Hmm, 105? To dużo... Z tego co już w życiu przeczytałem w automatycznych ekspresach do kawy można regulować temperaturę, ale max to jest zazwyczaj 95, a najniższe minimum o jakim słyszałem to chyba 75 w WMF-ach. Nie wiem jak kolbowe, ale chyba zacznę je rozgryzać bo coraz bardziej mnie intrygują:)
Zacznij - a może odzewie się któryś z kolegów, którzy mają dużo większe doświadczenie?
Co do kwasu, może to woda?? Na początku lutego skusiłem się na filtr Brita, taki starszy AQ 1,5 i zamontowałem go tak z biegu bez patrzenia w instrukcję, ale woda z niego była kwaśna. Doczytałem, że on ma taki bajpas, którym część wody przechodzi bez filtrowania z minerałów, objetość jej można regulować a wiadomo najlepiej jest, żeby finalnie miala ok. 4KH. No i tak ustawiłem. No i kwasior kawy i wody mi zniknął.
Wody nie fitruję (idzie prosto z kranu) ale też mi to przyszło do głowy - postawię łeb w łeb oba ekspresy i spróbuję.