Jura ENA 3 — użytkowanie
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Raczej to drugie..... wygląda na to że odpływ od zaworka trzymającego wodę w zbiorniku i prowadzącego ją do pompy jest źle zamocowany bądź rozerwany, sam jej nie rozbierzesz nie tracąc gwarancji.
Pozostaje umówić się z serwisem i jeśli to tylko możliwe podjechać, powinni to zrobić od ręki.
Pozostaje umówić się z serwisem i jeśli to tylko możliwe podjechać, powinni to zrobić od ręki.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
woda zamiast kawy
mam podobny problem z ena 3 jak forumowicz wczesniej, przy wstepnej fazie parzenia kawy, na poczatku zleci troche wody, dopiero pozniej wlewa się kawa? moze się czepiam a moze jednak cos jest na rzeczy?
kontynuując wątek 'kilku kropli wody' w filizance we wczesnej fazie parzenia, mnie tez to raczej nie przeszkadza. mam jednak inny problem z 'woda'.... mianowicie, w trakcie rinsing'u, woda scieka mi nie tylko z dyszy do parzenia kawy, ale cieknie mi takze 'od srodka' - wprost do tacek. jak inaczej wytlumaczyc zawartosc 'usyfionej' wody w tackach, kiedy w trakcie procesu czyszczenia pod dysze do parzenia kawy stawiam osobny pojemnik na caly ten szlam... ktos z was moze wie, o co chodzi z ta woda w tackach i czy tak powinno byc? wielkie dzieki za wszelka pomoc
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Woda przepływa przez moduł zaparzający i zawsze przy parzeniu i przepłukiwaniu nieco spływa do tacki ociekowej, dlatego jest ona taka głęboka pod całym układem. Można mniej więcej zaobserwować ile tego się tam leje, bo jak zbyt dużo to moim zdaniem też nie dobrze. U mnie przy normalnej eksploatacji (1,2 kawy dziennie), wypróżniałem ją raczej raz w tygodniu w weekend i wody było w niej ok, może 200-250ml max.
Do modułu zaparzającego by go dokładniej oczyścić można dojść dłonią od dołu, można go wyraźnie wyczuć, są tam też takie łopatki (prowadnice) na sprężynkach ruchome, warto przynajmniej wilgotną dłonią od czasu do czasu usunąć też stamtąd skawalone grudy kawowe.
Do modułu zaparzającego by go dokładniej oczyścić można dojść dłonią od dołu, można go wyraźnie wyczuć, są tam też takie łopatki (prowadnice) na sprężynkach ruchome, warto przynajmniej wilgotną dłonią od czasu do czasu usunąć też stamtąd skawalone grudy kawowe.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Od ponad 1,5 roku użytkuję Jurę Ena 3. Od początku używam filtrów Claris. Słyszałem, że co jakiś czas można ekspres odkamienić, ale tutaj pojawia się mały problem. Chcę odkamienić ekspres w trybie ręcznym, więc deaktywuję filtr, wyjmuję go z pojemnika, wciskam pokrętło i szukam opcji De Scale. Niestety takowa się nie pojawia. Czy jest jakaś inna możliwośc odkamienienia ekspresu?
Wróć do „Ekspresy automatyczne”