Jaka woda?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
ahimsa
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 19 gru 2006, 0:08
Lokalizacja: Wałbrzych

Jaka woda?

Postautor: ahimsa » ndz 31 gru 2006, 15:14

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Classica i pierwsze próby mam za sobą, smak kawy jak i eksperymenty cieszą mnie coraz bardziej :D Ostatnio zastanwiam się nad kwestią wody. U nas na wsi czyli w Wałbrzychu woda jest raczej twarda i wcześniej czy później zapewne zrobi swoje w moim ekspresie. Pytania moje brzmią:
1. Czy wlewacie do ekspresu czystą kranówę
2. Czy warto zastosowac filtr do wody, ewentualnie jaki
3. Czy wodę przegotowywac i wystudzac
4. Czy można używac wód źródlanych (nie mineralizowanych) jakich?
Proszę o podpowiedzi

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » ndz 31 gru 2006, 17:19

Ja mam bardzo dobrą kranówkę w kranie, więc wlewam. Nic nie kombinuję, czysta zimna woda.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » ndz 31 gru 2006, 17:43

U Mnie w mieście jest świetna woda ale niestety wysoce zmineralizowana,twarda i świetnie ,i szybko odkłada się kamień. Z tegoż to powodu wlewam do zbiornika następujące wody mineralne :
Żywiec Kryształ i Zdrój ok.120 i 175mg /mineralizacji/
Z Lidla 214mg ( jest jeszcze w identycznych butlach pow.400mg.)
Z Biedronki sporadycznie 217mg
Wszystkie ww. w butlach 5 litrowych.

Im mniejszy stopień mineralizacji tym lepiej dla ekspresu - mniej kamienia.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

grzola

Postautor: grzola » pn 01 sty 2007, 20:29

Ja się pławię w luksusach, mam wodę zmiękczoną i po odwróconej osmozie - takie ustrojostwo zamontował mój mąż, który na wodzie się zna jak małol kto.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » wt 02 sty 2007, 8:26

Czajniczek brita z wymiennymi filtrami (matrix czy jakoś tak?)

Osmoza pewno najlepsza, ale to chyba spory jednorazowy wydatek.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » wt 02 sty 2007, 14:51

Maxtra :)
Nie jest to jakaś rewelacja, ale swoje robi - widać szczególnie, oceniając klarownośc (i smak) herbaty zaparzonej na zwyklej i na przefiltrowanej wodzie, a także znacznie wolniejszy, niż przy niefiltrowanej wodzie proces powstawania kamienia w czajniku elektr.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 02 sty 2007, 15:11

Osmoza pewno najlepsza, ale to chyba spory jednorazowy wydatek.
Eeee, minęły już czasy, kiedy to domokrążcy sprzedawali takie urzadzenia za kilka tys. Ja teraz za osmozę, z mineralizatorem (ekspres oczywiscie podłączony jest przed nim), z podwójną wylewką i wielkim zbiornikiem, zapłaciłem... 380zl. Urządzienie oczywiscie nowe i z dwoma kompletami filtrów. Tak więc nie jest to chyba jakiś wielki koszt, w kontekście zalet takich jak czyściutka woda i zero kamienia.
____________________

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » wt 02 sty 2007, 15:36

... za osmozę, z mineralizatorem (ekspres oczywiscie podłączony jest przed nim),...
Woda do ekspresu po RO nie jest mineralizowana?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » wt 02 sty 2007, 15:41

Mariusz: wow :shock: To ja się widać zatrzymałem na etapie filtrów sprzedawanych przez domokrążców... 380zł brzmi nieźle! A koszty amortyzacyjne, coś trzeba wymieniać, konserwować? i ile to kosztuje?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 02 sty 2007, 16:07

Eksploatacja, to nie są duże pieniądze.
Wychodzi poniżej 10 zł na miesiąc.

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 02 sty 2007, 16:37

No wlasnie, APG na pewno moze powiedziec znacznie wiecej na ten temat, TO PRZEZ NIEGO :) ja tez takowy posiadam, ale za duzo to ja o nim nie wiem :) Przedtem tez bylem przekonany o cenach rzędu kilku tysięcy, ale widac to szaleństwo się juz skonczylo i ceny są juz normalne.
____________________

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » wt 02 sty 2007, 17:00

Ale serio nie mineralizujecie po RO?

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 02 sty 2007, 17:42

Ale serio nie mineralizujecie po RO?
Ja nie. Przeciez wszedzie piszą, żeby woda do ekspresu jak najmniej mineralizowana była...
____________________

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 02 sty 2007, 18:42

Ale serio nie mineralizujecie po RO?
Ja mam mineralizator i mineralizuję, choć uważam, że nie jest to konieczne. Dawałem już też dwa mineralizatory w szereg i badałem twardość wody przed i po mineralizacji. Jest śladowa, a wyniki bardzo zbliżone. W każdym razie (z własnego doświadczenia) woda mineralizowana po psmozie nie ma negatywnego wpływu na ekspres jeśli chodzi o kamień.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » wt 02 sty 2007, 18:45

...badałem twardość wody przed i po mineralizacji. Jest śladowa, a wyniki bardzo zbliżone.
Czy mógłbyś podać jakie były te wyniki?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość