kawę ziarnistą typu single ew. kawę którą wypalają dopiero po zakupie (prosiłbym o link do sklepu).
Znam Świeżopalona i CafeGaleria, która zbiera oferty od różnych palarni.
Ostatnio zmieniony sob 23 lut 2013, 20:44 przez Crom, łącznie zmieniany 1 raz.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: antonio » sob 23 lut 2013, 10:54

Toż przecież wszystkie polskie palarnie oferują ziarna single-origin.

To nonsens z tym paleniem dopiero po zakupie... chyba, że palarnia będzie miała piecyk na 500g-1kg — Ciebie interesują przecież 100g porcje, prawda? ;) Jeśli w palarni stoi jakiś konkretny piec, to pali się w tym piecu konkretną ilość kawy. Jeśli zaś zamówisz 10 próbek po 100g, to jak sobie wyobrażasz sprzedaż tego, co zostanie ludziom, którzy domagają się ultra-świeżej kawy? Gabaryty pieca i jego wsad mają spore znaczenie. Duży piec oznacza zwykle komfort i lepszą jakość... 5kg w palarni kawy to minimum.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gatunki kaw (single origin)

Postautor: daniels1 » pn 25 lut 2013, 15:05

Są palarnie, które mają takie małe "piecyczki" np. 1kg ale to chyba nie wpływa na jakość wypalonej kawy. Jeżeli osoba wypalająca zna się na tym co robi i robi to z sercem to na takim piecu również można wypalić coś fajnego. Mały piec wymaga częstszego wypalania ale według mnie ma to swoje plusy, kawa nie czeka długo na klienta tylko jest częściej wypalana i jest świeża.
Pozdrawiam
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość