Jaki ekspres do małej kawiarni

Awatar użytkownika
modestyn
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 17:36
Sprzęt: gaggia classic + macap m4 / moka espresso

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: modestyn » pt 10 lut 2012, 15:32

Dziękuję za pomoc, po konsultacji ze znajomymi z biznesu kawiarnianego postanowiłem zainwestować w maszynę droższą niż przewidywał mój budżet.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: ignacy » pt 10 lut 2012, 15:48

Zdradź chociaż w co postanowiłeś zainwestować i dlaczego ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: loock » pt 10 lut 2012, 15:50

Cena maszyny to tak czy inaczej nie wszystko. Popytaj jeszcze o koszty serwisowe tych droższych maszyn :D Czasami są one spore, a czasami wręcz przerażające ;) Zalezy jakie to maszyny masz na myśli :) Jeżeli jesteś w stanie to odrobić na sprzedawanej kawie, tzn mieć porządny obrót i nie dokładać do biznesu to ok. Ale jezeli na dwoje babka wróżyła tolepiej nie inwestować w drogi i mega zaawansowany technicznie sprzęt z różnymi bajerami, bo i tak pewnie nie będziesz ich wcale używał, bo pracy to one jakoś specjalnie nie ułatwiają i kawa przez to wcale nie będzie sama z siebie jakaś super doskonła :). Lepiej zinwestować część kasy w porządne, zaawansowane szkolenia ;)

Awatar użytkownika
modestyn
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 17:36
Sprzęt: gaggia classic + macap m4 / moka espresso

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: modestyn » pt 10 lut 2012, 16:33

no szkolenie to swoją drogą, a co do maszyny to myślałem o Lacimbali M24 czy inną w tej cenie tym bardziej, że planuje wziąć ją w leasing. A póki co trenuję na domowym ekspresie kolbowym, żeby nie być kompletnie zielonym :)

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: loock » pt 10 lut 2012, 17:33

Wreszcie coś wartego jakiejś uwagi znalazłeś :) W środku M24 to samo co M21/M22, tylko obudowa się lekko zmieniła, nowe obudowy grup na plus, rurki i dysze z nierdzewki na plus i nowe panele sterowania. Z tymi to nie wiadomo ;) Te stare, wiekowe już pulsantierki z M21 i M22 są praktycznie niezniszczalne, ciekawe jak będzie z nowymi :) No i apropos zmian na lepsze/gorsze - M21 waży pod 80kg(ale ma wodowskaz i system ręcznego napełniania), M22 waży 75kg a M24 już tylko 70kg :D Sprzęt generalnie prosty, bez udziwnień z prostą elektroniką i w miarę przyjemny użytkowaniu.

Hania
Posty: 2
Rejestracja: pn 13 lut 2012, 12:15
Sprzęt: Elektryczna kawiarka, dżezwa, zawodowo ekspresy ciśnieniowe

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: Hania » pn 13 lut 2012, 12:22

Zgadzam się z lookiem, wiekowy M21 wytrzymał mi cztery lata przy przerobie 80 kg na miesiąc, w zmiennych ogródkowych warunkach. Pewnie by wytrzymał dłużej, ale wymieniliśmy na nowy. Piękny może nie jest, ale diabelstwo jest nie do zajechania.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: maro » pn 13 lut 2012, 12:56

80 kg na miesiąc
Czyli jakieś 350 espressi/dobę dzień w dzień ? Nie wierzę... Gdzie ludzie tyle kawy piją ?
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
modestyn
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 17:36
Sprzęt: gaggia classic + macap m4 / moka espresso

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: modestyn » pn 13 lut 2012, 19:52

w McDonaldzie może ?

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: maro » pn 13 lut 2012, 21:17

Tylko, że tam mają WMF-y lub inne automaty.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
modestyn
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 17:36
Sprzęt: gaggia classic + macap m4 / moka espresso

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: modestyn » wt 14 lut 2012, 8:22

w sieciowych kawiarniach w centrach handlowych mogą zużywać tyle kawy .

GSkoczylas
Posty: 4
Rejestracja: wt 14 lut 2012, 22:37
Sprzęt: Gaggia America 1957, Isomac Grand Macinino Inox

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: GSkoczylas » śr 15 lut 2012, 7:12

Pewnie dla większości forumowiczów to, co napiszę jest do bólu oczywiste, ale... Proponuję popytać dystrybutorów kawy o możliwość podpisania umowy na dostawę kawy. Z reguły dostaje się też ekspres. Tylko tu trzeba wszystko dobrze obmyślić. Klasa ekspresu zależy od miesięcznego limitu kawy. I niestety jak na początek wylicza się ile kaw się sprzeda, to wychodzi, że można dostać jakiś full automat, który po spienieniu mleka musi odczekać 10 minut, żeby robić następną kawę. Czyli nie sprzedamy zbyt wielu kaw. I kółko się zamyka. Dystrybutor nie chce nam dać większego ekspresu, bo sprzedajemy za mało kawy, a dzieję się tak bo nam ekspres nie wyrabia.
Mała kawiarnia w większym mieście sprzeda miesięcznie do 1000 kaw. Czyli ok 8 kg kawy. To wystarcza na ogół na jakiegoś artuditu (R2D2) czyli pełny automat (typu Saeco CafeRomantica) w cenie 2,5-4,5 tyś.To raz, że nie wyrabia, dwa, że nie wygląda.
Rozwiązaniem może być kupno używanego kolbowego modelu. Za te 2,5-4,5 tyś można znaleźć fajne maszyny. Tylko kawa to nie sam ekspres. Jeszcze młynek - do kawiarni minimum 1 tyś. Akcesoria - następny 1 tyś. Serwisy, kolejny tyś wydawany raz na rok. Filiżanki, spodki, cukierniczki, łyżeczki itp itd, które trzeba na bieżąco wymieniać i kupować. No i jeszcze drobny szczegół - znalezienie dobrej, trzymającej "parametry" kawy. Czyli robi się dyszka, żeby można myśleć o zarabianiu na kawie.
Czyli leasing, ale trzeba przycisnąć dystrybutorów, potargować się. Być może brać więcej kawy niż się na początku sprzeda. Bo jeśli na początku zniechęci się klientów różnymi drobnymi szczegółami, to dalej będzie gorzej. A jak na dzień dobry jest dobra kawa, ładna, wydajna maszyna, to jest większa szansa sukcesu.
A, i leasingowany ekspres wcale nie musi być nowy. Uważam nawet, że dobrze przepalona maszyna zdziała więcej dla smaku kawy i przyciągnięcia klientów.

--

Infundybuła chronosynklastyczna

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: Attibassi_fan » ndz 19 lut 2012, 9:28

Być może brać więcej kawy niż się na początku sprzeda.
Oj to nie jest najlepszy pomysł.. bo można się przejechać :oops: i zostać ze starą kawą.. i brakiem kasy na zapłacenie miesięcznych rat za większe ilości kawy na której się nie zarobiło.. lepiej podawać w miarę reale ilości.. i dogadywać się inaczej.. :idea:

GSkoczylas
Posty: 4
Rejestracja: wt 14 lut 2012, 22:37
Sprzęt: Gaggia America 1957, Isomac Grand Macinino Inox

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: GSkoczylas » ndz 19 lut 2012, 23:59

@Attibassi_fan
Oczywiście, że bez przesady z tymi nadwyżkami. I oczywiście, że nie zostajemy ze starą kawą. Tylko albo ją sprzedajemy komuś znajomemu albo robimy jakieś promocje albo w najgorszym wypadku - wyrzucamy ją. Pisząc takie porady, zakładam, że forumowicze są w minimalnym stopniu obeznani. Wiadomo, że przy negocjacjach w sprawie leasingu można zrobić cuda albo sprawę kompletnie zawalić.
Główny wniosek jaki mam, to taki, że za mały ekspres=tani zrobi nam więcej szkody niż pożytku. Mało tego, zrobi więcej szkody niż jesteśmy sobie w stanie wyobrazić.

--

Infundybuła chronosynklastyczna

domiab
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 27 lut 2012, 8:26
Sprzęt: nie mam

Nowa knajpka z dobrą kawą? Pomocy!

Postautor: domiab » wt 28 lut 2012, 0:35

Witajcie.
Kilka dni temu odkryłam to forum. Skarbnica wiedzy!!! ☺
Mam zamiar uruchomić mała knajpkę (ok 40 miejsc, dobra kawa + wi fi + zdrowe, mało jeszcze popularne jedzenie) na jednej z modnych warszawskich dzielnic (w okolicy duża konkurencja). Mój lokal niestety na mało przelotowej ulicy, więc muszę iść w jakość aby przyciągnąć ilość.
Target, to tzw klasa średnia, młodzi ludzie, wolne zawody, ludzie świadomi.
Na razie zupełnie nie mam pojęcia jak oszacować ilość filiżanek kawy, które będę sprzedawać. Aby nie pójść z torbami, musiałabym sprzedawać minimum 50 kaw dziennie.
Jestem zupełnie „zielona” w temacie kawy ale wiem, że dobra kawa to podstawa. Jak już pisałam konkurencja duża i stąd moje rozterki.
Myślę o dobrym, dwugrupowym ekspresie. Pierwszy ekspres, który zaczęłam rozważać to La Marzocco. Wiem, od razu górna półka... W okolicy taki jest i kawa jaką tam serwują należy do jednych z najlepszych jakie piłam w Warszawie. Niestety cena mnie trochę powaliła. (ekspresu, nie kawy)

Mój budżet to ok 10tys, rozważam leasing. Wyczytałam na forum, że ekspres nie jest podstawą dobrej kawy. Ktoś pisał, że przede wszystkim barista, potem ziarenka a na końcu ekspres (gdzieś pomiędzy zdaje się jest jescze młynek) mają wpływ na smak. Jeśli to prawda, to dużo muszę się jeszcze nauczyć ☺ - Tu też może znajdę jakieś wskazówki! Gdzie się uczyć, skąd brać dobrą kawę i w końcu gdzie szukać baristów? Młynek mam nadzieję będzie w parze z ekspresem :)

Mam nadzieję, że połapię się w waszych radach, za wszystkie będę wdzięczna
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: cyrus » wt 28 lut 2012, 8:34

Może zbyt sarkastycznie, ale — czemu nie otworzysz sklepu z glazurą lub tajskim żarciem? :roll:
Informacje znajdziesz w niniejszym wątku, ponadto wystarczy użyć Obrazek
Poza tym o otwieraniu lokalu napisano >tu<, >tu<, >tu<, >tu< i na przestrogę >tu<.
A o kawie było >tu<, >tu< i chyba jedne z lepszych źródełek >tu<.
Jeśli chodzi o sprzedaż kawy i jej picie w Polsce, to warto przeczytać jeszcze >to<.
Czyli — czytać, czytać i jeszcze raz czytać :-)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość