Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Testus
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: wt 06 sty 2015, 10:20
Sprzęt: Siemens TE506209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: Testus » wt 21 cze 2016, 17:41

Jako, że nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu to zapytam tutaj.
Zwłaszcza, że problem jest zupełnie odwrotny od często spotykanego w zapytaniach

Mój ekspres zbyt mocno podgrzewa wodę. Objawia się to odgłosami jakby buchającej pary
oraz oczywiście zbyt gorącą kawą. Sam napar niestety jest przez to mniej smaczny

W czym może tkwić problem
Ekspres regularnie odkamieniany i czyszczony. Poza ww. problemem działa ok

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » wt 21 cze 2016, 21:40

Witam,

w pana przypadku została użyta (prawdopodobnie przez serwis) zbyt mocna profesjonalna chemia odkamieniająca układ wody-częsty błąd serwisów, które chcą za wszelką cenę maksymalnie odkamienić układ wody uszkadzając w ten sposób osłonę wewnętrzną spirali-grzałki lub użytkownicy sami używają albo nieoryginlanej chemii lub na oko dorzucają więcej tabletek odk lub płynu żeby lepiej odkamieniło na zbyt małą ilość wody.
Uszkodzenie termobloka jest nieodwracalne.Problemy są wówczas również nie tylko z samą gorącą wodą ale i zbyt wysoką temperaturą pary do piany (cappuccino/latte) - źle spienia mleko, chlapie itp.
Owszem - należy sprawdzić stan czujnika wody oraz samej elektroniki , ale ja stawiam na temorblok. Siemensy mają delikatne ścianki termobloków.
Proszę go wymienić a problemy ustąpią.Wymienia się cały zestaw czyli termoblok, czujnik oraz dwa wężyki wraz z pakietem uszczelek. Oczywiście zawsze zakładamy nową, część.
Koszty - około 350zł z robocizną.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Testus
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: wt 06 sty 2015, 10:20
Sprzęt: Siemens TE506209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: Testus » czw 23 cze 2016, 22:51

Ech szkoda gadać. Mam wrażenie, że serwis zepsuł co tylko mógł :(

Spróbuję reklamować a jak mi się nie uda to będę się kontaktował w sprawie naprawy.
Dziękuję za diagnozę.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » pt 24 cze 2016, 7:37

Przede wszystkim powinien Pan otrzymać protokół serwisowy z przebytego przez ekspres przeglądu/naprawy.

Protokół serwisowy powinien między innymi zawierać temperaturę gorącej wody, kawy oraz pary. Temperatura wody nie może przekraczać 90stopni.

Proszę nalać pełną szklankę czystej ,gorącej wody z ekspresu i lupą oglądnąć spód szklanki czy nie ma w niej delikatnych,błyszczących metalowych opiłków z grzałki. Jeżeli upłynął już jakiś czas od odkamieniania układu to już i tak przepłukał się termoblok i nic nie będzie widać.

Często spotykam się z niefachowym odkamienianiem układów wody czy to przez serwisy czy to przez użytkowników ekspresów.Lepiej nalać delikatniejszego odkamieniacza niż zbyt mocnego.

Jeżeli chodzi o profesjonalną chemię którą stosują serwisy to rutyna powoduje iż przesadzają one z mocą odkamieniacza, a przecież trzeba wziąść pod uwagę jaki jest zastosowany układ wody,wężyków, zawórów w danym ekspresie, jak duży jest zbiornik wody i na jaką ilość wody, ile należy wlać odkamieniacza.

Z kolei użytkownicy ekspresów są mądrzejsi od rzeszy specjalistów którzy opracowywali chemię dla konkretnych marek ekspresów i stosują swoją, zamienną,inną, chińską często zbyt mocną lub zbyt słabą.Potem jest złość, że dany ekspres jest be. A to brak wiedzy i skąpstwo spowodowało, że ekspres odmówił posłuszeństwa lub zaczął cieknąć jak sito.Podobnie jest z filtrami wody.

ps. Siemensami już się nie zajmuję. Ze względu na brak czasu - serwisuję tylko i wyłącznie szwajcarskie Jury.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

pawelira
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 92
Rejestracja: pn 30 mar 2009, 11:57
Sprzęt: NIVONA 710, Jura E8 i j6

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: pawelira » wt 28 cze 2016, 13:20

Co do zamienników to ceny oryginalnych filtrów i proszków nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi kosztami ich produkcji. Co więcej, koszty produkcji materiałów zastępczych są zdecydowanie wyższe, niż materiałów oryginalnych, ponieważ te pierwsze produkowane są na znacznie większą skalę w całkowicie zautomatyzowanych fabrykach. Zamienniki w dużej mierze produkowane są zaś ręcznie i dokładnie testowane na każdym etapie produkcji, aby zapewnić odpowiednią jakość. W sytuacji, kiedy klient kupuje zamienniki, pozbawia producenta bardzo dużego zysku wynikającego ze sprzedaży drogich wkładów oryginalnych.
Z tego właśnie powodu producenci ekspresów i nie tylko wydają spore kwoty na informowanie, że zamienniki nie są dobrym rozwiązaniem.
Sami producenci zamienników nie są bez winy. Bardzo wiele, zwłaszcza mniejszych firm, będących krótko na rynku, sprzedaje produkty o nieodpowiedniej jakości. Brakuje im doświadczenia oraz kapitału na odpowiednie technologie. Działają więc na korzyść producentów sprzętu, ponieważ psują ogólną opinię o zamiennikach. Tym bardziej, że najwyższej jakości zamienniki dorównują jakością produktom oryginalnym. Choć warto pamiętać, że zamiennik zamiennikowi nie równy.
Nie dajmy się zwariować. Jest wiele renomowanych firm produkujących zamienniki. Wiele produktów schodzi z tych samych linii produkcyjnych i jest pakowana tylko w inne pudełka z innymi logo.
NIVONA 710 od 04.2009

Awatar użytkownika
bobwoj
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 07 sie 2012, 12:27
Sprzęt: Siemens EQ.5 macchiato TE515209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: bobwoj » pn 22 sie 2016, 10:09

Mógłbyś napisać przykładowe renomowane firmy, których produkty są godne polecenia i tańsze od oryginałów? Mam na myśli produkty ogólnie dostępne, które mógłbym bez żadnych negatywnych konsekwencji używać w moim Siemensie.
"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

MrRafik
Posty: 5
Rejestracja: ndz 20 lis 2016, 16:09
Sprzęt: Kawa rozpuszczalna + czajnik elektryczny + kubek = kawa

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: MrRafik » czw 24 lis 2016, 12:54

Cześć! :)
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem automatu... Budżet mam skromny, maksymalnie 2000zł (zaczynałem od sporo niższego przedziału). Generalnie brałem dwie opcje, nowy automat (jednak ciężko znaleźć coś z rurką, ewentualnie pojemnik na mleko) lub dobra używka (w przypadku używek wolałem do około 1700zł, aby zostawić troszkę na serwis).

Bardzo mi się spodobał i posmakowała mi kawa z Siemensa EQ 6. Jednak cena nowego 19 barowego jest zbyt wysoka, i jak dla mnie zbyt wygórowana. Zresztą, co jest takiego w ekspresach że osiągają tak wysokie kwoty? Zdecydowałem się na EQ 5 w najwyższym modelu. Jednak mam parę pytań.

1) Czy ekspres jest widywany w niższych cenach niż obecnie? Obecnie widziałem go za 2290zł + cashaback od Siemensa 200zł. Interesują mnie sklepy wysyłkowe, po sklepach średnio chce mi się szukać.
2) Awaryjność tego modelu? Jest wysoka? Przeczytałem cały temat i jest sporo usterek. Jednak wydaje mi się że osoba której działa w sposób normalny, dba i stosuje się do wszystkich zaleceń powinien działać długo i bezawaryjnie. Jest tutaj kilka osób które miały po 10 tysięcy kaw przygotowanych.
3) Jaki jest koszt napraw w tym ekspresie po gwarancji? Niski, wysoki? W porównaniu do innych modeli.
4) Czy warto kupić ten model? Obecnie jest on od około 5-6 lat na rynku. Ktoś wspominał że miał zostać wycofany z produkcji.
5) Czy ekspres posiada thermoblok? Ktoś wspominał że ten model posiada unikatowe rozwiazanie...
6) Czy jest jakiś poradnik jak dokładnie czyścić układ zaparzający? Rozumiem że należy go wyciągnąć, wyczyścić wnętrze w ekspresie i dokładnie układ. Jednak w jakim miejscu go smarować? Jestem w tym totalnie zielony. Posiadałem jedynie jeden ekspres kolbowy z Delonghi który umarł śmiercią naturalną.

Myślę że ekspres mi się spodoba. Dziennie w domu pite jest 6-7 kaw, czasem więcej, czasem w ogóle. Średnio zakładam że przebieg roczny wyniesie 2,5 tysiąca.

Awatar użytkownika
SzczeMar
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 26 kwie 2009, 10:00
Sprzęt: Siemens EQ.5 Macchiato Plus
Lokalizacja: Będzin

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: SzczeMar » śr 21 gru 2016, 8:53

Cześć,
Kilka dni temu mój EQ.5 zażądał odkamieniania, przeprowadziłem proces i wyłączyłem ekspres. Po kolejnym włączeniu ekspres znów prosił o odkamienianie, ponownie spełniłem jego prośbę, dodatkowo wyjołem i wyczyściłem moduł zaparzacza. Dziś przed chwilką, ekspres po włączeniu znowu chce odkamieniania. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Może da się wykonać jakiś reset lub jest jakieś inne rozwiązanie. Sam ekspres działa prawidłowo tylko ciągle prosi o odkamienianie.
Pozdrawiam,
Marcin Szczepara

Awatar użytkownika
bobwoj
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 07 sie 2012, 12:27
Sprzęt: Siemens EQ.5 macchiato TE515209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: bobwoj » śr 21 gru 2016, 10:57

Czy wybrałeś opcję odkamieniania lub calc & clean z menu ekspresu? Czy procedura była przeprowadzona do końca?
"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Awatar użytkownika
SzczeMar
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 26 kwie 2009, 10:00
Sprzęt: Siemens EQ.5 Macchiato Plus
Lokalizacja: Będzin

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: SzczeMar » śr 21 gru 2016, 22:10

Tak, wybrałem. Proces wykonany dwukrotnie i zakończony prawidłowo. Działka wieczorem próbowałem włączać i włączać ekspres nie wspominał nic o odkaminianiu. Sprawdzę jutro

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Marcin Szczepara

Awatar użytkownika
SzczeMar
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 26 kwie 2009, 10:00
Sprzęt: Siemens EQ.5 Macchiato Plus
Lokalizacja: Będzin

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: SzczeMar » czw 22 gru 2016, 8:46

Dziś znów info o odkamienianiu dostałem.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Marcin Szczepara

Awatar użytkownika
bobwoj
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 07 sie 2012, 12:27
Sprzęt: Siemens EQ.5 macchiato TE515209RW

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: bobwoj » czw 22 gru 2016, 10:27

Spróbuj jeszcze zmienić twardość wody w menu, wyłącz go z prądu, może mu się poprawi.
"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » czw 22 gru 2016, 13:42

Jeżeli wszytko przeprowadził Pan zgodnie z procedurą a komunikat nie milknie to uszkodzony jest procesor - czyli płyta sterująca. Ale na ogół jest tak, że od razu zapala się info o odkamienianiu a nie po dniu pracy jak u Pana.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Awatar użytkownika
SzczeMar
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 26 kwie 2009, 10:00
Sprzęt: Siemens EQ.5 Macchiato Plus
Lokalizacja: Będzin

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: SzczeMar » czw 22 gru 2016, 18:40

Dziękuję za porady. Sprawdzę jak zadziała wyłącznie z prądu. Mam nadzieję że to nie procesor

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Marcin Szczepara

Awatar użytkownika
SzczeMar
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 26 kwie 2009, 10:00
Sprzęt: Siemens EQ.5 Macchiato Plus
Lokalizacja: Będzin

Re: Siemens EQ.5 TE506209RW — pytania, problemy

Postautor: SzczeMar » wt 27 gru 2016, 16:01

Ekspress się naprawił. Pomogło wyłączenie z prądu na ok. 15 minut i wykonanie procedury calc&clean. Jeszcze raz dziękuję za porady i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Marcin Szczepara


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości