Do rozważenia przez wszystkich planujących zakup automatu

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » ndz 23 sty 2011, 0:15

Z 4 tyś. spokojnie coś wybierzesz z oferty Jury czy Nivony. A może i WMF lekko używany.
Rozważałeś kapsle? Podobno palarnia Mesety opracowała niezły system. Może Cafe Silesia coś o tym wie.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 24 sty 2011, 8:35

W tym wątku pozostańmy przy rozważaniach ogólnych. Wyboru konkretnego sprzętu będziemy dokonywać w innych.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 24 sty 2011, 16:15

W tym wątku pozostańmy przy rozważaniach ogólnych.

Czyli lanie wody...to znaczy...tej...no...kawy :wink:.

Awatar użytkownika
Cafe Machines Kiler
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: pn 19 paź 2009, 15:50
Sprzęt: JURA Z9 Chrom - na co dzień...
WMF 1000 Pro S Barista - w weekendy, kiedy mam czas się pobawić w Baristę - TAK w BARISTĘ :-P
Na oku: JURA Z6 lll Generacja
Lokalizacja: POLSKA

Postautor: Cafe Machines Kiler » czw 27 sty 2011, 1:09

...teraz zastanawiam się nad kupieniem ekspresu do firmy i nie bardzo wyobrażam sobie zakup kolbowca ze względu na jego małą wydajność.Jeśli 4-5 osób zamówi kawy (nieważne jakie), to z kolbą będzie już zabawa. Automat w takim przypadku wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Jaki ekspres spełniający ww warunki w cenie 2-3-4 tysięcy polecacie? Załóżmy, że będzie to maksymalnie 10 kaw dziennie.
Witam.

Słuszna uwaga i trudno się z nią nie zgodzić.
Ekspres kolbowy w takim miejscu się po prostu nie sprawdzi.
Z dobrego automatu, przy zasypaniu dobrego ziarna można uzyskać naprawdę dobre napoje kawowe.

W przedziale cenowym o jakim mowa, można już kupić niezły i sprawdzony ekspres Jury.

Do 3.5 tys. - Impressa F50 ll Generacja.

Ekspres pozwala zdefiniować pod dwoma przyciskami kompozycje kaw czarnych. Pod kolejnymi dwoma definiujemy te same kawy parzone do dwóch filiżanek równocześnie.
W przypadku kaw mlecznych, mleko spieniane jest automatycznie.
Zaciągnięcie mleka bezpośrednio z kartonu, następnie podgrzanie gorącą parą i napowietrzenie. Wszystko odbywa się w dyszy spieniającej, a do filiżanki dozowany jest strumień spienionego mleka.
Po wylaniu odpowiedniej wartości spienionego mleka, przesuwamy filiżankę z mlekiem pod wylewkę kawy i dozujemy do niego espresso lub żeby nie bulwersować " fanów kolby " dolewamy po prostu kawę czarną ;-)

Dyszę wystarczy po skończonym dniu przepłukać tzn. wężyk, który był włożony do kartonu z mlekiem, wkładamy do kubka z wodą i włączamy spienianie mleka. Efekt jest taki, że ekspres zaciąga zamiast mleka wodę i dokładnie przepłukuje każdy zakamarek dyszy spieniającej.
Tak przepłukana dysza spieniająca jest zawsze idealnie drożna i gotowa do pracy w kolejnym dniu.
Nic nie musimy odmaczać, czy czyścić, jak to ktoś z zacnego grona " fanów kolby ", był raczył wciskać aby umniejszyć ekspresom automatycznym.

W przedziale do 4.5 tys. można już kupić automat z systemem Cappuccino One Touch, czyli cappuccino " za dotknięciem ".
Przykładem może być Jura Impressa C9 One Touch.

Ekspres pozwala zdefiniować pod trzema przyciskami kompozycje kaw czarnych np. ristretto, espresso, kawa czarna.
Naciskając dwukrotnie w ciągu 2 s, którykolwiek z trzech wymienionych przycisków, parzymy te same kawy do dwóch filiżanek równocześnie.

W przypadku kaw mlecznych, układ kawy jest podciągnięty pod dyszę spieniającą, a więc cappuccino dozujemy z jednej wylewki za dotknięciem przycisku. Mleko spieniane jest automatycznie.

Zaciągnięcie mleka bezpośrednio z kartonu, następnie podgrzanie gorącą parą i napowietrzenie. Wszystko odbywa się w dyszy spieniającej, a do filiżanki dozowany jest strumień spienionego mleka.
Po wylaniu zaprogramowanej wcześniej odpowiedniej ilości spienionego mleka, z tej samej wylewki ale z układu kawowego zaczyna być dozowana zaprogramowana porcja kawy.
W ten sposób za dotknięciem przycisku i z jednej wylewki, bez przesuwania filiżanki uzyskujemy piękne puszyste cappuccino.
Dodatkowo ekspres umożliwia też zaprogramowanie pod kolejnym przyciskiem dozowanie samego mleka, spienionego lub niespienionego.

Dyszę spieniającą przepłukujemy podobnie jak w wyżej opisanym ekspresie F50.

Zarówno jeden jak i drugi ekspres sprawdza się zarówno w użytkowaniu domowym jak i biurowym.
Cicha praca, wysoka jakość, ciekawy design, przyjazne w eksploatacji wielkości pojemników na ziarno, wodę i odpady.

W takich miejscach Ekspres Automatyczny jest niezastąpiony.

Pozdrawiam,
Kiler.
JURA i WMF - ekspresy automatyczne, najwyżej pozycjonowane za: jakość napojów oraz jakość pianki mlecznej !!!
Dystrybutor, którego cenię za profesjonalizm i do którego wracam z przyjemnością od 18 lat: www.broda.pl ; www.wmfsklep.pl


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość