Ekspres do kawy na wynos (take away)

Karo_
Posty: 2
Rejestracja: śr 05 maja 2010, 16:42

Ekspres do kawy na wynos (take away)

Postautor: Karo_ » śr 05 maja 2010, 17:04

Witam, otwieramy w nieduzym miescie (40 tys) kawiarnie/bistro w stylu wloskim. Mamy dobra lokalizacje i odpukac niewielka konkurencje. W menu oprocz oczywiscie kawy m.in. panini, ciasta itd. Poniewaz lokal jest maly, a i sanepid wcisnal swoje 3 grosze, stanelo na tym ze sprzedajemy na wynos (plus niewielka lada/parapet z kilkoma krzesłami barowymi). Szukam ekspresu i calego sprzetu do przygotowywania kawy, z zaznaczeniem ze kawa bedzie serwowana glownie w papierowych kubkach (niestety nie ma innej opcji). Doradzcie prosze:
1. Jaki ekspres? Myslalam o LaCimballi. Mam nawet fajna oferte na M29 Select tylko no wlasnie..
2... czy taki ekspres bedzie dobrze pracowal z tymi papierowymi kubkami ktore sa wyzsze od filizanek? Czy lepiej kupic opcje Tall Cup, na ktora niestety oferta juz nie jest taka fajna :(
3. A moze lepiej Tall Cup np. M39, ale uzywany? Tylko jak się wtedy zalatwia serwis? No i jak taki amator jak ja rozpozna dobry sprzęt? :(
4. I na koniec: czy ktos zna jakas fajna firme ktora sprzedaje naczynia jednorazowe? Chcemy zrobic swoj wlasny nadruk, wiem ze to znacznie podniesie koszty, ale o ile cena mnie nie powali, to będę się upierac :)

juju
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: wt 05 sty 2010, 13:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: juju » śr 05 maja 2010, 17:53

Dlaczego sanepid inaczej nie pozwala? Ja mam bardzo mały lokal i jedzenie muszę serwować na papierowych, ale napoje mam w szkle/porcelanie. Może uda się jednak zmienić projekt, żeby i u Was przeszło.

Co do ekspresu. Ja zdecydowałam się na używany, bo po pierwsze koszty dużo niższe, po drugie chciałam coś co mi się będzie podobać wizualnie. Jestem bardzo zadowolona, choć moje pracownice mniej (bo im nie pozwalam automatu używać, tylko wersji ręcznej).

Natomiast jeśli chodzi o kubki take away to również będę zamawiać ze swoim logo. Najkorzystniejszą ofertę dostałam od tej firmy http://www.unipack.com.pl/

wyślij pytanie o ofertę powinni odpisać. Ja ich znalazłam na targach gastronomicznych.
Gaggia, la Pavoni espresso inn

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 05 maja 2010, 20:51

La Cimbali nie jest jedyną możliwością. Na rynku istnieją dziesiątki innych maszyn, mniej lub bardziej ciekawych. Wysokie kubki są dość przykre i wcale nie włoskie, ale skoro nie ma innego wyboru to takich maszyn z wysoko położonymi grupami nie brak. Warto rozejrzeć się wokół i nie poprzestać na pierwszym z brzegu rozwiązaniu. Najlepiej byłoby przekonać Sanepid do filiżanek --- może wystarczy znaleźć bystrego projektanta, specjalistę od procedur HACAP i gastronomicznej technologii?

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » śr 05 maja 2010, 21:00

A tak naprawdę to wysoki kubek można podstawić pod kątem pod wylewką i nawet standardowa powinna być ok - w końcu będzie tam tylko espresso, więc łatwo można przechylić i wyjąć spod wylewki bo wodę/mleko dolewasz później.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » czw 06 maja 2010, 10:59

przyznam, że akurat ja czasem lubię sobie wypić latte z kubka, który oczywiście mi się nie mieści, więc ustawiam go właśnie pod kątem. Da się wytrzymać, o ile się go pilnuje podczas ekstrakcji. Większym minusem jest to, że częściowo traci się ładny widok espresso płynącego do wysokiego naczynia, więc i ekstrakcja trochę poza kontrolą.
Rzeczywiście, trzeba poszukać maszyny z wyżej umieszczonymi grupami, co ma z kolei ten minus, że postawienie pod nimi normalnej filiżanki może spowodować chlapanie. Część ekspresów ma stawiane pod wysokimi grupami półeczki na niższe filiżanki, co nieco ułatwia sprawę.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 06 maja 2010, 11:30

Niektóre ekspresy mają też np. na tyle głęboką szufladę z kratką ociekową, że po jej wyciągnięciu powstaje miejsce na spory kubek. Traci się wtedy chwilowo funkcję kratki, co przy zaworze trójdrożnym może być trochę komplikacją.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Karo_
Posty: 2
Rejestracja: śr 05 maja 2010, 16:42

Postautor: Karo_ » czw 06 maja 2010, 12:22

U mnie bez papierowych kubków się nie obędzie, bo nawet jezeli przewalczę filiżanki (pracuję nad tym), to lokal jest na tyle mały (20 m2, w tym zaplecze), ze z samych klientów pijących kawkę wewnątrz nie wyżyjemy :) Więc na pewno musimy sprzedawac tez na wynos. Jestesmy tuz przy rynku, gdzie sa laweczki itd wiec to się moze udac.
Co do innych fajnych ekspresów, o których wspominacie - mogę poprosic jakies konkrety? Co polecacie?
Juju dziękuję za namiar - już wysłałam zapytanie

Jersta
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 102
Rejestracja: pn 26 cze 2006, 1:41
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

kubki na wynos

Postautor: Jersta » pn 24 maja 2010, 0:52

Karo

Oprócz unipaka są i innne firmy oferujące kubki na wynos z nadrukiem, polecam Solo Cup, lider światowy w tej dziedzinie. Jak potrzebujesz ekspres w wersji Tall to moge ci poszukać używanego Rancilio Class 8 Tall

Jurek
w moich żyłach płynie kawa, to mi daje mocy

tomek_słupsk
Posty: 3
Rejestracja: pt 11 cze 2010, 17:50

kubki

Postautor: tomek_słupsk » sob 12 cze 2010, 10:05

Istnieje sporo rodzajów kubków, wystarczy kupić te szersze i niższe. Co do dużych kubków do latte, napełnianie kawą odbędzie się już poza kolbą, na blacie.


Ponadto np. firma La Pavoni oferuje specjalne kolby, które są zaprojektowane tak aby zabrać jak najmniej z "wysokości" , "przestrzeni" która pozostaje nam na kubek.

Pozdrawiam,

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 12 cze 2010, 13:03

Lepiej napełniać kubki kawą prosto z wylewki.

Jakie te kolby specjalne? Ot, skrócone mają wylewki. Nie wiem czy jest to praktyczne, gdy chcielibyśmy manewrować taką kolbą pod dozownikiem typowego młynka z widelcem, by równomiernie rozłożyć pył.

tomek_słupsk
Posty: 3
Rejestracja: pt 11 cze 2010, 17:50

SPECJALNA KOLBA

Postautor: tomek_słupsk » sob 12 cze 2010, 15:48

Nie ulega wątpliwości, że kolba ze zmniejszoną wylewką nie jest kolbą typową, tylko specjalnego przeznaczenia - do napełniania wysokich szklanek/kubków czy innych naczyń.

Co do napełniania takiej kolby kawą czy ubijania - pracowałem na takiej kolbie niejednokrotnie i uważam, że każda osoba, której nie sprawia problemu korzystanie z ekspresu do kawy oraz młynka powinna dać radę... a jeżeli ktoś nie będzie potrafił tego "ogarnąć" to zapewne spotka go jeszcze kilka innych czynności, podczas pracy z ekspresem, które potwierdzą iż powinien przerzucić się na automat.

Pozdrawiam.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 13 cze 2010, 9:06

No jasne, przerzucam się na automat. Nie cierpię krótkich wylewek i wysokich kubłów.
Nie trzeba tak za każdym razem pozdrawiać... ;)

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » pt 09 lip 2010, 15:53

Część ekspresów ma stawiane pod wysokimi grupami półeczki na niższe filiżanki, co nieco ułatwia sprawę.
A są i takie co mają ruchome grupy kawowe. :wink: No i niekoniecznie za wersję Tall Group musisz zapłacić więcej. Są producenci u których ta wersja kosztuje tyle samo co tradycyjna. Ciekawym rozwiązaniem jest też "przedłużka" montowana do portafiltra między jego głowicą a wylewką. Można ją np. założyć do pojedyńczej kolby do espresso a do podwójnej zdjąć uzyskując wyższą pozycję wylewki. Takie rozwiązanie ma standardowa wersja VIBIEMME LOLLO 1GR i 2GR.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

slomax
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 16:24

Ekspres kolbowy do kawy na wynos

Postautor: slomax » pn 04 paź 2010, 23:20

Witam,
Otwieram wkrótce kawiarnię i jednym z produktów które zamierzam sprzedawać to kawa na wynos tak jak w Starbucks. Aczkolwiek, do serwowania kawy na wynos w większych kubkach potrzebny jest ekspres z podwyższaną kolbą.

Patrzyłem na Futurmat Rimini XL, ale opinie o Futurmacie nie są zbyt dobre, więc co innego?

Co byście doradzili do 12tyś zł netto?

Dzięki za wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
RafauCaffeine
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
Sprzęt: Żodyn
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: RafauCaffeine » pn 04 paź 2010, 23:50

nie jest potrzebny :P równie dobrze możesz z shot glassów nalewać do większych kubków :)


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości