Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
zanetto
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 06 gru 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia Classic, młynka na razie brak...

Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: zanetto » czw 06 gru 2012, 21:33

Witam. Właśnie stałem się posiadaczem Gaggi Classic, ale młynek sprawię sobie dopiero w przyszłym roku... Potrzebuję Waszej pomocy - gdzie w W-wie mogę zmielić kawę (a może również kupić)? Dzięki!

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: renqien » czw 06 gru 2012, 22:39

A nie lepiej od razu zamówić zmieloną w jednym z forumowych sklepów? Jest tu kilku przedstawicieli sklepów internetowych, sprawdzonych i dobrych, w każdym z nich możesz od razu poprosić o zmielenie pod ekspres. Jak dać zarobić, to swoim ;)

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: ded » czw 06 gru 2012, 23:02

Zanetto, złą kolejność zakupów wybrałeś :P Na szczęście do "przyszłego roku" już nie długo. Skombinuj sobie jakiś ręczny młyn za kilkanaście zł. Lepsze to niż nic.

zanetto
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 06 gru 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia Classic, młynka na razie brak...

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: zanetto » pt 07 gru 2012, 11:50

Dobry pomysł, mogę poprpsić o zmielenie w jednym ze sklepów on-line - ale nie wiem kto jest tutaj przedstawicielem. Doradzicie ze 2-3 sklepy? Dzięki!

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: cyrus » pt 07 gru 2012, 12:38

Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

zanetto
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 06 gru 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia Classic, młynka na razie brak...

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: zanetto » pt 07 gru 2012, 13:08

Dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: Wyspiarz » pt 07 gru 2012, 14:49

Trochę bez sensu taka akcja.... co kawa to inne mielenie, przy innej dozie, ilości, sitku itp. NIE DA SIĘ uniwersalnie zmielić kawy do espresso, bo za dużo zmiennych jest, coś co może być idealne dla twojej GAGGI, twojego sitka itp, może ni jak nie wyjść na innym ekspresie. A jak ci zmielą 1kg i będzie za drobno/grubo to masz 1kg w plecy :). Pominę już fakt, że zaraz zwietrzeje :)


pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

zanetto
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 06 gru 2012, 20:53
Sprzęt: Gaggia Classic, młynka na razie brak...

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: zanetto » pn 10 gru 2012, 11:44

Dlatego myślałem o tym, ab pójść do sklepu z dobrą kawą i młynkiem - i kupić kilka razy po 100g, prosząc aby zmielili za każdym razem inaczej (notatki), aby choć tymczasowo nie stał w miejscu, ale starał się robić lepszą kawę z mojej Gaggi.

aniakofi
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 28 wrz 2012, 16:50
Sprzęt: Linea AV-2 + Compak K9 + Vario Home + zabawki Hario

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: aniakofi » pn 10 gru 2012, 17:44

Zależy jaką chcesz kawę. Speciality czy komercyjną. Jak speciality to w palarni (w Warszawie tylko Kofi Brand i Java Coffee Company), albo w kawiarni, która pracuje na kawie speciality. Jest kilka. Jak wystarczy Ci komercyjna.. kurcze to chyba wszędzie ;)

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: mala herba » wt 11 gru 2012, 16:21

Aniakofi, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Znaczy, że w Warszawie są tylko 2 palarnie, które mają młyn?? Zmielą ją dobrze nie tylko w palarni, ale też w sklepach.

Zanetto: Jaki desperat Ci będzie mielił po 100g ?:) 20 dkg to standardowa ilość dla której uruchamia się młyn, a kawa szybko wietrzeje... Chyba w Tchibo można zakupić minimum 15dkg, a młyny tam mają dobre - pytanie tylko czy skołowane panie tyrające tam przez 12 godz na dobę będą w stanie prawidłowo ich użyć. Zrobiłeś błąd - najpierw kupuje się młynek. Przy dobrym przemiale świetną kawę zaparzysz sobie nawet w kubku.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

aniakofi
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 28 wrz 2012, 16:50
Sprzęt: Linea AV-2 + Compak K9 + Vario Home + zabawki Hario

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: aniakofi » śr 12 gru 2012, 13:57

@mala herba, nie wprowadzam nikogo w błąd. Akurat rynek kawy trochę znam.

Kawę speciality mają w Warszawie tylko dwie palarnie. Jest oczywiście wiele palarni w Warszawie i wiele sklepów i wielu dystrybutorów z kawami komercyjnymi, ale jest różnica czy chcesz mieć jakość speciality, czy wystarczy ci kawa komercyjna.

PS Kawę speciality można też kupić w kawiarniach, które pracują na kawach speciality i tam też można ją zmielić.

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: mala herba » czw 13 gru 2012, 13:19

Bardzo spójna i logiczna odpowiedź. Z ciekawości spytam - co sprawia, że kawa jest "speciality" i nie jest "komercyjna"? Słyszałem o różnych zabawkach typu BIO, FairTrade, USDAC, ISOxxx, włoski standard espresso INEI chyba, jak coś pomyliłem to przepraszam, ale o "speciality" jeszcze nie słyszałem. Jeżeli kawa "speciality" to single od jednego producenta, tj. jednej plantacji ze ściśle określonymi parametrami "chowu", to sam pójdę do wymienionych przez Ciebie palarni.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Odp: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: ignacy » czw 13 gru 2012, 17:09

http://1c4t.blogspot.com/2012/02/specia ... kosci.html

Tutaj masz odpowiedź na swoje pytanie ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

aniakofi
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 28 wrz 2012, 16:50
Sprzęt: Linea AV-2 + Compak K9 + Vario Home + zabawki Hario

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: aniakofi » czw 13 gru 2012, 17:17

W skrócie chodzi o jakość surowca. Są międzynarodowe standardy oceny kaw jakościowych. Przede wszystkim istotna jest ilość i rodzaj defektów. Potem ocenia się czystość smaku i słodycz (kluczowe wyznaczniki w ocenie sensorycznej kaw najwyższej jakości) oraz kwaskowatość, body, smak, aftertaste, balans, ogólne wrażenie.
Za to przyznaje się punkty, powyżej 80 punktów jest jakość speciality, poniżej not speciality, kawy komercyjne nie są objęte tą klasyfikacją m.in. ze względu na ilość defektów. Ocenie podlegają tylko single origin, z których później można oczywiście zrobić mieszankę.
Oprócz punktacji ważne jest to, żeby ziarno było świeże, właściwie wypalone i świeżo palone, no a na koniec żeby je właściwie zaparzyć, bo na każdym etapie można coś zepsuć.
To dość obszerny temat. Generalnie te kawy są lepsze w smaku, choć większość ludzi przyzwyczajonych do drewnianego, gorzkiego smaku kaw komercyjnych jest zaskoczonych smakiem kaw jakościowych, które m.in. są bardziej kwaskowate. Dobra wiadomość jest taka, że dobry smak można sobie wyrobić, analogicznie jak z winem, serami czy whisky :)

aniakofi
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pt 28 wrz 2012, 16:50
Sprzęt: Linea AV-2 + Compak K9 + Vario Home + zabawki Hario

Re: Gdzie dobrze zmielić kawę w Warszawie?

Postautor: aniakofi » czw 13 gru 2012, 17:22

Acha... Tak, speciality mają pełną historię pochodzenia: farma, wysokość, obróbka, etc. te informacje dostaniesz od producenta kaw speciality. Nikt nie będzie też trzymał w tajemnicy składu mieszanki. Właśnie o to chodzi, żeby udostępniać te informacje konsumentom.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości