nowa seria nivon

lukanio83
Posty: 4
Rejestracja: czw 30 gru 2010, 9:53

nowa seria nivon

Postautor: lukanio83 » ndz 09 paź 2016, 12:38

Witam, mam dylemat co do wyboru ekspresu a mianowicie już byłem przekonany do nivona 767 aż tu parę dni temu na rynku pokazały się nowe modele 758,768,778,788.
Toteż moje pytanie czy warto zakupić nową serię i czy model 778 jest odpowiednikiem 767 ? cena nowego to ok 3199 zaś model 767 w kosztuje 2899zl - warto dopłacać ?
proszę doradźcie co wybrać

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: nowa seria nivon

Postautor: Barnaba » pn 10 paź 2016, 9:34

W najnowszej Nivonie może Pan np wykonać kawę z telefonu. Ale ekspres technicznie nie wiele się różni od poprzednika.

Natomiast nie ma ryzyka że kupi Pan ekspres z problemami wieku dziecięcego ponieważ zmiany są nie wielkie.

W jednym i drugim przypadku błędu Pan nie popełni.

Czy warto dopłacać? Moim zdaniem - nie warto bo nic Pan nie zyskuje.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

magdka92
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: czw 29 gru 2016, 23:04
Sprzęt: brak

Re: nowa seria nivon

Postautor: magdka92 » pt 30 gru 2016, 22:03

Czy system Aroma Balance nie podnosi jakości kawy?

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: nowa seria nivon

Postautor: Barnaba » wt 03 sty 2017, 7:41

Według mnie to tylko marketingowa nazwa.

Po prostu zaparzanie kawy mocniejsze lub słabsze poprzez różne dawki kawy.Czyli to co ma każdy ekspres.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

magdka92
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: czw 29 gru 2016, 23:04
Sprzęt: brak

Re: nowa seria nivon

Postautor: magdka92 » wt 03 sty 2017, 10:51

W ulotce są podane raczej czasy parzenia i moc przepływu wody przez kawę. Ale jak to wygląda naprawdę...

KONESSO.pl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: czw 07 maja 2015, 9:16
Sprzęt: La Marzocco, Faema, Casadio, Ascaso, Jura, Nivona, Baratza, Aeropress, Chemex,
Lokalizacja: Stalowa Wola
Kontaktowanie:

Re: nowa seria nivon

Postautor: KONESSO.pl » wt 03 sty 2017, 14:08

Jak wygląda naprawdę to wiedzą tylko inżynierowie firmy :D W moim odczuciu różnica jest, ale nie chcę nikogo na siłę do tego przekonywać.
Dodatkowa zmiana to kolorowy wyświetlacz, no ale to na smak na pewno nie wpływa.
Sklep z włoską kawą KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy dla miłośników dobrego smaku!

blazej55
Posty: 3
Rejestracja: czw 07 cze 2012, 12:12
Sprzęt: Saeco Xsmall

Re: nowa seria nivon

Postautor: blazej55 » wt 03 sty 2017, 14:13

Zgodnie z informacjami producenta to stopni mocy kawy jest 5 czyli ilość kawy w kawie, a system aroma coś tam to inny sposób parzenia, 3 sposoby.
Wiec w sumie to 15 opcji :)
Swoją drogą seria 7 od serii 8 poza elektroniką/funkcjami czymś się rożni?

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: nowa seria nivon

Postautor: Barnaba » wt 03 sty 2017, 18:35

No sęk w tym, że nie ma żadnej różnicy.

Mowa o smaku kawy.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

KONESSO.pl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: czw 07 maja 2015, 9:16
Sprzęt: La Marzocco, Faema, Casadio, Ascaso, Jura, Nivona, Baratza, Aeropress, Chemex,
Lokalizacja: Stalowa Wola
Kontaktowanie:

Re: nowa seria nivon

Postautor: KONESSO.pl » śr 04 sty 2017, 8:28

@Barnaba a czy Twoim zdaniem w ekspresach Jura z P.E.P. jest widoczna/wyczuwlana różnica?
Sklep z włoską kawą KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy dla miłośników dobrego smaku!

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: nowa seria nivon

Postautor: Barnaba » śr 04 sty 2017, 17:21

Tak.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

KONESSO.pl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: czw 07 maja 2015, 9:16
Sprzęt: La Marzocco, Faema, Casadio, Ascaso, Jura, Nivona, Baratza, Aeropress, Chemex,
Lokalizacja: Stalowa Wola
Kontaktowanie:

Re: nowa seria nivon

Postautor: KONESSO.pl » czw 05 sty 2017, 9:38

Chciałem się upewnić czy Twoim zdaniem to nie tylko marketingowa nazwa :)
Ale okej bez przekomarzania się, docinania itp. W moim odczuciu zarówno P.E.P. jak i Aroma Balance wpływają na smak kawy i różnice da się dostrzec. Robiliśmy ślepe testy i kawa różni się smakiem i konsystencją, nie chcę się upierać i wmawiać komuś cudów, ale piszę jak to wygląda w moim odczuciu. Robiliśmy też test na czas parzenia espresso w różnych profilach parzenia i różnice były spore.
Sklep z włoską kawą KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy dla miłośników dobrego smaku!

Luizka
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: sob 20 lut 2016, 19:24
Sprzęt: Brak

Re: nowa seria nivon

Postautor: Luizka » ndz 08 sty 2017, 13:31

Czy można się dowiedzieć dokładnie ile g. Kawy jest na poszczególnych poziomach mocy kawy?
Interesuje mnie jeszcze temperatura parzenia kawy.
Temperatury są trzy, lecz również nie ma sprecyzowanych informacji w stopniach C. Jakie są to wartości...

kawo
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 15 gru 2016, 15:22
Sprzęt: katfeterka:)

Re: nowa seria nivon

Postautor: kawo » ndz 08 sty 2017, 21:30

Dobra. To ja pozwolę sobie jeszcze tu zadać pytanie korzystając z okazji. Która z nowych Nivon z serii 6 lub 7 jest godna polecenia i dlaczego? Nie zależy mi na jakimś skomplikowanym urządzeniu z masą bajerów. Proste robienie kaw czarnych na guzik, ewentualnie od czasu do czasu mlecznych. Długa bezawaryjność bardzo wskazana.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: nowa seria nivon

Postautor: roger » pn 09 sty 2017, 0:05

6 i 7 to różne ekspresy. 758 delikatnie różni się od pozostałych modeli z serii 7xx, natomiast 768,778,788 różnią się od siebie tylko obudową.
Tu masz porównanie:http://www.nivona.com/fileadmin/pdf/man ... _72dpi.pdf
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: nowa seria nivon

Postautor: Barnaba » pn 09 sty 2017, 9:15

Chciałbym najpierw nawiązać do systemu balance w NIvonach do forumowicza Konesso-nie chcę się przekomarzać, ponieważ szanuję twoją opinię - każdy ma prawo do swojej. Moim zdaniem jednak -jest to czysty chwyt marketingowy, nie podparty żadną nową technologią ani zmianami w ekspresie.

Jeżeli chodzi o system P.E.P. w Jurach to jest to realny system poprawiający smak kawy. Jest on stosowany w najnowszych Jurach od około półtora roku. Polega na pulsacji kawy.Woda nie płynie w sposób ciagły przez kawę tylko płynie i nie płynie uderzając w ten sposób kawę kilkanaście razy na sekundę-słychać go gołym uchem - tak specyficznie "terkocze" ekspres. Można go troszkę porównać z zaparzaniem herbaty. Największe uderzenie i moment uwalniania się herbaty jest wtedy gdy woda zaczyna lecieć aby uwolnić aromat fusów herbaty. Tak zaczyna się proces parzenia ...dopiero potem uwalnia się już tylko jej aromat i moc.Gdybyśmy umieli ją zalać kilkadziesiąt razy na sekundę - byłaby smaczniejsza,ale nie da rady:))
Woda płynąca przez kawę w module zaparzania ma mniejszy nacisk na nią gdy płynie w sposób ciągły a większy gdy płynie partiami.Wykorzystana jest tutaj siła grawitacji jest to logiczne rozwiązanie. Proste ale jakże mądre.Szkoda że tylko Jura je posiada.Wątpię aby sprzedała prawa do tego patentu.Taka pulsacja pomogłaby znacznie w poprawie smaku , aromatu i mocy kawy w ekspresach tańszych parzących słabszą kawę np do 10 gramów.Tam różnice byłyby jeszcze bardziej odczuwalne.Warto jednak pamiętać, że system P.E.P. ekspresy Jura uruchamiają tylko w przypadku kaw czarnych.W przypadku kaw mlecznych - kawa leci jak w zwykłej Jurze w sposób ciągły...bo i tak kawa mieszana jest z mlekiem a więc nie miałby i tak on sensu.Jednak aby taki system wprowadzić testowany był przez rok.Zmieniona została pompa wody, elektronika, doposażono ekspres w procesor taktujący napływ kawy ita itd.

Co do nowych młynków G3 - ponoć lepszych jak to Jura opisuje..... - ja nie widzę różnicy w jakości mielenia.Jest to moim zdaniem chwyt marketingowy. Ale jest to tylko moje osobiste zdanie.

do luizki:
Co do mocy kawy w gramach to zalezy to od modelu i marki ekspresu. Im ekspres droższy tym ma większe możliwości. Np Jura C5 posiada tylko trzy moce kawy od 6-16gr. Kawa najslabsza parzy kawę z 6gr, średni 11gr, mocna 16gr. W przypadku ekspresów droższych jest więcej możliwości ale przedział jest identyczny od 6-16gr. W przypadku ekspresów Jury micro do 6-10gr czyli modele Micro90,A seria. Podobnie jest w znacznej większości ekspresów tańszych marek - od 6-10gr.

Temperatura kawy to inna bajka. Generalnie zasada jest taka: Im termoblok czyli grzałka bliżej modułu zaparzania a moduł bliżej wylewki tym kawa bardziej gorąca, ale zależy to też od elektroniki ekspresu, rodzaju grzałki rodzaju wężyków. Są ekspresy które dociągają ledwie do 79st Celsjusza (serwisanci wiedzą ktore to ekspresy) katalogi mówią całkiem co innego:)) A są takie które parzą kawę 87-90st, ale są to ekspresy droższe.Najlepiej gdy kawa w filiżance ma temperaturę 85-87st.
Największym błędem właścicieli ekspresów jest nie regulowanie wylewki do kawy i podawanie zimnych filiżanek. Pamiętajmy - jeden centymetr wylewki w górę to utrata 1 stopnia temperatury kawy. Zatem, gdy parzymy kawę - wylewka zawsze możliwie nisko. Jak byłem mały moja mama schładzała mi mleko czy kakao albo herbatę przelewając z jednej do drugiej szklanki a nawet trzeciej :)))) Szybko się schładzała hehe.W wylewce napar wolniej traci temperaturę.

do kawo:

Nivony to dzielne urządzenia mimo iż nie mają nic wspólnego z Jurą. Największym ich problemem jest jakość wykonania zewnętrznego.Ale to stosunkowo dobre ekspresy cieszące się niezłą opiniąjak za swoją cenę.Jeżeli komuś bardziej podoba się Melitta - to proszę wybrać Melittę - to to samo. Często klienci narzekają oddając mi Nivonę do naprawy po 3 latach, że się zepsuła...nie mniej warto pamiętać o tym, że jest tańsza od np Jury czy WMF-a albo Franke wymaga się więc od niej mniej niż od ekspresów droższych klasy premium.Dlatego też gdy zepsuje się np Jura po roku pracy - właściciel ma prawo się wkurzyć , że nie działa bo i takie sytuacje się zdarzają:)))
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości