Kawa - Data Palenia a Świeżość

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: antonio » sob 31 sty 2015, 19:06

Dobre ziarno, jasno palone jest najlepsze w ciągu max. 3 miesięcy... Ważniejszy jest tu sposób palenia, a nie jakość ziaren.

Kawa przez Ciebie wspomniana jest ciemno palona i ma sporo robusty (czy aby na pewno 25%?) Wcale nie zawiera jakichś szczególnie dobrych ziaren. Ot, prosta kawa. Sądzę, że dlatego jest niezła po kilku miesiącach... Ale tylko dla Ciebie :).

Pamiętam te włoskie produkty. Czasami zdarzało się nam trzymać je dłużej na własne potrzeby. Po pół roku było to już wyraźnie gorsze. Sam nie miałbym odwagi sprzedawać dziś kaw, które paliłem w ubiegłym roku latem. Kto Ci to sprzedał? ;)

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: arni978 » ndz 01 lut 2015, 0:02

Ja nie kupiłbym kawy półrocznej.Zrobiłem duży zapas kawy i tak wyszło że leżała u mnie przez kilka miesięcy.Z włoskich kaw jak do tej pory najlepsza dla mnie jest New York Extra.Choć jak kończyłem ją to tak jakby straciła na smaku.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: Crom » ndz 01 lut 2015, 14:12

jednak nie ma jak świeża, skoro w tej samej cenie mamy kawę tygodniową i półroczną to jaki sens brać starocie.

majkel27
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: pt 12 gru 2014, 0:14
Sprzęt: moka

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: majkel27 » wt 24 lut 2015, 18:57

Kupiłem dziś kawę w palarni, data palenia - wczoraj. Pani obsługująca mówiła, że można od razu sypać do młynka, od razu nadaje się do spożycia, a czytałem gdzieś, że najlepiej tydzień odczekać. To jak w końcu to jest?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: piomic » wt 24 lut 2015, 19:35

Można od razu, ale zwykle po kilku dniach jest lepsza. Po ilu to różnie, zależy od kawy.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: Oskar1 » śr 25 lut 2015, 9:51

Nie lepsza - inna. Bardziej zrównoważona i stabilna bo pozbywa się dwutlenku węgla i najbardziej lotnych aromatów. Ale są tacy którzy twierdzą że kawa trzy dni po paleniu już jest stara (to oczywiście amerykanie... ;-) )
majkel27: nie musisz czekać - spróbuj czy taka świeża Ci pasuje, jeśli nie to zmiel ją i zostaw na parę minut zmieloną bo wtedy wietrzeje szybciej i dopiero do ekspresu. Choć lepiej zostawić w paczce - nie wiem jak aromaty reagują między sobą w tym czasie, ale pewnie też ma to wpływ na jej profil.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: ded » śr 25 lut 2015, 10:49

Gdzieś czytałem, że wiele palarni codziennie ma kawę paloną wczoraj :P Ja staram się kupować kawę, która w momencie kończenia się ziaren nie jest starsza niż 3 miesiące.

majkel27
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: pt 12 gru 2014, 0:14
Sprzęt: moka

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: majkel27 » śr 25 lut 2015, 20:37

Niestety świeże palenie to nie wszystko. Prawdopodobnie mają kiepskie ziarna, bo kawa jest bardzo słaba...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: antonio » śr 25 lut 2015, 20:40

Wtedy właśnie świeżość ma kapitalne znaczenie ;).

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: jan_bar » pt 27 lut 2015, 20:38

Można od razu, ale zwykle po kilku dniach jest lepsza. Po ilu to różnie, zależy od kawy.
Z moich obserwacji (dotyczy to tylko kaw etiopskich) wynika, że optimum jakości ziaren wypada między 3 a 8 dniem po wypaleniu. Ale każda kawa nadaje się do wypicia już następnego dnia po wypaleniu.
קפה

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: antonio » pt 27 lut 2015, 21:35

Nadaje się do wypicia także po paru latach ;).

majkel27
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: pt 12 gru 2014, 0:14
Sprzęt: moka

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: majkel27 » pt 27 mar 2015, 11:49

Muszę sprostować - ziarna jednak wcale nie były takie złe, kawa dopiero tydzień po wypaleniu nabrała właściwego smaku!!!

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Kawa - Data Palenia a Świeżość

Postautor: daniels1 » pn 30 mar 2015, 10:30

Już prawie palarnie powieszono, chociaż sprzedająca kawę mogła uprzedzić, że taka świeża kawa zmienia się z czasem.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości